• HP Pavilion DV6-6000 nie działa na baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP Pavilion DV6-6000 nie działa na baterii

przez machlo1 30 kwietnia 2015, 19:39
Witam

Mam delikatny problem z namierzeniem usterki.

Laptop jak w temacie, płyta HR-HPMH-40GAB6200-B0C0_REV_C

Początkowo laptop martwy, zwarcie na B+ przebity kondensator oraz uszkodzony układ U21 IP4772CZ16

Jako, że jest to kontroler dsub - zdemontowałem go, a uszkodzone kondensatory wymieniłem.

Laptop uruchamia się poprawnie, lecz nie rozpoznaje stanu baterii(widzi włożoną baterię ale pokazuje komunikat - podłączony nie ładuje, a po odpięciu zasilacza pozostało:nieznane). Laptopa nie mogę uruchomić z samej baterii(miga potrójnie dioda przy zasilaczu). Dioda także mruga jak zasilacz jest podpięty a bateria włożona.

Proszę o jakieś naprowadzenie gdzie dalej szukać problemu.

Re: HP Pavilion DV6-6000 nie działa na baterii

przez Google Adsense [BOT] 30 kwietnia 2015, 19:39

#2 Re: dv6-6000 nie działa na baterii

przez 2informaticos 30 kwietnia 2015, 21:01
I suggest you test with known good battery first...
B+, BATTIN# with battery only?
Check battery CLK and DATA lines; resistance to GND and voltages too.
Check all components from that I2C bus; zener diodes, resistors, caps...

#3 Re: dv6-6000 nie działa na baterii

przez machlo1 1 maja 2015, 12:31
checked with 3 diff batteries, the results are identical.

measurement results below:

b+ 11,40v
battin 1,16v (kbc p.68)

batdat 3,3v (kbc and bq707)
batclk 0,26v (kbc and bq707)

I do not see any short-circuits.

batclk should be ~3,3v?

#4 Re: dv6-6000 nie działa na baterii

przez amorphe 1 maja 2015, 12:51
machlo1 napisał(a):batclk 0,26v (kbc and bq707)

No i tu jest źle.
Powtórz pomiar napięcia bez baterii (podłączony zasilacz). Jeśli to samo, to sprawdź elementy w tej linii (PZD802, PR855, R1013 - pisał o tym @2informaticos).
Jeśli elementy są w porządku, podnieś 110 wyprowadzenie KBC i powtórz pomiar napięcia.
Jeśli wynik nadal negatywny, to pozostał charger i jego przywarte wyprowadzenie 9 lub upływność w laminacie na tej linii (KBC_BATCLK).

#5 Re: dv6-6000 nie działa na baterii

przez machlo1 1 maja 2015, 15:50
elementy sprawne, na r1013 z jednej strony 3,3v a z drugiej 0,26V. rezystor ma przywarcie, założony na płycie ma 3,7K, po zdjęciu ma 4,7k(zgodnie ze schematem).

#6 Re: dv6-6000 nie działa na baterii

przez 2informaticos 1 maja 2015, 19:30
Measure resistance to GND on both lines (diode mode).
You should fine same value, 500-700...
If not, remove zener diode from the line with lowest value and check again.

#7 Re: HP Pavilion DV6-6000 nie działa na baterii

przez machlo1 3 maja 2015, 15:35
2informaticos you got in, one of zener diodes has 180 ohm, i've removed it and now battery is working again.

thank you for your help

#8 Re: HP Pavilion DV6-6000 nie działa na baterii

przez machlo1 6 maja 2015, 16:33
Jednak sprawa nie do końca rozwiązana, komputer widzi baterię ale jej nie ładuje. Znalazłem jeszcze jedną przywartą diodę pzd7. Po jej zdjęciu na linii pojawiło się 3,3v (wcześniej było 1,3).

Wydaje mi się, że widzę jeszcze jakiś problem. Na pinach zasilających vchgr mam przy odłączonej baterii 1,2V (nie powinno być więcej? ~3v) i na linii batid mam poprawne 3,3v, a po włożeniu baterii spada do 1,5V.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).