• Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от pezykk 30 Декабрь 2014, 19:38
Witam. Dostałem laptopa z uszkodzoną taśmą od touchpada, taśma była przerwana, lecz po zamówieniu nowej dalej tak samo. W biosie nie mam mozliwości włączenia touchpada a menedżer urządzeń nie pokazuje żadnego urządzenia.
Płyta główna to 1015P3.GB rev: 1.2G

Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от Google Adsense [BOT] 30 Декабрь 2014, 19:38

#2 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от figofag 31 Декабрь 2014, 15:50
Touchpad ma zasilanie? Podaj napięcia ze złącza.

#3 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от Usunięty Użytkownik 402 1 Январь 2015, 02:09
Czy w uszkodzonej taśmie wizualnie oglądając można ustalić które piny się np. zwarły. Przy takim uszkodzeniu do sprawdzenia jest zasilanie, TP no i kbc. Taśmę wpinasz oczywiście stykami we właściwą stronę?

#4 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от pezykk 2 Январь 2015, 15:29
Uszkodzenie taśmy było w środkowej części TP
Przejście jest między taśmą a płytą głowną bo sprawdzałem
Z tego co widzę to nie mam nigdzie prądu na wyjściach TP TN TV które są na płytce od TP
Ma ktoś może rozpiskę pinów gniazda od touchpada 12 pin ?

#5 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от Usunięty Użytkownik 402 3 Январь 2015, 03:22
Proszę bardzo ;)

[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024664.jpg]Изображение[/url]

#6 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от pezykk 4 Январь 2015, 16:15
LAZY dziękuję
Oto pomiary z 12 pin przy płycie
1 i 2 pin 5,2 V
5 i 6 masa przejście masa płyty głównej
Natomiast pomiędzy TP a przyciskami jest jeszcze jedna taśma na której żadnego napięcia nie ma.
Co do kondensatorow to coś mi nie pasuję. Mierząc multimetrem funkcją przejścia pokazuje mi wartość 544 lecz po przebiegunowaniu nic się nie dzieje. Czy nie powinno być przejścia ?

#7 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от Usunięty Użytkownik 402 4 Январь 2015, 20:03
Wyjaśnijmy sobie kolejną kwestię.
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024679.jpg]Изображение[/url]

Na zdjęciu widać taśmę do płyty głównej i stronę po której są styki. Widać też fragment gdzie widać podłączenie od TP do klawiszy prawy-lewy.
Jeżeli TP ci nadal nie działa to albo masz źle wpiętą taśmę- stykami odwrotnie, albo ta taśma jest uszkodzona.

#8 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от adeq4 6 Январь 2015, 01:44
Napięcie na 3 i 4 pinie gniazda masz ? Przebiegi oscyloskopem możesz sprawdzić ? Taśma jest na pewno taka sama (styki na końcach taśmy na przeciwko/po tej samej stronie)? Kolejna sprawa, jak pisał LAZY, czy taśmę wg wkładasz w dobrą stronę.. ?

#9 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от pezykk 7 Январь 2015, 16:15
Napięcia brak z tego co sprawdzałem. Taśma 100% sprawna ponieważ jest przejście pomiędzy płytą a TP. Taśma nie ma naprzeciwko siebie styków jest odwrócona lecz ta co była miala normalnie styki. Czy długość taśmy ma znaczenie ?

#10 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от Usunięty Użytkownik 402 7 Январь 2015, 17:06
pezykk писал(а):Napięcia brak z tego co sprawdzałem. Taśma 100% sprawna ponieważ jest przejście pomiędzy płytą a TP. Taśma nie ma naprzeciwko siebie styków jest odwrócona lecz ta co była miala normalnie styki. Czy długość taśmy ma znaczenie ?

Coś mi się zdaje że dotarliśmy do sedna sprawy. Jak dobrze rozumiem to jak przyłożysz do siebie obie taśmy to jedna z nich ma styki po drugiej stronie?
Jeżeli tak to nie dziw się że nie działa.

#11 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от pezykk 7 Январь 2015, 17:58
Tak teraz sprawdzam, oryginalna taśma ma styki po jednej stronie natomiast tą co zakupiłem (od tego samego modelu) ma styki po drugiej stronie. Czy źle zamontowana taśma mogła uszkodzić TP ?

#12 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от Usunięty Użytkownik 402 7 Январь 2015, 18:31
Czy owej taśmy nie możesz zamontować tak by styki były po właściwej stronie?

#13 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от pezykk 7 Январь 2015, 19:28
Mogę zamontować lecz nic to nie daje.

#14 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от Usunięty Użytkownik 402 7 Январь 2015, 19:32
Podłącz tak jak ma być fabrycznie, sprawdź jeszcze na wszelki wypadek czy masa TP to masa płyty głównej - czy po prostu połączenia są prawidłowo na bank. Wejdź do biosu i sprawdź czy TP jest włączony bo nieraz da się wyłączyć.

#15 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от Vogelek23 7 Январь 2015, 22:32
Panowie - od zeszłego roku roztrząsacie problem, który powinien zakończyć się na 2-3 postach!
Kolego pezykk - proszę o zamieszczenie zdjęcia obu taśm, starej i nowej. Mają one być widoczne W CAŁOŚCI.

#16 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от Usunięty Użytkownik 402 8 Январь 2015, 03:00
Święta były kolego administratorze!!!
Postaramy się zamknąć temat następnym postem jak będą fotki taśm.

Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

от Google Adsense [BOT] 8 Январь 2015, 03:00