• Apple MBP 13" A1278 820-2936-B K90i - nie działa trackpad i klawiatura

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Apple MBP 13" A1278 820-2936-B K90i - nie działa trackpad i klawiatura

przez danon1 3 marca 2015, 20:19
Witam,
Dostaliśmy macbooka jak w temacie, który to nie wykrywał klawiatury i trackpada ani w boot menu ani w systemie. Po wymianie PSOC (U5701) oraz USB2513B (U2650), klawiatura zaczęła działać w pełni ale tylko w boot menu, z trackpada działa tylko przycisk, gładzik niestety nie ( trackpad sprawdzony i sprawny). W systemie nie działa ani klawiatura ani trackpad.
Wprawdzie PSOC został wyciągnięty z innago mbp (K84) ale mam obawę, że i tak będzie trzeba go przeprogramować i stąd moje pytanie - czy ktoś wie jak to zrobić? Ewentualnie co można by było jeszcze sprawdzić?

Z góry dziękuję.

Re: Apple MBP 13" A1278 820-2936-B K90i - nie działa trackpad i klawiatura

przez Google Adsense [BOT] 3 marca 2015, 20:19

#2 Re: MBP 13" A1278 820-2936-B K90i - trackad i keyboard problem

przez pawel80 3 marca 2015, 20:53
Raczej powinien działać bez problemu, np. do plastikowych MacBook-ów montowałem klawiatury z blaszaków A1278 (czarne) i działały bez problemu, tak samo z PSOC wylut z K84 wkładana do K6 działał bez problemów, ale mogę się mylić i możliwe, że trzeba przeprogramować, ty masz wersje z CPU i-seria.
Możliwe, że układ masz nie dolutowany, jak zachowuje się klawiatura bez podłączonego track-pada.
Możesz jeszcze sprawdzić, czy nie ma przerwy między PSOC a track-padem i klawiaturą, oraz czy masz wszystkie główne napięcia na wspomnianych peryferiach.
Co się dzieje na szynach danych, czy nie jest któraś z nich przywarta do masy?
R5701 i R5702 sprawne?

#3 Re: MBP 13" A1278 820-2936-B K90i - trackad i keyboard problem

przez danon1 3 marca 2015, 23:40
Układ jest raczej dolutowany, dwa różne układy wlutowywałem, ale problem pozostał.
Ma szynach przywarć raczej nie ma, zauważ, ze klawiatura działa boot menu, z trackpadem podpiętym albo bez niego, nie ma to znaczenia. Z trackpada działa tylko switch, gładzik już nie i przypominam, że pod os-em nie działa ani klawiatura ani trackpad. Wszystkie peryferia usb działają, port A i B też.

Z napięć jest wszystko z wyjątkiem BOOSTER +18.5VDC?
R5701 i R5702 nie sprawdzane a to z tego powodu, że klawiatura działa w boot menu.Ale sprawdzę jutro dla pewności.

#4 Re: MBP 13" A1278 820-2936-B K90i - trackad i keyboard problem

przez pawel80 4 marca 2015, 01:31
danon1 napisał(a):
z napięć jest wszystko z wyjątkiem BOOSTER +18.5VDC ?

W takim razie do sprawdzenia U5805 i jego drobnica, oraz czy R5806 nie ma przerwy z n21 J5800.

#5 Re: MBP 13" A1278 820-2936-B K90i - trackad i keyboard problem

przez danon1 4 marca 2015, 16:17
U5805 jest ok, R5806 nie ma przerwy, natomiast wygląda na to, że z trackpada powinien wrócić sygnał Z2_BOOST_EN (albo tylko przeskoczyć przez trackpad zmianiając nazwę), który to włącza U5805. Ktoś może wie skąd on się bierze? I druga sprawa, jak działa LID SWITCH w tym macbooku? Może to LID SWITCH blokuje mi klawiaturę i trackpad?

#6 Re: MBP 13" A1278 820-2936-B K90i - trackad i keyboard problem

przez duchtesciowej 19 lipca 2015, 18:46
Bez 18,5V nie może działać touchpad, podmieniałeś samą taśmę z elektroniką od touchpada ?

Jak się zachowuję wentylator z wpiętym touchpadem? Nie włącza się po chwili wentylator na wysokie obroty ?

#7 Re: MBP 13" A1278 820-2936-B K90i - trackad i keyboard problem  [ROZWIĄZANY]

przez danon1 20 lipca 2015, 10:30
Witam.
Odpowiadając na ostatnie pytanie: tak wiem, oraz - touchpad był wymieniany cały oraz sprawdzany w innym macu, a wentylator zachowywał się normalnie.

A teraz zakończenie tej naprawy:
Wymienione zostały wszystkie komponenty aktywne w liniach usb, ich zasilaniu oraz boost i nic... ale po wielu próbach zauważyłem, iż jednak porty usb, wszystkie porty, po jakimś czasie wpadają w TILT (jakieś 10/15minut od włączenia), wymianiłem PCH i mac ożył.

Pozdrawiam.

Re: MBP 13" A1278 820-2936-B K90i - trackad i keyboard problem  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 20 lipca 2015, 10:30