• Acer Aspire 7739 - uruchamia się na 2s.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire 7739 - uruchamia się na 2s.

przez koper912 8 grudnia 2014, 12:36
Witam.
Laptop jak w temacie, uruchamia się samoczynnie na 2s po podłączeniu zasilana.
Pobór prądu zaraz po włączeniu wynosi ok. 0.40A, następnie spada do 0.06A i wyłącza przetwornicę RT8239CGQW podając na pin 2 i 4 (entrip1 i entrip2) 5V.
Sama przetwornica RT8239CGQW jest sprawna, po ręcznym wysterowaniu Entrip1 i Entrip2 mam stabilne napięcia na LDO3, LDO5 oraz 3,3V i 5V na cewkach.
Po ręcznym wysterowaniu startują kolejne dwie przetwornice RT8204AGQW i RT8207GQW i pojawiają się poprawne napięcia na L8200 i L8300.
Nie mam natomiast napięć na +VGFX_CORE i +VCORE, mimo to procesor delikatnie się nagrzewa.
Podstawione drugie kontrolery przetwornic ISL62881 i ISL62882 - bez zmian.
Ponadto płyta nie ładuje i nie sygnalizuje ładowania baterii - być może to wina uszkodzonej baterii - napięcie na zaciskach 0.1V.
Oznaczenie płyty: AIC70.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki.

Pozdrawiam

Re: Acer Aspire 7739 - uruchamia się na 2s.

przez Google Adsense [BOT] 8 grudnia 2014, 12:36

#2 Re: Acer Aspire 7739 - uruchamia się na 2s.

przez ADAMK101 9 grudnia 2014, 08:27
62882 to stary typ i do startu potrzebuje jedynie VRON i VIDhex.
Bez CPU VID wynosi 0hex co odpowiada VCORE=1,5V
Brak VRON , to zazwyczaj brak wymaganego wcześniej jakiegoś PGOOD.
Jeżeli płyta nie robi autostartu(bez RTC), to procedura charge jest w KBC i powinna ładować w st-by.
To tak na szybko bez analizy schematu.

#3 Re: Acer Aspire 7739 - uruchamia się na 2s.

przez koper912 9 grudnia 2014, 10:12
Na VR_ON mam 1V na przetwornicy ISL62881 i ISL62882.
Bez procesora również nie mam żadnych napięć na cewkach.
Rezystancja +VCORE z procesorem P6200 wynosi 278R (nie za wysoka?), na i3-370M mam 11R, bez procesora 0,97MR
Po włożeniu i3 prąd pobierany przez płytę wynosi 0,24A. Zachowanie płyty bez zmian.

#4 Re: Acer Aspire 7739 - uruchamia się na 2s.

przez grzewoj 9 grudnia 2014, 13:26
koper912 napisał(a):Na VR_ON mam 1V na przetwornicy ISL62881 i ISL62882.

1V to za mało, możesz mieć gdzieś przywarcie w tym obwodzie.

#5 Re: Acer Aspire 7739 - uruchamia się na 2s.

przez koper912 9 grudnia 2014, 13:46
Według noty katalogowej ISL62882, 1V to prawidłowa wartość.

#6 Re: Acer Aspire 7739 - uruchamia się na 2s.

przez ADAMK101 10 grudnia 2014, 08:54
Bez CPU VID=0hex czyli 1,5V , najlepiej odnaleźć JP9300 i podlutować tam switcha na kabelkach :) ręczny start VCORE.
Podstawowe warunki do startu ręcznego:
pin 5 1,05V
pin 17 19,5V
pin 16 5V
pin 25 5V

#7 Re: Acer Aspire 7739 - uruchamia się na 2s.

przez BoGo88 26 grudnia 2014, 12:22
A nie masz po prostu przywartego przycisku załączenia lub jego obwodu? Miałem podobny przypadek i okazało się że płyta się włączała sama a po około 2 sekundach wyłączała.

#8 Re: Acer Aspire 7739 - uruchamia się na 2s.

przez koper912 31 grudnia 2014, 23:41
Odpuściłem naprawę tej płyty. Dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
Pozdrawiam.