• MacBook Pro A1286 biały ekran podczas uruchamiania systemu, błąd podczas instalacji

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 MacBook Pro A1286 biały ekran podczas uruchamiania systemu, błąd podczas instalacji

przez Dromik 9 kwietnia 2015, 12:12
Witam,
jest to mój pierwszy post więc na wstępie witam wszystkie Użytkowniczki i Użytkowników. Ogólniepojętą informatyką i serwisem zajmuję się już parę lat, głownie sieciami, a od niedawna wgłębiam się w tajniki serwisu płyt głównych.

Dostałem w ręce MacBooka Pro z niestartującym systemem. Po długim ładowaniu systemu (jabłuszko z paskiem) pojawiał się tylko biały ekran i po jakimś czasie restart, nie da się uruchomić Hardware Test. Przy próbie instalacji systemu z płyty po pewnym czasie pojawia się niebieski ekran z pionowymi paskami (jaśniejsze i ciemniejsze).
Obrazek
Reset NVRAM też nie pomaga. Macie może Panowie jakiś pomysł jak się z tym uporać. Zakładam, że jest to kwestia programowa i to bardzo prosta, jednak absolutnie brak mi doświadczenia w serwisowaniu Maców.

Re: MacBook Pro A1286 biały ekran podczas uruchamiania systemu, błąd podczas instalacji

przez Google Adsense [BOT] 9 kwietnia 2015, 12:12

#2 Re: MacBook Pro A1286 biały ekran podczas uruchamiania systemu, błąd podczas instala

przez cikez 9 kwietnia 2015, 13:55
Jeżeli to płyta z Intel Core 2 Duo z grafiką AMD, to biały ekran w momencie wejścia w tryb graficzny jest spowodowany uszkodzeniem chipa grafiki. Zalecam wymianę na nowy, a diagnostycznie podgrzanie chipa w celu potwierdzenia diagnozy.

#3 Re: MacBook Pro A1286 biały ekran podczas uruchamiania systemu, błąd podczas instala

przez Dromik 9 kwietnia 2015, 14:29
Wersja z i7-2720QM i Radeon. Dodam jeszcze, że kiedy podstawiłem serwisowy dysk (na którym została jeszcze nie usunięta siódemka) Windows normalnie ruszył.

#4 Re: MacBook Pro A1286 biały ekran podczas uruchamiania systemu, błąd podczas instala

przez martiv 27 kwietnia 2015, 17:00
Po długim ładowaniu systemu (jabłuszko z paskiem) pojawiał się tylko biały ekran i po jakimś czasie restart, nie da się uruchomić Hardware Test. Przy próbie instalacji systemu z płyty po pewnym czasie pojawia się niebieski ekran

Piszesz, że na swoim serwisowym dysku odpalił ci system, sprawdzałeś ten w Mac-u dysk twardy pod kątem sprawności?

#5 Re: MacBook Pro A1286 biały ekran podczas uruchamiania systemu, błąd podczas instala

przez cikez 29 kwietnia 2015, 13:03
Dromik napisał(a):Wersja z i7-2720QM i Radeon. Dodam jeszcze, że kiedy podstawiłem serwisowy dysk (na którym została jeszcze nie usunięta siódemka) Windows normalnie ruszył.

Czy Windows7 miał pełne sterowniki do grafiki? czy działał na podstawowe karcie graficznej?
Jeżeli miał podstawowe to masz uszkodzona grafikę.
Mac OS X nie potrzebuje wgrywania sterownika ponieważ, już ma wszystko w sobie i dlatego jak odpaliłeś system mac'ka to wysypała ci się grafika.

Diagnostycznie podgrzej grafikę i zobacz czy system się uruchomi.

#6 Re: MacBook Pro A1286 biały ekran podczas uruchamiania systemu, błąd podczas instala

przez chrusc 29 kwietnia 2015, 15:14
Nie wiem jakie pamięci VRam są w i7, ale ostatnio walczyłem z i5 i wszystko wskazuje na VRam. Przed wymiana GPU podobne zachowanie (na win 7 chodził parę godzin ze względu na brak kontroli temperatury nie testowałem pod obciążeniem). Na OX restarty lub brak treści na LCD po wymianie GPU wyglądało na OK po 2 miesiącach cyrki po obciążeniu grafiki (po przejściu z grafiki z cpu na zewnętrzną). Sprzęt czeka na wymianę VRAM kości oczywiście "Samsung". W necie i na forum jest sporo niedomówień i odnośnie tego modelu i problemów z grafiką, poczynając od CPU przez GPU i VRAM nie ma nic tylko o plamach na słońcu. Posty o urwanych padach pod VRAM świadczą, że jednak często wymieniamy kostki.
Osobiście miałem przyjemność wymieniać w płytach A1226, A1260, A1150 oczywiście wszytko Samsung. Miałem też płyty z naklejką "New VRAM" na złączu RAM kto zgadnie jakiej firmy zastosowano kości?.

#7 Re: MacBook Pro A1286 biały ekran podczas uruchamiania systemu, błąd podczas instala  [ROZWIĄZANY]

przez Dromik 4 maja 2015, 15:27
martiv napisał(a):Piszesz, że na swoim serwisowym dysku odpalił ci system, sprawdzałeś ten w Mac-u dysk twardy pod kątem sprawności?
Tak, sprawdziłem jako jedną z pierwszych rzeczy.

Sprawa została wyjaśniona. Winowajcą był układ graficzny. Laptop został przyjęty pod akcje naprawczą (https://www.apple.com/pl/support/macboo ... deoissues/) i wrócił z naprawioną płytą.

Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam
Dromik

Re: MacBook Pro A1286 biały ekran podczas uruchamiania systemu, błąd podczas instala  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 4 maja 2015, 15:27