• Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)

#1 Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

von cach 23 April 2015, 15:57
Witam

Mam dziwny przypadek. W skrócie system/bios pokazują i używają tylko połowy mojego ramu mam zainstalowane 4 kości po 2 GB a widzę tylko 4 GB nie zależenie od tego w jakiej konfiguracji włożę je do płyty. Żeby było zabawniej do nie dawna działało to bez problemu. poz CPU-Z widzę wszystkie kości z odpowiednimi danymi ale system i bios w podsumowaniu widza tylko 4GB

BIOS w ostatniej wydanej wersji. Kości podstawiałem do innego sprzętu i jest całe 8 GB
na próbę zamontowałem 4x4GB i system nie wstał (czerwona dioda przy slotach DDR)

Płyta: ASUS P8P67 Pro Rev.3.0
RAM: 2x Kinghstone HyperX Blu. KHX1600C9AD381K2/4G (2x2GB)
Procesor: I7 2600K
Zasilacz: Corsair GS 700

Nie bardzo mam gdzie podstawić procesor pytanie czego to bardziej wina płyty czy procka?

Pozdrawiam
Sebastian

Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

von Google Adsense [BOT] 23 April 2015, 15:57

#2 Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

von Vogelek23 23 April 2015, 16:47
cach hat geschrieben:Nie bardzo mam gdzie podstawić procesor pytanie czego to bardziej wina płyty czy procka?
Kontroler pamięci jest w CPU, więc... Z drugiej strony, skoro ustawiłeś sobie Service Level 3, powinieneś na początek zbadać, które sloty są "niewidoczne" i sprawdzić je pod kątem urazów mechanicznych. Do sprawdzenia także socket CPU.

#3 Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

von cach 23 April 2015, 19:09
ehh.. nie ma to jak miłe przyjęcie z osobistym pojazdem...
Ani pamięci ani procek nie był od złożenia ruszany co eliminuje mi mechanikę, bo jak mówiłem pamięci są wszystkie widoczne, screen poniżej
Gdybym miał na czym przetestować oddzielnie procek to bym nie zadawał głupich pytań. Pytam czy ktoś cos miał podobnego i ew. opowie swoja historie

Bild

#4 Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

von Vogelek23 23 April 2015, 21:52
ehh.. nie ma to jak miłe przyjęcie z osobistym pojazdem...
Do czego "pijesz"? Bo jeśli nie zrozumiałeś mojego przekazu, to wyjaśnię, że skoro masz ustawiony Service Level 3 to napisałem, od czego powinieneś zacząć - gdybyś miał Service Level 0 to nie pisałbym tego, lecz np. odesłał Cię na Allegro po nową płytę. Ehh...

cach hat geschrieben:Ani pamięci ani procek nie był od złożenia ruszany co eliminuje mi mechanikę, bo jak mówiłem pamięci są wszystkie widoczne
Jesteś pewny? Bo wiesz, że BIOS rozmawia z pamięciami na zasadzie (duże uproszczenie):
- cześć dziewczynki, co macie w SPD?
- czteropak 2GB.
- to obczaję sobie pierwsze 64kB... F**k, zerwało mi połączenie z pierwszą i trzecią, czyli na imprezę idę tylko z dwiema.
W tym momencie BIOS dzwoni do swojego kolegi - systemu operacyjnego Windows - z informacją, że na imprezie będą tylko dwie koleżanki, zamiast czterech. CPU-Z natomiast ma być może mało na koncie albo jest niezbyt wygadany:
- jak tam Wasze SPD, miłe panie?
- 4x 2GB.
- świetnie, świetnie, to bawcie się dobrze, ja idę spać.

Zasugerowałem więc, abyś sprawdził, które pamięci i na których slotach nie są (lub są, ale z błędami) widoczne przez BIOS i system operacyjny - zrobiłeś to? Przydałoby się także, abyś sprawdził, co inne programy pokroju CPU-Z widzą (AIDA i tak dalej).

I jeszcze jedna rzecz, która nie daje mi spokoju:
cach hat geschrieben:mam zainstalowane 4 kości po 2 GB a widzę tylko 4 GB nie zależenie od tego w jakiej konfiguracji włożę je do płyty
Nawet, jeśli włożysz tylko jeden moduł w np. 3 slot???

#5 Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

von cach 24 April 2015, 08:05
Co do pierwszego cytatu to nie rozwijamy tego tematu, skupmy się na technice nie kompetencjach, bo w sumie ważna że ktoś się zainteresował tematem.

Co do 2 i 3 to wyjaśnię to małą poprawka, widzę MAX 4GB tzn. 2GB przy 1 kości w dowolnym slocie i 4 GB przy kombinacji 2, 3 i 4 kości w dowolnej kombinacji kości i slotów.
Kości wykluczyłem na innej płycie śmigają jak szalone ze wszystkimi testami itp.

#6 Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

von pikus09 24 April 2015, 13:44
Może to głupie, co powiem ale wydaje mi się, że problem może być z konfiguracją Biosu. Czy było coś przestawiane w Biosie!?

#7 Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

von cach 24 April 2015, 15:18
Przeszło też mi to przez myśl na początku więc nawet przywróciłem ustawienia fabryczne, kombinowałem z profilami, jako takiej funkcji odpowiedzialnej za ilość używanej pamięci RAM nie znalazłem. Nawet wgrałem ponownie całego flasha mimo ze był aktualny ;-)

#8 Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

von cach 25 April 2015, 11:57
INFO dla zainteresowanych podstawiłem dziś procek na mojej płycie i dalej jest 4GB. Niestety płyta "dawcy" nie obsługuje mojego procka (seria K) więc nie mam nadal 100% pewności ale składania to do pracy nad płytą.

EDIT:
Ciekawostka dla zainteresowanych: Jakiś czas temu przestał wstawać mi cały komp a na płycie zaczęła sie świecić czerwona dioda VGA_LED co zasugerowało mi problemy z grafiką (Gigabyte GeForce GTX560 ti OC 2GB). A że miałem pod ręką tylko Ati HD2400 256MB podstawiłem i problem zniknął. Został tak do dziś kiedy natchniony problemami zostawiłem w slocie tylko 1 kość 2GB RAMu i założyłem tego oryginalnego GeForce. Płyta RUSZYŁA obraz jest itp.
Ale dokładam jeszcze 1 kość RAMu i mam trupa. Zasilanie idzie kontroli robią swoje jest 1 długi bip że ok po czym zapala się dioda VGA_LED i mam 3 krótkie bipy i brak obrazu.
Pytanie co poza prockiem w takiej konfiguracji odpowiada za mapowanie pamięci?

Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)