• Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez grzeslaw 6 stycznia 2015, 21:33
Witam,
Kolega podrzucił mi laptopa, który przy próbie uruchomienia raz na kilkanaście razy się podniesie. Próbowałem i mi się ani razu nie udało. Po wciśnięciu przycisku Power na krótko zapala się dioda Power ON po czym gaśnie. Pobór prądu przez gołą płytę 9mA. Przy wciśniętym przycisku 7-60mA i słychać takie delikatne "cykanie" z cewki lecz nie wiem której:) Brak jest napięcia na PL21 i PL15. Nie znalazłem do tego laptopa schematu i też nie mam zbyt dużego doświadczenia w naprawie płyt. Czy ktoś może mi pomóc i chociaż spróbować nakierować na dobrą drogę?:)
Numer płyty: DA0BH2MB6E9

Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez Google Adsense [BOT] 6 stycznia 2015, 21:33

#3 Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez adeq4 6 stycznia 2015, 22:48
W dziale szkolenia jest taki ciekawy temat o diagnostyce, czytałeś go?

#4 Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez grzeslaw 7 stycznia 2015, 22:54
Mam za mało punktów aby pobrać schemat :)
Tak czytałem. Napięcie na cewce PL14 = 5V , PL12 = 3V. Jak rozumiem to są cewki przetwornicy głównej?
Napięcie bateryjki 3V, CMOS zresetowany.
W poradniku jest mowa o sprawdzeniu kwarcu przy mostku południowym. Czy chodzi to o Y8? Pomiar wskazuje 50Hz... napięcie na C284=3,3V. Czy w dobrą stronę idę?

#5 Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez Vogelek23 7 stycznia 2015, 23:18
grzeslaw napisał(a):Czy w dobrą stronę idę?
Drogi Kolego - określ proszę na początek poziom swojej wiedzy stricte elektronicznej. W drugim kroku zaś określ poziom swojego doświadczenia w naprawach płyt głównych laptopów. Z Twoich postów wynika, że nie za bardzo rozumiesz, co robisz - obym się jednak mylił.

#6 Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez grzeslaw 8 stycznia 2015, 00:16
Już w pierwszym poście napisałem, że nie mam doświadczenia w naprawie płyt. Jak bym miał wiedzę taką jak Ty to raczej tego tematu bym nie tworzył. Jeżeli nie uda mi się znaleźć usterki to laptop pójdzie do kosza (czego wolał bym uniknąć). Podjąłem próbę naprawy aby się czegoś więcej dowiedzieć, nauczyć. Co do drugiego kroku to kierowałem się szkoleniem podstawowym w naprawie płyt. W końcu to dział amatorski i od czegoś trzeba zacząć :)

#7 Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez Vogelek23 8 stycznia 2015, 11:31
Wszystko już wiem - w takim razie dostosuję poziom swoich wypowiedzi do Kolegi.

Proszę zmierzyć rezystancje (w stosunku do masy i przy odłączonym zasilaniu) na wszystkich cewkach przetwornic. Wyniki proszę przedstawić w postaci: CEWKA = WYNIK, np. PL20 = 1Ω.

#8 Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez grzeslaw 8 stycznia 2015, 19:56
Dziękuję za wyrozumiałość.
Oto pomiary:
PL11 = 9,4Ω,
PL12 = 480Ω,
PL14 = 672Ω,
PL15 = 19,2Ω,
PL17 = 918Ω,
PL21 = 513Ω.

#9 Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez Vogelek23 8 stycznia 2015, 21:05
grzeslaw napisał(a):PL11 = 9,4Ω,
PL12 = 480Ω,
PL14 = 672Ω,
PL15 = 19,2Ω,
PL17 = 918Ω,
PL21 = 513Ω.
Wyniki pomiarów sugerują, że nie ma zwarć do masy na żadnej z przetwornic. Czyli tutaj jest w porządku.
Teraz proszę zmierzyć napięcie (względem masy, podłączony tylko zasilacz) napięcie na n. 1 układu PU4 (SC1470). Pomiar ten należy rozpocząć w momencie włączania płyty i zakończyć obserwacje wskazań miernika, gdy płyta się wyłączy.

#10 Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez grzeslaw 8 stycznia 2015, 22:15
Po włączeniu płyty na pinie 1 układu PU4 pojawia się chwilowy skok napięcia do maksymalnej wartości ok. 0,58V, po czym spada do zera. Chwila ta trwa ułamki sekundy (mniej więcej na taki sam czas zapala się dioda LED2 - Power).

#11 Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez Vogelek23 8 stycznia 2015, 22:34
grzeslaw napisał(a):pojawia się chwilowy skok napięcia do maksymalnej wartości ok. 0,58V, po czym spada do zera. Chwila ta trwa ułamki sekundy
Czym zmierzyłeś ten skok? Bo jeśli multimetrem, to wartość zmierzona może odbiegać od rzeczywistości. Czy posiadasz oscyloskop?

#12 Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez grzeslaw 8 stycznia 2015, 22:53
Niestety nie posiadam oscyloskopu. Mierzyłem miernikiem (UNIT UT70A) i nie za każdym razem miernik jest w stanie "wychwycić" napięcie na tym pinie. Czasami pokazuje 0V, 0,2V i maksymalna wartość 0,58V. Użyłem również funkcji peak w mierniku ale wartość napięcia nie odbiega od przedstawionych.

#13 Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez Vogelek23 9 stycznia 2015, 13:18
A jakie napięcie masz po włączeniu płyty na cewce PL17 oraz na n. 5 i 6 układów PU10 i PU11?

#14 Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez grzeslaw 9 stycznia 2015, 19:09
Na PL17 pojawia się chwilowy skok napięcia do 0,5V i spadek do 0V.
Podobnie jest z układami PU10 i PU11 (pin 5, 6), tylko, że napięcie maksymalne jakie wskazał miernik to 0,17V.

#15 Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez Vogelek23 10 stycznia 2015, 09:50
Ponieważ Twoj kolega twierdził, że laptop włączał się raz na kilkanaście razy, obawiam się jednej z dwóch rzeczy - albo zimnego lutu na którymś z elementów, albo usterki laminatu. Spróbuj zatem uruchamiać płytę, jednocześnie naciskając na nią, aby nieznacznie się odkształcała (ale nie do przesady). Skup przy tym swoją uwagę na okolicach przetwornic, mostków oraz kontrolera KBC.

#16 Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez grzeslaw 12 stycznia 2015, 23:40
Niestety, nie pomogło, bez zmian. Chyba już się nie da nic zrobić, dlatego dziękuję za podjętą próbę i pomoc.

#17 Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez Vogelek23 13 stycznia 2015, 02:38
Przypomniałem sobie właśnie niemal bliźniaczą usterkę w tej Toshibie - pomogło mi wtedy przekulkowanie mostu południowego ATi SB450. Przyczyna usterki, o której piszę, była spowodowana dość "dynamicznym" pisaniem przez klienta na klawiaturze. Pierwszymi symptomami były właśnie problemy z włączeniem, jednak do mnie pacjent trafił już w stanie agonii (przestał reagować na włącznik).

Re: Toshiba Satellite Pro L100 - brak reakcji, tylko dioda Power On się raz zaświeci

przez Google Adsense [BOT] 13 stycznia 2015, 02:38
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).