• ASUS U82U - nie uruchamia się.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ASUS U82U - nie uruchamia się.

przez bod 12 lutego 2015, 11:47
Płyta główna:

Oznaczenia z płyty:
94V-0
YA-4A1
E114139
U32U Mainboard Rev. 2.1

Sprawa tyczy się laptopa jak w temacie. Był uszkodzony port usb 2.0 ale laptop działał - wylutowałem port - dobrałem nowy i wlutowałem. Przy okazji chciałem wyczyścić wentylator - został przedmuchany. Po poskładaniu okazuje się, że po włączeniu zaświeca się dioda power na ok 5sek i gaśnie - laptop nie wydaje żadnych oznak startu, wentylator stoi, dysk nie rusza itd. Tak samo się dzieje na baterii jak i na ładowarce. Laptop ładuje baterię.
Sprawdziłem i napięcie w chwili próby startu dochodzi do złącza wentylatora. Wcześniej szumiał ładnie od razu po uruchomieniu.

Dodam jeszcze, że wiatrak "na stole" też nie rusza.

Czy jest opcja, że laptop sprawdza "start" wentylatora zanim zacznie się uruchamiać?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Re: ASUS U82U - nie uruchamia się.

przez Google Adsense [BOT] 12 lutego 2015, 11:47

#2 Re: ASUS U82U - nie uruchamia się.

przez Vogelek23 12 lutego 2015, 12:01
bod napisał(a):Czy jest opcja, że laptop sprawdza "start" wentylatora zanim zacznie się uruchamiać?
Zwykle właśnie po to wentylatory w momencie włączania płyty obracają się przez chwilę, aby układy sterujące ich pracą "widziały", że wentylator jest podłączony i pracuje poprawnie.

bod napisał(a):Dodam jeszcze, że wiatrak "na stole" też nie rusza.
Zatem należy go wymienić.

bod napisał(a):Sprawdziłem i napięcie w chwili próby startu dochodzi do złącza wentylatora.
Jaka jest wartość tego napięcia?

#3 Re: ASUS U82U - nie uruchamia się.

przez bod 12 lutego 2015, 12:04
Napięcie przez te kilka sekund gdy świeci dioda power wynosi 5,12 [V]. Gdy laptop jest na baterii po włączeniu dioda zaświeca się na ok 5 sek. i gaśnie natomiast gdy podłącze jeszcze ładowarkę dioda świeci ok 5s po czym na końcu jeszcze mrugnie i zgon.

#5 Re: ASUS U82U - nie uruchamia się.

przez bod 12 lutego 2015, 12:34
Zgadza się - wentylator ma 4 piny. Kable czarny,czerwony, żółty, niebieski. Gdzieś wyczytałem, że czarny-czerwony to zasilanie a niebieski i żółty to PWM i ilość obrotów. Ja mierzyłem napięcie na złączu tam gdzie czarny-czerwony.

#6 Re: ASUS U82U - nie uruchamia się.

przez Vogelek23 12 lutego 2015, 13:48
bod napisał(a):Ja mierzyłem napięcie na złączu tam gdzie czarny-czerwony.
To jeszcze koniecznie musisz zmierzyć napięcie na pinie "niebieskim" - PWM to jest przebieg prostokątny, którego wypełnienie determinuje prędkość obrotową wentylatora. Im wyższe napięcie średnie, tym szybsze obroty. Test wentylatora "na stole" możesz wykonać, podając 5V jednocześnie na piny: "czerwony" i "niebieski" (masę oczywiście na pin "czarny").

#7 Re: ASUS U82U - nie uruchamia się.

przez grisza69 12 lutego 2015, 13:54
bod napisał(a):........ Przy okazji chciałem wyczyścić wentylator - został przedmuchany. Po poskładaniu okazuje się, że po włączeniu zaświeca się dioda power na ok 5sek i gaśnie - laptop nie wydaje żadnych oznak startu, wentylator stoi, dysk nie rusza itd. Tak samo się dzieje na baterii jak i na ładowarce. Laptop ładuje baterię.

Mam tylko jedno pytanie - założyłeś folię ochronną na procesor i układ graficzny ?

#8 Re: ASUS U82U - nie uruchamia się.

przez Vogelek23 12 lutego 2015, 13:58
bod napisał(a):Przy okazji chciałem wyczyścić wentylator - został przedmuchany.
A ja też wtrącę, bo dopiero do mnie dotarło - czy podczas przedmuchiwania odłączyłeś wentylator od płyty? I czym go przedmuchałeś (tylko bez skojarzeń, proszę ;) )?

#9 Re: ASUS U82U - nie uruchamia się.

przez bod 12 lutego 2015, 14:00
Vogelek23 dzięki za odpowiedzi. Po podłączeniu wg. Twojej instrukcji na stole wentylatorek ożył. Gdy sprawiłem na złączu piny czarny z niebieskim.. na mierniku tylko ładnie migał w tych samych odstępach "-" ale żadna wartość się nie pojawiła. Chyba coś jest bardziej "grubo" uszkodzone..

// Posty scalono

Oczywiście że nie odłączyłem :/ i to nie jest sarkazm..! kompresorem...

#10 Re: ASUS U82U - nie uruchamia się.

przez pclapalert 12 lutego 2015, 15:09
Sprawdź dokładnie ten wlutowany port. Wydaje mi się że tam tkwi problem. Samo przedmuchanie wentylatora nie powinno uszkodzić płyty głównej. Bez wentylatora ta płyta wystartuje.

#11 Re: ASUS U82U - nie uruchamia się.

przez bod 12 lutego 2015, 15:26
Ja raczej nie podołam tej płycie.. poszukam innej aczkolwiek wątpię, że znajdę taką w rozsądnych pieniądzach dlatego trzeba będzie znaleźć innego "tłuczka".

#12 Re: ASUS U82U - nie uruchamia się.

przez grisza69 13 lutego 2015, 17:29
pclapalert napisał(a):Sprawdź dokładnie ten wlutowany port. Wydaje mi się że tam tkwi problem. Samo przedmuchanie wentylatora nie powinno uszkodzić płyty głównej. Bez wentylatora ta płyta wystartuje.

Przedmuchanie teoretycznie nie, ale złożenie chłodzenia i zwarcie kondensatorów na układach już tak - dlatego nie bez kozery pytam o folie, które fabrycznie występują ale utrudniają dokładne wyczyszczenie rdzenia z pasty.

#13 Re: ASUS U82U - nie uruchamia się.

przez Vogelek23 14 lutego 2015, 06:32
pclapalert napisał(a):Samo przedmuchanie wentylatora nie powinno uszkodzić płyty głównej.
Jeśli wentylator jest podłączony w tym czasie do płyty, to jak najbardziej można płytę uszkodzić. Tym bardziej przy użyciu kompresora, który rozpędza wentylator do takich prędkości, przy których może zaindukować się napięcie, przekraczające dla portu KBC wartość krytyczną.

Re: ASUS U82U - nie uruchamia się.

przez Google Adsense [BOT] 14 lutego 2015, 06:32
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).