• Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere il modello completo del supporto dati e la breve descrizione del problema.
  2. ToIl messaggio dell'argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema, ciò che è stato verificato, le conclusioni e la domanda.
  3. È ASSOLUTAMENTE VIETATO caricare la documentazione completa. Puoi caricare solo la piccola parte della documentazione che semplifica la diagnostica o la riparazione. Non è consentito caricare più di una pagina completa di documentazione per singolo argomento.
  4. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

da gavron04 19 marzo 2015, 19:54
Witam. Dysk sam z siebie przy przerzucaniu plików (maks 100mb) się zawiesił, przestał działać. Aktualnie po podpięciu wyskakuje komunikat "aby używać dysku musisz go najpierw sformatować (...)".

W komputerze jest wykrywany jako "dysk lokalny".

SMART:

Immagine

W zarządzaniu dyskami jest wykrywany, jako 931,51GB, RAW, zdrowy (partycja podstawowa). Wolne miejsce 931,51GB. Mimo, że na tym dysku są pliki.

W Parted Magic wyrzuca komunikat po próbie wejściu na dysk:

Immagine

Czy jest jakaś szansa, żeby uratować dane?

Pozdrawiam

Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

da Google Adsense [BOT] 19 marzo 2015, 19:54

#2 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

da piter58 19 marzo 2015, 22:04
Spróbuj programem "testdisk" trochę to potrwa, ale powinien sobie poradzić.

#3 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

da gavron04 19 marzo 2015, 22:10
Którą opcję mam wybrać?

[ Analyse ] – jeśli chcemy odzyskać utraconą partycje
[ Advanced ] – zmiana typu partycji, naprawa boot sektora, podejrzenie zawartości partycji z możliwością kopiowania plików, odzyskiwanie usuniętych plików oraz stworzenie obrazu dysku.
[ Geometry ] – zmiana geometrii dysku
[ Options ] – opcje aplikacji
[ MBR Code ] – naprawa Master Boot Record

Wybrałem Analyse, pokazało, że nie wykryło żadnej partycji, kliknąłem quick search i mam takie coś:
Immagine

#4 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

da dominik555 19 marzo 2015, 22:24
Wciśnij ENTER i sprawdź czy masz Deeper Search. Jak tak to wybierz i spokojnie na noc zostaw :)

#5 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

da gavron04 19 marzo 2015, 22:25
Po Analyse i Search mam to co na screenie. To jest dysk zewnętrzny na USB (3.0) więc na 99% jest jedna partycja. Odpaliłem Deeper Search. Jak już zakończy to co kliknąć, żeby przywrócić całość tj, żeby dysk działał?

Aktualnie:

Immagine

#6 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

da dominik555 19 marzo 2015, 22:32
Znalazł partycje na quick searchu. Zrób od nowa, weź analyse, potem Enter i Write.

#7 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

da gavron04 19 marzo 2015, 22:35
Czyli tego:

Immagine

Dalej nie ciągnąć? Kliknąć stop, odpalić program od początku, analyse, enter i write?

Jakiś błąd był na 5402/111/28 <lba=86790150>

#8 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

da dominik555 19 marzo 2015, 22:56
Przerwij. Zobaczymy czy po Quick Search odzyska.

#9 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

da gavron04 19 marzo 2015, 23:02
Przerwałem, od nowa dałem analyse, write, zresetowałem laptopa i nic. Nadal ten sam problem.

Po kliknięciu STOP (przerwaniu) miałem:

Immagine

Zostawić do rana na Deeper Search?

#10 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

da arvika 19 marzo 2015, 23:04
Na początek kopia posektorowa. Potem zabawy z programami, bo będzie płacz. Jak mniemam partycja NTFS była? Co pokazuje DMDE?

#11 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

da gavron04 19 marzo 2015, 23:08
Kopię mogę zrobić tym programem?

Immagine

Immagine

Z innych miejsc też dać screeny?

Do plików na dysku przez DMDE mogę się dostać. Czyli teoretycznie jest szansa na przywrócenie funkcjonalności dysku wraz z partycją i danymi?

Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

da Google Adsense [BOT] 19 marzo 2015, 23:08
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).