• Atak wirusa - sieczka w plikach

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Thementitel sollte ein vollständiges Modell des Datenträgers und kurze Beschreibung des Problems enthalten.
  2. Thema Nachricht sollte eine detaillierte Beschreibung des Problems enthalten, was geprüft wurde, Schlussfolgerungen und die Frage.
  3. Das Hochladen vollständigen Anweisungen/Schaltpläne ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  4. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Gerät beschrieben werden. Für jede nächste Gerät sollten Sie ein neues Thema öffnen.

#1 Atak wirusa - sieczka w plikach

von baner81 26 Januar 2015, 13:28
Ostatnio 2 razy miałem klientów, którzy potracili dokumenty, zdjęcia w skutek ataku wirusa. Przychodził on w e-mailu jako plik, który po otwarciu okazywał się pusty. Podobno była informacja o tym, iż można dokumenty odzyskać w ciągu 4 dni po uiszczeniu opłaty w wysokości około 600 dolarów. Pliki mają mniejszy rozmiar niż powinny, a w zawartości sieczka. Czy spotkał się ktoś już z czymś takim i jakie są szanse odzyskania danych?

Re: Atak wirusa - sieczka w plikach

von Google Adsense [BOT] 26 Januar 2015, 13:28

#2 Re: Atak wirusa - sieczka w plikach  [GELÖST]

von mar244 26 Januar 2015, 15:41
Witam,

Kolego spotkałem się z tym dziadostwem, też zauważyłem iż jest tego coraz więcej.

Wirus nazywa się CTB-Locker.

Szyfruje on wszystkie pliki na dysku (zdjęcia, dokumenty, filmy) i żąda zapłaty jak powiedziałeś 600$ oczywiście płacimy w bitcoinach. Nie ma żadnej pewności co do możliwości odzyskania danych po umieszczeniu opłaty.

Niestety rozczaruje cię kolego, w żaden sposób tych plików nie odzyskasz, wirusa usuniesz bez problemu w tempie siedzi, ale plików nie ruszysz są szyfrowane w RSA2048.

Nawet microsoft na supporcie radzi że jedyna możliwość odzyskania danych to przywrócenie ich z backupa wykonanego wcześniej.

Przyjrzałem się temu wirusowi nieco bliżej, testowałem na komputerach w serwisie, plik waży około 600kb, po jego uruchomieniu brak informacji o uprawnienia administratora oraz jakiejkolwiek ramki, jakieś 30 sekund, zmienia nam się tapeta i wszystkie cenne pliki zostają zaszyfrowane.

Nie pomaga nic, ani przywracanie systemu, odzyskiwanie danych przez DMDE, po prostu na chwile obecną nie da się odzyskać tych plików.

Nauczka dla ludzi że rzeczy ważne zawsze powinny mieć backupa

Re: Atak wirusa - sieczka w plikach  [GELÖST]

von Google Adsense [BOT] 26 Januar 2015, 15:41