• Samsung R580 maksymalne obroty wentylatora

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung R580 maksymalne obroty wentylatora

przez Pablo2k5 8 lutego 2015, 14:50
Witam
Trafił mi się laptop do naprawy Samsung NP-R580 z płytą Bremen-M. Uszkodzona była przetwornica główna z którą sobie poradziłem. Jednak mam problem z wysokimi obrotami wentylatora. Temperatury GPU, CPU i PCH nie przekraczają praktycznie w IDLE 50 stopni. Zaraz po włączeniu wentylator zaczyna pracować na maksymalnych obrotach. Standardowo zacząłem od aktualizacji BIOSu co nie przyniosło żadnego rezultatu. Zacząłem się przyglądać układowi U504 EMC2112 a nawet go wymieniłem. Na szynie SMBus (noga 14 i 15) daje się obserwować przebiegi na oscyloskopie więc wnioskuję, że komunikacja zachowana jest. Delikatnie hotairem podgrzałem Q517 i układ U504 reaguje wyłączając płytę więc wydaje się, że i tu jest ok. Na nodze 20 (tacho) mam przebieg prostokątny o częstotliwości około 110Hz i zmienia się wraz ze zmianą obrotów wentylatora którego przytrzymuję palcem więc też wydaje mi się że tu jest prawidłowo. Dodatkowo zrobiłem pomiar napięcia wyjściowego n17 i n18 U504 bo pomyślałem że obwód wyjściowy tego układu może być zwarty do zasilania 5V, ale chyba jest tu prawidłowo bo napięcie "schodkowo" zwiększa się zaraz po włączeniu zasilania (poniżej zamieszczam zrzut z oscyloskopu).

Obrazek

Czy mają koledzy jakieś sugestie i pomysły co jeszcze mógłbym sprawdzić ?

Re: Samsung R580 maksymalne obroty wentylatora

przez Google Adsense [BOT] 8 lutego 2015, 14:50

#2 Re: Samsung R580 maksymalne obroty wentylatora

przez kredka74 10 lutego 2015, 20:57
Witam.
Czy sprawdzałeś jak po uruchomieniu system widzi obroty? Może wentylator był wymieniony i te 110 Hz może być dla systemu widoczne jako 30 obrotów i chce je podnieść?
Co do zdjęcia to działka 1V, więc start 5V potem regulacja - opada do 3V i skokowo do 4,5V; wydaje się, że 1,5V to niewielka różnica dla obrotów takiego wentylatora.

#3 Re: Samsung R580 maksymalne obroty wentylatora

przez Pablo2k5 12 lutego 2015, 00:10
Troszkę poobserwowałem temperatury w AIDA64 i zauważyłem dwie nieprawidłowości. Mianowicie "temperatura płyty głównej" cały czas jest 36*C, podobnie z "Temperatura procesora" również 36*C i nawet nie drgnie. Co jest dla mnie dziwne bo w trakcie pracy płyty gdy odłączę wentylator to momentalnie temperatury "Procesor Rdzeń 1 i Rdzeń 2" idą dość szybko w górę. Ba, spróbowałem wylutować Q517 aby zobaczyć co się stanie gdyż po podgrzaniu wyłącza mi płytę (co jest według mnie prawidłowe), a temperatura płyty głównej jak była tak jest 36*C i się nie zmienia :). Pomyślałem, że to wina ME regionu w biosie, w tej płycie ktoś go programował już na zewnętrznym programatorze a ja tylko uaktualniłem z poziomu Windows. Też nie przyniosło rezultatu więc zacząłem "żonglować" biosami z tego forum jak i innych stron jednak w większości płyta w ogóle mi się nie uruchamiała. Przeszczepiłem też kostkę która w 100% nie była ruszana z innej takiej płyty po zalaniu i również nic to nie zmieniło.

W tym poście https://www.elvikom.pl/samsung-r580-prosba-o-wyczyszczenie-me-region-t37293.html poprosiłem o wyczyszczenie regionu ME w biosie. Jeżeli to nie pomoże to spróbuję podstawić most PCH.

Dzięki i pozdrawiam
Paweł.

#4 Re: Samsung R580 maksymalne obroty wentylatora

przez kredka74 12 lutego 2015, 13:09
Witam!
Sprawdź dokładnie emc2112 sygnały DP1-DN1, tacho (wg specyfikacji Pull-Up do 3.3V), CLK (spec. 32.768Mhz). Poza tym piszą że output jest LINEAR więc co z tym schodkowym przyrostem na oscyloscopie? Jest jeszcze DP2-DN2 jako extra czujnik. Nie sugeruj się AIDA64, to tylko program i nie widzi wszystkiego, zastępując dane innymi.

Powodzenia:
Kredka

#5 Re: Samsung R580 maksymalne obroty wentylatora

przez Pablo2k5 12 lutego 2015, 18:10
Generalnie układ podmieniłem i jest nadal tak samo, tacho działa dobrze bo po odłączeniu wentylatora jest ciągle 3,3V, a po jego podłączeniu jest przebieg prostokątny na oscyloskopie i jego okres zmienia się wraz z zatrzymywaniem lub puszczaniem palcem wentylatora. Nie sprawdzałem wejść pomiarowych z grafiki, jak znajdę chwilkę to spróbuję zobaczyć co się tam dzieje. Co do CLK chyba tego nie da rady sprawdzić bo na schemacie samsunga jest ten sygnał zwarty do masy.

Dzięki za zainteresowanie moim tematem.

A więc wskazany wsad przez kolegę figofag w tym poście https://www.elvikom.pl/post141360.html#p141360 pomógł. Wgrałem wsad o nazwie "bin.bin" i wentylator zaczął normalnie pracować.

Dziękuję kolegom za pomoc.

Re: Samsung R580 maksymalne obroty wentylatora

przez Google Adsense [BOT] 12 lutego 2015, 18:10