#1 Lenovo G510 - brak obrazu na matrycy, na zew. monitorze OK. Płyta LA-9641P, REV:1.0
przez HotIce • 18 grudnia 2014, 13:51
Witam kolegów,
Płyta ma oznaczenie LA-9641P, Rev: 1.0. W laptopie była wymieniona stłuczona matryca na identyczą czyli LTN156AT32. Obraz był 5 minut, potem restart aktualizacja win 8 a po ponownym włączeniu tylko podświetlenie matrycy bez treści. Na zew. monitorze obraz bez zarzutu. Przedzwoniłem tasiemkę sygnałową i wygląda że nie ma przerwy. napięcia na złączu matrycy piny:
1,2 - 21V
7 - 3,3V
Profilaktycznie zrobiłem update biosu oraz podgrzałem ATI 216-0855000. Bez zmian.
Podpinałem starą zbitą matrycę i teraz też nie ma żadnej treści tylko podświetlenie.
Mam oscyloskop cyfrowy ale nie wiem jak zbadać transmisję danych na matrycę..
Zanim temat znalazł się w koszu kolega grisza69 napisał :
----------------------------------------------------------------------------
Zrób reset CMOS.
Odinstaluj sterownik grafiki - zainstaluj ponownie najlepiej ten ze strony Lenovo.
Potem będziemy się martwić.
------------------------------------------------------------------------------
Zrobiłem reset CMOS przez odpięcie baterii. Problem w tym że nie daje obrazu nawet w biosie..
Płyta ma oznaczenie LA-9641P, Rev: 1.0. W laptopie była wymieniona stłuczona matryca na identyczą czyli LTN156AT32. Obraz był 5 minut, potem restart aktualizacja win 8 a po ponownym włączeniu tylko podświetlenie matrycy bez treści. Na zew. monitorze obraz bez zarzutu. Przedzwoniłem tasiemkę sygnałową i wygląda że nie ma przerwy. napięcia na złączu matrycy piny:
1,2 - 21V
7 - 3,3V
Profilaktycznie zrobiłem update biosu oraz podgrzałem ATI 216-0855000. Bez zmian.
Podpinałem starą zbitą matrycę i teraz też nie ma żadnej treści tylko podświetlenie.
Mam oscyloskop cyfrowy ale nie wiem jak zbadać transmisję danych na matrycę..
Zanim temat znalazł się w koszu kolega grisza69 napisał :
----------------------------------------------------------------------------
Zrób reset CMOS.
Odinstaluj sterownik grafiki - zainstaluj ponownie najlepiej ten ze strony Lenovo.
Potem będziemy się martwić.
------------------------------------------------------------------------------
Zrobiłem reset CMOS przez odpięcie baterii. Problem w tym że nie daje obrazu nawet w biosie..