• Seagate Barracuda ST2000DM001 wymiana głowicy

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the full model of data carrier and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem, what was checked, your conclusions and the question.
  3. Uploading of any complete instruction/schematics files is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more than one complete page of instruction/schematic per single topic.
  4. It is only allowed to describe one faulty device per topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Seagate Barracuda ST2000DM001 wymiana głowicy

by SERWcom 20 February 2015, 14:58
Witam !
Posiadam dysk twardy Seagate Barracuda 2TB o oznaczeniach:

SN:Z1f01V64
model: ST2000Dm001
PN:9YN164-568
FW:CC94
Date;11483
site:Tk

Dysk jest po upadku i głowica jest zmasakrowana oderwane czytniki i powyginane końcówki głowic. Czy wie ktoś gdzie szukać, po jakich oznaczeniach na dysku modelu głowicy i ewentualnie w jakich dyskach znajdę taka głowice.

Pozdrawiam

Re: Seagate Barracuda ST2000DM001 wymiana głowicy

by Google Adsense [BOT] 20 February 2015, 14:58

#2 Re: Seagate Barracuda ST2000DM001 wymiana głowicy

by koloboro 20 February 2015, 15:53
Myślę że teb dysk jest nie do odratowania. Samo otworzenie obudowy dysku w domowych warunkach dyskwalifikuje go do bezpiecznej dla danych pracy.

#3 Re: Seagate Barracuda ST2000DM001 wymiana głowicy

by arvika 20 February 2015, 17:55
To zależy w jakiej kondycji jest powierzchnia magnetyczna. SERWcom, tego typu przypadki należą zazwyczaj do bardzo złożonych. Jakie masz doświadczenie z tego typu przypadkami? Z pytania o kompatybilność głowic wnioskuję że niezbyt duże. Pamiętaj że dysk to nie jest płyta główna. Jeśli uszkodzisz płytę to wymienisz ją na inną. W przypadku gdy platery ulegną zniszczeniu, zapiłowaniu itp. nie będzie możliwości przywrócenia danych.

#4 Re: Seagate Barracuda ST2000DM001 wymiana głowicy

by SERWcom 20 February 2015, 18:06
Dysk ma tylko posłużyć do odczytu danych i do niczego więcej. Doświadczenie w sprawach dysku mam niewielkie. Uratowałem tylko kilka i nie miałem problemu z doborem modelu ze względu na to że znalazłem identycznie taki sam. Przyłożyłem głowice i do odczytu danych wystarczyło.

Co do talerzy to widzę, że początek jest już trochę spiłowany, matowy. Czy to oznacza, że już żadnych danych nie da się odzyskać?

Także jeżeli możecie pomóc w doborze modelu dysku, żeby miał taką samą głowicę to byłbym wdzięczny :)

#5 Re: Seagate Barracuda ST2000DM001 wymiana głowicy

by arvika 20 February 2015, 20:49
Jak już otwierałeś ten dysk, to niewiele mu już zaszkodzi. Zamieść zdjęcia, bo może się okazać że robota nie ma sensu w ogóle.

#6 Re: Seagate Barracuda ST2000DM001 wymiana głowicy

by SERWcom 21 February 2015, 13:11
A więc to ten dysk. Na samym początku widać zmatowienie.

Image
Image

#7 Re: Seagate Barracuda ST2000DM001 wymiana głowicy

by arvika 21 February 2015, 15:22
Zrób zdjęcie pod kątem w stosunku do platerów.

#8 Re: Seagate Barracuda ST2000DM001 wymiana głowicy

by SERWcom 23 February 2015, 11:38
Tak to wygada
ImageImage

#9 Re: Seagate Barracuda ST2000DM001 wymiana głowicy

by arvika 23 February 2015, 12:33
Plater jak widać jest spiłowany na brzegu (co do pozostałych powierzchni, to nie wiem, bo to trzeba obejrzeć dokładniej). Do tego sporo syfu się dostało z zewnątrz, co widać gołym okiem. Jak dane niezbyt istotne, to poszukaj takiego samego dysku i spróboj. Ale najprawdodpobniej Ci to nie pójdzie, nie tylko ze względu na uszkodzenia, ale również na konieczność adaptacji parametrów głowic z dysku donora.

Re: Seagate Barracuda ST2000DM001 wymiana głowicy

by Google Adsense [BOT] 23 February 2015, 12:33
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).