• Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z SEC IDE i DVD Part 2

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z SEC IDE i DVD Part 2

przez katar83 10 marca 2010, 14:11
Witam ponownie, problem powrocil w kolejnym takim laptopie (poprzedni temat : https://www.elvikom.pl/fujitsu-amilo-pi-1505-problemy-z-secondary-ide-i-dvd-t211.html), z tym ze usterka pojawia sie jak tylko rusze laptopem mocniej. Od razu sie resetuje przy zamontowanym napedzie i pozniej musze lekko powyginac plyte by windows wystartowal. Bez niego dziala idealnie.
Jak przycisne pamieci w slocie pod klawiatura laptop dziala z napedem ok. Obok pamieci jest most Intela, wiec zakladam, ze to prawdopodbnie uszkodzenie BGA, ale jako ze stacji nie bede mial do przyszlego tygodnia chcialbym sprawdzic ewentualnie inne mozliwosci.
Na okolo slotu pamieci sa jeszcze chyba ze 4 rozne przetwornice z tego co pamietam i zastanawiam sie czy moze to ktoras z nich lub jakis inny element? Nie mam schematu do tego modelu wiec jesli ktos takowy posiada to prosze o wskazanie potencjalnych elementow do sprawdzenia lub sam schemat.
Wszelkie sugestie mile widziane.

Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z SEC IDE i DVD Part 2

przez Google Adsense [BOT] 10 marca 2010, 14:11

#2 Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z SEC IDE i DVD Part 2

przez Usunięty Użytkownik 402 17 marca 2010, 12:17
Od urządzeń na płycie jest most południowy. Wykluczam złącza napędu czy dysku, ale warto sprawdzić na ewentualność oderwanych pinów.
Najczęściej pomaga reballing mostka i po kłopocie. Możesz lekko podgrzać mostek i zobaczyć czy bez naciskania wyginania laptop wystartuje poprawnie.

#3 Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z SEC IDE i DVD Part 2

przez katar83 25 marca 2010, 20:08
Witam kolegow,
Wrocilem dzis do tej plyty i niestety mam problemy. Plyta jest juz po reballingu, niestety jest praktycznie martwa. Jedyne co sie dzieje po wcisnieciu przycisku power to grzeje sie przez chwile procesor. Kompletnie nie rusza.
Czy to w ogole mozliwe ze most nie wytrzymal reballingu(828 GBM)? Jedyny inny element ktory mogl sie uszkodzic to chyba kwarc Y1 32.768 bo jest pol centymetra obok mostu ale i jego okleilem na wszelki wypadek. Czy uszkodzenie tego kwarcu moze powodowac takie objawy i czy mogl sie uszkodzic przy 225C przez kilka sekund kiedy podnosilem mostek?

#4 Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z SEC IDE i DVD Part 2

przez Usunięty Użytkownik 402 25 marca 2010, 20:18
Jak masz oscyloskop to co za problem sprawdzić czy kwarc pracuje. 225 stopni to sporo, lepiej więcej dać od spodu i trochę dogrzewać z wierzchu.
Ja na twoim miejscu bym jeszcze raz go upłynnił, być może dobrze się nie wlutował.

#5 Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z SEC IDE i DVD Part 2

przez katar83 25 marca 2010, 21:49
Brak oscyloskopu niestety.
To jest LeadFree, trzeba 217C zeby cokolwiek drgnelo bez uszkodzenia padow. Mostek na pewno jest ok wlutowany.

#6 Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z SEC IDE i DVD Part 2

przez oneeye 25 marca 2010, 22:53
katar83 napisał(a):Brak oscyloskopu niestety.
To jest LeadFree, trzeba 217C zeby cokolwiek drgnelo bez uszkodzenia padow. Mostek na pewno jest ok wlutowany.

Albo ja mam uszkodzoną termoparę albo czegoś nie rozumiem. Z powodzeniem wymieniłem już kilkadziesiąt układów i nie grzałem nigdy powyżej 210C, schodzi wszystko, plastik, układy - dla przykładu AT9 nie jedną spaprałem przy temp powyżej 205C, rozwarstwiały mi się. Układy pływają już pomiędzy 180C-190C. Być może coś źle robię ale tak jak koledze LAZY wydaje mi się że 225C to sporo.

#7 Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z SEC IDE i DVD Part 2

przez katar83 25 marca 2010, 23:02
Koledzy to juz offtopic no ale niech bedzie. Jesli uklady leadfree schodza wam w 180-190 to znaczy ze macie uszkodzone termopary lub/i robicie cos zle. Polecam dokladne sprawdzenie sprzetu/metod. Skoro macie takie roznice to pewnie realna temperatura kiepsko wyglada i latwo o uszkodzenie ukladu. W leadfree temp rzedu plus 10-20C ponad max i mozna szukac nowego ukladu.

#8 Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z SEC IDE i DVD Part 2

przez delp 25 marca 2010, 23:28
Kolego oneeye, możesz nam napisać czy ta temp 180-190 to jest temp. układu czy płyty, ja nagrzewam płytę i pomiar płyty termopara w okolicach układu kolo.195-210
wtedy układy schodzą ładnie, (niestety nie wszystkie)
oczywiście termopara działa jak działa
może założymy nowy temat jakie układy przy jakich temp. schodzą ładnie, myślę że dobre rady innych się przydadzą
zbieram pieniążki na jakiś fajny pirometr ;-) możecie jakiś polecić

#9 Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z SEC IDE i DVD Part 2

przez oneeye 25 marca 2010, 23:37
Termopara w RE-7500 wskazuje mi taką temp. płyty w odległości ok 1-2mm od układu.

Przepraszam za off-top, proponuję przenieść te ostatnie posty do nowego topicu w dziale "Serwis Warsztat"

#10 Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z SEC IDE i DVD Part 2

przez katar83 30 marca 2010, 01:18
Pewnie zle uzywasz termopary, koncowka na dlugosci okolo 0.5-1cm powinna byc wygieta odpowiednio i dotykac do plyty na calej dlugosci. Jesli dotykasz sama jej koncowka odczyty beda mocno nieprawidlowe.
Wracajac do Fujitsu, kolejny raz zakupilem uszkodzona druga plyte ktora kosztowala mniej niz nowy most. Uszkodzone gniazdo i MAX w zasilaniu procka.
Mimo wszystko chcialbym sprobowac naprawic ta plyte bo podejrzewam ze wczesniej czy pozniej znowu trafi mi sie podobny przypadek. Jesli ktos ma jakies sugestie bylbym bardzo wdzieczny.

Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z SEC IDE i DVD Part 2

przez Google Adsense [BOT] 30 marca 2010, 01:18