• Dell 1537 - Często zawiesza się na logo BIOS

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell 1537 - Często zawiesza się na logo BIOS

przez PanVirus 3 marca 2015, 14:38
Witam,

Mam pewne utrapienie z Dell Studio 1537, mianowicie laptop co kilka uruchomień potrafi zawiesić się na logo BIOS lub poczas pracy i pomaga tylko "twarde" wyłączenie za pomocą włącznika.

Sytuacja wygląda tak, że laptop uruchamia się, jest logo DELLa, bios ładuje się w 80% i tak zostaje, naciśnięcie klawisze F2 powoduje tylko pogrubienie opcji wejścia w BIOS i na tym koniec. Zauważyłem też, że po 30 sekundach grzebania BIOS zacina się, czyli chce przejść do następnej opcji ale robi to z opóźnieniem.

Podmieniałem już RAM, reset CMOS, aktualizacja BIOSu z poziomu systemu z ver A04 do A11, grzenie mostka oraz grafiki - bez rezultatów.

Re: Dell 1537 - Często zawiesza się na logo BIOS

przez Google Adsense [BOT] 3 marca 2015, 14:38

#2 Re: Dell 1537 - Często zawiesza się na logo BIOS

przez Edek 3 marca 2015, 18:58
Bateria cmos w jakim stanie?

#3 Re: Dell 1537 - Często zawiesza się na logo BIOS

przez PanVirus 4 marca 2015, 22:17
Zapomniałem z rozmachu dodać że aktualnie jest włożona nówka sztuka, dla pewności przemierzona i jest OK

#4 Re: Dell 1537 - Często zawiesza się na logo BIOS

przez pawel80 5 marca 2015, 00:54
Sprawdź kwarce, czy prawidłowo pracują.

#5 Re: Dell 1537 - Często zawiesza się na logo BIOS

przez Vogelek23 5 marca 2015, 17:52
Przede wszystkim, proszę NIEZWŁOCZNIE uzupełnić pierwszy post o oznaczenie kodowe płyty.

Wyciągnij dysk twardy, napęd optyczny, pozostaw tylko jeden moduł pamięci RAM (o ile masz obsadzone dwa) i sprawdź ponownie, czy laptop zawiesza się lub zacina w BIOSie.

#6 Re: Dell 1537 - Często zawiesza się na logo BIOS

przez PanVirus 10 marca 2015, 18:21
Dziś dopiero klient zdecydował się na grubszą naprawę i mogłem rozebrać laptop.

Oznaczenie płyty DA0FM7MB8D0

Pierwszy raz spotykam się z taką przypadłością więc czuje się jak dziecko we mgle i za bardzo nie wiem za co się złapać

Próbowałem już nawet programatorem wgrać BIOS ale efekt nadal ten sam

Jak wspominałem wcześniej podczas przeglądania BIOSu po kilku sekundach soft zaczyna się zacinać, długo myśleć itp

#7 Re: Dell 1537 - Często zawiesza się na logo BIOS

przez dominik555 10 marca 2015, 22:31
Zasilacz sprawny?

#8 Re: Dell 1537 - Często zawiesza się na logo BIOS

przez PanVirus 10 marca 2015, 23:50
Zasilacz w 100% sprawny, sprawdzany również na innym, ten sam efekt pod zasilaczem oraz baterią

#9 Re: Dell 1537 - Często zawiesza się na logo BIOS

przez Cyb0rg 11 marca 2015, 00:22
@PanVirus - zastosowałeś się do wskazówek @Vogelek23 podczas testów ?

#10 Re: Dell 1537 - Często zawiesza się na logo BIOS

przez PanVirus 11 marca 2015, 10:20
Tak, płyta była uruchamiana bez podzespołów typu napęd głośniki, odpięty moduł USB, touchpad, dysk

Podmieniałem pamięć RAM nawet dla pewności podmieniałem na serwisowy które są w 100% sprawne

Podmieniłem dysk, gdzie instalacja systemu ciągła się ponad 1.5 godziny
Na trzecim dysku ten sam efekt

Po instalacji system uruchomi się poprawnie, po czym po 2-3min kompletny zwis i pomaga tylko twarde wyłączenie laptopa poprzez odłączenie zasilania (nie reaguje na próbę wyłączenie przez przycisk ON/OFF), po jego ponownym uruchomieniu zatrzymuje się na logo BIOS.

Później co kilka uruchomień laptopa uruchomi się jednak sytuacja się powtarza

Płyta nie posiada żadnych śladów zalania, nigdy nie grzebana, nic się nie grzeje

#11 Re: Dell 1537 - Często zawiesza się na logo BIOS

przez lukasrz 11 marca 2015, 18:12
Niestety takie przypadki naprawia się dosyć ciężko. Co możesz jeszcze próbować z prostszych spraw zrobić to podmienić CPU na inny, miałem kiedyś podobny przypadek w HP i winowajcą okazał się CPU.

Czy na CRT obraz jest prawidłowy? Sprawdź czy w momencie zwisu nie ma krzaków na CRT. I sprawdź na pewnej kości na obu slotach RAM czy przypadkiem, któryś nie jest uszkodzony.

Co można zrobić to spróbować podczas pracy lekko docisnąć radiator do grafiki czy przypadkiem jakaś kulka pod GPU nie jest winowajcą, wtedy grzanie nic nie da, niektóre przypadki uszkodzeń GPU trzeba podgrzać nieco mocniej, ale powoli!

#12 Re: Dell 1537 - Często zawiesza się na logo BIOS  [ROZWIĄZANY]

przez PanVirus 11 marca 2015, 22:16
Dziękuje Panowie za porady - problem został rozwiązany ;)

Przyczyną był jakiś syf pod gniazdem procesora

Zaciekawił mnie dziwny nalot na kilku nóżkach od procka, podmiana nie pomagała, po przepłukaniu gniazda oraz wyczyszczeniu procesora praca laptopa wróciła do normy

Nie mam pojęcia co to było i jak to się tam dostało - grunt że działa ;)

Re: Dell 1537 - Często zawiesza się na logo BIOS  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 11 marca 2015, 22:16