• Telewizor Toshiba 32LV933G Awaria zasilacza

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 Telewizor Toshiba 32LV933G Awaria zasilacza

da chmielo 6 febbraio 2015, 21:58
Witam szanownych kolegów,
Dzisiaj rano szykując się do pracy i mieszając kawę w kuchni o 9 rano podczas gdy w tv leciała Anna Maria Wesołowska usłyszałem trzask ;)
Wesołowska zamilkła, zdziwiony wszedłem do pokoju i zobaczyłem wyłączony tv ;/
Codziennie robię lapki więc pomyślałem że co tam, jak wrócę z roboty to zerknę.

Więc tak, po wyjęciu zasilacza z obudowy zobaczyłem przebity na wylot kondensator i z drugiej strony spalony na węgiel rezystor/kondensator (ciężko stwierdzić) no i oczywiście wywalony bezpiecznik. Na elektrotanya'i znalazłem schemat to myślę bajka, jutro pojadę do sklepu i kupię potrzebne części. Niestety schemat poza diagramem nie ma żadnych oznaczeń elementów;/

Prosił bym o pomoc jeżeli jest tu ktoś obeznany z telewizorami.

Zasilacz to DPS-140SP A
Immagine
Immagine
Immagine

Non hai i permessi necessari per visualizzare i file allegati in questo messaggio.

Re: Telewizor Toshiba 32LV933G Awaria zasilacza

da Google Adsense [BOT] 6 febbraio 2015, 21:58

#2 Re: Telewizor Toshiba 32

da Vogelek23 6 febbraio 2015, 23:11
Proszę NIEZWŁOCZNIE doprowadzić tytuł i treść wątku do zgodności z zasadami działu - zwłaszcza w zakresie modelu TV i oznaczenia chassis.

#3 Re: Telewizor Toshiba 32LV933G Awaria zasilacza

da chmielo 6 febbraio 2015, 23:17
Vogelek23 temat poprawiony, schemat zostawiam gdyż zgodnie z regulaminem ma jedną stronę.

Może pomożesz z tym tv ? siedzę w ciszy i doprowadza mnie to do obłędu ;P

#4 Re: Telewizor Toshiba 32LV933G Awaria zasilacza

da amorphe 6 febbraio 2015, 23:44
Jeśli to Ci kolego pomoże, to w tym samym źródle z którego pobrałeś schemat DPS-140SP znajdziesz też schemat zasilacza DPS-90QP-A.
Schemat bardzo podobny, aczkolwiek "okrojony" w stosunku do 140SP (oczywiście mam na myśli IC901 i jego aplikację)

#5 Re: Telewizor Toshiba 32LV933G Awaria zasilacza

da Vogelek23 7 febbraio 2015, 00:10
chmielo - jeśli możesz, zrób jeszcze raz zdjęcie obszaru, widocznego na fotografii 2 (od strony ścieżek) - przez te refleksy nie da się ocenić rozmiarów uszkodzenia.

Uszkodzenie C910 może być spowodowane głównie przez:
- samoistne przebicie kondensatora,
- problemy z filtracją napięcia 5VSB (gdy kondensatory na wyjściu są suche i niestabilne napięcie powoduje przekraczanie wartości napięcia impulsów, kluczujących uzwojenie pierwotne T901, na skutek błędnego działania obwodu pomiarowego z układem IC955).

Patrząc na umiejscowienie kondensatora - jak sądzę, filtrującego 5VSB (na zdjęciu 3, jest on częściowo widoczny pod aluminiowym radiatorem w prawym, dolnym rogu płyty) - jest całkem możliwe, że tenże elektrolit wysechł. Zdemontuj ten radiator i podaj oznaczenie tego kondensatora (np. C995), lub po prostu wykonaj zdjęcie płytki bez radiatora (od góry, jak zdjęcie 3).

#6 Re: Telewizor Toshiba 32LV933G Awaria zasilacza

da chmielo 7 febbraio 2015, 09:28
Pod aluminiowym radiatorem są dwa elektrolity o oznaczeniach C956 i C957.
Immagine
Immagine

#7 Re: Telewizor Toshiba 32LV933G Awaria zasilacza

da chmielo 9 febbraio 2015, 10:23
Napisałem do człowieka na serwisie aukcyjnym gdzie oferuje taki zasilacz i poprosiłem żeby podał oznaczenia elementów i podał że na C910 jest napisane 22J a ten zwęglony element to kondensator ceramiczny i nie ma żadnych oznaczeń, czy ktokolwiek dysponuje schematem z wykazem elementów ?

#8 Re: Telewizor Toshiba 32LV933G Awaria zasilacza

da amorphe 9 febbraio 2015, 15:09
@chmielo - w poprzednim poście podałem Ci podpowiedź.
Poniżej masz fragment tego schematu z IC901 - jak pisałem są różnice, ale zawsze to lepsze niż nic.
Ze schematu wynika, że C910 to kondensator 22pF/1kV i zgadzałby się z oznaczeniem 22J - reszta do porównania z naturą.

Immagine

#9 Re: Telewizor Toshiba 32LV933G Awaria zasilacza

da chmielo 9 febbraio 2015, 21:17
amorphe wymieniłem C910 zgodnie ze schematem, wymieniłem elektrolity zgodnie z zaleceniem Vogelek23, ten malutki kondensator zwęglony usunąłem i pominąłem. Wstawiłem nowy bezpiecznik, sprawdziłem czy nie ma zwarć do masy i podłączyłem do prądu.

Efekt ? rozerwało na strzępy IC901, więc chyba mam winowajcę. Postaram się jutro go kupić, wstawione kondensatory przetrwały.

#10 Re: Telewizor Toshiba 32LV933G Awaria zasilacza

da amorphe 9 febbraio 2015, 23:45
ten malutki kondensator zwęglony usunąłem i pominąłem

Uzupełnij tą pozycję (łącznie z naprawą spalonej ścieżki) - z tego co widzę będzie to kondensator C902 o parametrach 1nF/50V.
Skoro jednak kondensator ten praktycznie wyparował, to obowiązkowo do sprawdzenia elementy w jego linii - ZD902, PC901 i IC902 (sprawdź opór względem masy na jego wyprowadzeniach)
Tak ogólnie, to sprawdź wszystkie półprzewodniki współpracujące z IC901 - w sumie najczęściej zaleca się ich wymianę.

Sugeruję też wykonanie kilku prostych czynności, aby ocalić elementy przy próbach rozruchu przetwornicy (gdy nie jesteśmy pewni pełnej sprawności zasilacza)
A więc zamiast bezpiecznika F1 wlutuj żarówkę 230V/60W, natomiast układ PFC (IC801) oraz przetwornicę 12V/24V (IC601) tymczasowo odłącz.
Czyli wylutuj FB800A oraz J17 - w pierwszej kolejności zajmij się przetwornicą na IC901, czyli st-by (układ PFC i przetwornica główna ruszają dopiero po uruchomieniu TV)
Wyjście 5VSB zasilacza należy obciążyć niewielką żarówką - np. 12V/2-5W (używam też miniaturowych żarówek od podświetlenia paneli car audio).

Teraz w przypadku zwarcia na płycie, żarówka wstawiona zamiast F1 zaświeci pełnym blaskiem - bez efektów pirotechnicznych.

#11 Re: Telewizor Toshiba 32LV933G Awaria zasilacza

da hizel 17 marzo 2015, 01:35
Można wiedzieć jak temat się zakończył?

Re: Telewizor Toshiba 32LV933G Awaria zasilacza

da Google Adsense [BOT] 17 marzo 2015, 01:35
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).