• Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez pezykk 30 grudnia 2014, 19:38
Witam. Dostałem laptopa z uszkodzoną taśmą od touchpada, taśma była przerwana, lecz po zamówieniu nowej dalej tak samo. W biosie nie mam mozliwości włączenia touchpada a menedżer urządzeń nie pokazuje żadnego urządzenia.
Płyta główna to 1015P3.GB rev: 1.2G

Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez Google Adsense [BOT] 30 grudnia 2014, 19:38

#2 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez figofag 31 grudnia 2014, 15:50
Touchpad ma zasilanie? Podaj napięcia ze złącza.

#3 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez Usunięty Użytkownik 402 1 stycznia 2015, 02:09
Czy w uszkodzonej taśmie wizualnie oglądając można ustalić które piny się np. zwarły. Przy takim uszkodzeniu do sprawdzenia jest zasilanie, TP no i kbc. Taśmę wpinasz oczywiście stykami we właściwą stronę?

#4 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez pezykk 2 stycznia 2015, 15:29
Uszkodzenie taśmy było w środkowej części TP
Przejście jest między taśmą a płytą głowną bo sprawdzałem
Z tego co widzę to nie mam nigdzie prądu na wyjściach TP TN TV które są na płytce od TP
Ma ktoś może rozpiskę pinów gniazda od touchpada 12 pin ?

#5 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez Usunięty Użytkownik 402 3 stycznia 2015, 03:22
Proszę bardzo ;)

[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024664.jpg]Obrazek[/url]

#6 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez pezykk 4 stycznia 2015, 16:15
LAZY dziękuję
Oto pomiary z 12 pin przy płycie
1 i 2 pin 5,2 V
5 i 6 masa przejście masa płyty głównej
Natomiast pomiędzy TP a przyciskami jest jeszcze jedna taśma na której żadnego napięcia nie ma.
Co do kondensatorow to coś mi nie pasuję. Mierząc multimetrem funkcją przejścia pokazuje mi wartość 544 lecz po przebiegunowaniu nic się nie dzieje. Czy nie powinno być przejścia ?

#7 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez Usunięty Użytkownik 402 4 stycznia 2015, 20:03
Wyjaśnijmy sobie kolejną kwestię.
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024679.jpg]Obrazek[/url]

Na zdjęciu widać taśmę do płyty głównej i stronę po której są styki. Widać też fragment gdzie widać podłączenie od TP do klawiszy prawy-lewy.
Jeżeli TP ci nadal nie działa to albo masz źle wpiętą taśmę- stykami odwrotnie, albo ta taśma jest uszkodzona.

#8 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez adeq4 6 stycznia 2015, 01:44
Napięcie na 3 i 4 pinie gniazda masz ? Przebiegi oscyloskopem możesz sprawdzić ? Taśma jest na pewno taka sama (styki na końcach taśmy na przeciwko/po tej samej stronie)? Kolejna sprawa, jak pisał LAZY, czy taśmę wg wkładasz w dobrą stronę.. ?

#9 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez pezykk 7 stycznia 2015, 16:15
Napięcia brak z tego co sprawdzałem. Taśma 100% sprawna ponieważ jest przejście pomiędzy płytą a TP. Taśma nie ma naprzeciwko siebie styków jest odwrócona lecz ta co była miala normalnie styki. Czy długość taśmy ma znaczenie ?

#10 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez Usunięty Użytkownik 402 7 stycznia 2015, 17:06
pezykk napisał(a):Napięcia brak z tego co sprawdzałem. Taśma 100% sprawna ponieważ jest przejście pomiędzy płytą a TP. Taśma nie ma naprzeciwko siebie styków jest odwrócona lecz ta co była miala normalnie styki. Czy długość taśmy ma znaczenie ?

Coś mi się zdaje że dotarliśmy do sedna sprawy. Jak dobrze rozumiem to jak przyłożysz do siebie obie taśmy to jedna z nich ma styki po drugiej stronie?
Jeżeli tak to nie dziw się że nie działa.

#11 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez pezykk 7 stycznia 2015, 17:58
Tak teraz sprawdzam, oryginalna taśma ma styki po jednej stronie natomiast tą co zakupiłem (od tego samego modelu) ma styki po drugiej stronie. Czy źle zamontowana taśma mogła uszkodzić TP ?

#12 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez Usunięty Użytkownik 402 7 stycznia 2015, 18:31
Czy owej taśmy nie możesz zamontować tak by styki były po właściwej stronie?

#13 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez pezykk 7 stycznia 2015, 19:28
Mogę zamontować lecz nic to nie daje.

#14 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez Usunięty Użytkownik 402 7 stycznia 2015, 19:32
Podłącz tak jak ma być fabrycznie, sprawdź jeszcze na wszelki wypadek czy masa TP to masa płyty głównej - czy po prostu połączenia są prawidłowo na bank. Wejdź do biosu i sprawdź czy TP jest włączony bo nieraz da się wyłączyć.

#15 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez Vogelek23 7 stycznia 2015, 22:32
Panowie - od zeszłego roku roztrząsacie problem, który powinien zakończyć się na 2-3 postach!
Kolego pezykk - proszę o zamieszczenie zdjęcia obu taśm, starej i nowej. Mają one być widoczne W CAŁOŚCI.

#16 Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez Usunięty Użytkownik 402 8 stycznia 2015, 03:00
Święta były kolego administratorze!!!
Postaramy się zamknąć temat następnym postem jak będą fotki taśm.

Re: Asus EEE PC 1015 PD nie działa touchpad

przez Google Adsense [BOT] 8 stycznia 2015, 03:00