• Jaka stacja hot air do 500 zł?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Jaka stacja hot air do 500 zł?

by intresto1983 23 March 2010, 06:06
Jaka stacje lutowniczą polecacie kupić dla poczatkującego do reballingu, na podczerwień mnie narazie nie stać. Pozdrawiam

Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by Google Adsense [BOT] 23 March 2010, 06:06

#2 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by Robgie 23 March 2010, 08:40
do rebalingu za 500 to nic nie kupisz. chyba ze traktujesz reflow/przelut jako reballing, co jest błędne. Stację hot-air za 500 to chińskie tylko lub ewentualnie nieco droższe naprawdopodobniej również chińskie QIUCK. pracowałem i na chińskich i na quicku to jakby lepiej troche na tym Quick.

by intresto1983 23 March 2010, 09:09
W sumie to glownie chodzi mi o wstawianie nowych mostkow, ew. co mozesz polecic najtansze do reballingu. Nie chce wydac pieniedzy na marne, najwyzej troche poczekam i doloze, a zasilacz profesjonalny do naprawy plyt glownych jaki polecasz?

#4 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by Robgie 23 March 2010, 09:23
Zasilacz ja używam NDN DF172300TC , a do rebalingu nie wiem co polecić bo sam aktualnie jestem w fazie wyboru czegoś, z tym że to nie tylko moja decyzja więc nie wiem ile to potrwa.

#5 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by majsterx 23 March 2010, 11:45
Decyzje są proste jeśli ma się bardzo duży nakład gotówki. Na początek i tak nie będziesz w stanie kupić infrared więc można kupić kwarcowy podgrzewacz (w razie co jestem dystrybutorem AOYUE i możemy dogadać cene) no i hotaira i pozarabiać na innych robotach. Reflow wyjdzie spoko, ale wiadomo tego nie możemy porównywać :-)

#6 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by Robgie 23 March 2010, 12:10
Skoro są proste to pisz co kupić dlaczego i ewentualnie za ile. Interesuje mnie dobry sprzęt.

#7 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by majsterx 23 March 2010, 12:30
Robgie - sprawdzonym i bardzo dobrym systemem są RE-7500, popularne na całym świecie i spotykane u naprawdę dobrych serwisantów, albo inaczej z kokosami, ale i dobrze im wychodzi
Równie dobrze można by zacząć i nieźle brnąć z czarną podczerwienią koszt ok 3tys czyli dużo taniej niż Jovy.
Zależy co robisz jak często i ile tego masz.

A dla czego, nie wygniesz płyty, ładne i rzetelne nagrzewanie temp na przynajmniej dwóch czujnikach. I praktycznie bezobsługowe. Wiadomo jedynie ściagasz, i zakładasz no i co bardzo ważne jest kulturka, żaden specjalny syf nie zostaje itd.

#8 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by intresto1983 23 March 2010, 21:00
Czy ten zasilacz wystarczy mi na początek do nauki serwisowania laptopów NDN DF1730SB5A? Zastanawiam się również nad tą stacją lutowniczą Aoyue / PT 968. A propo szukam dobrego nauczyciela :P:P bardzo chcę się tym zająć profesjonalnie, komputery to całe moje życie :) czy oscyloskop też potrzebny na początek i ew. jaki? pozdrawiam

#9 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by Robgie 24 March 2010, 08:14
Ta stacja ma grotówkę 35W , przy robieniu lapków będziesz się męczył jest za słaba po prostu szybko grot stygnie przy tak dużych płytach łatwo oddaje ciepło. Pracowałem na takiej i w sumie da się ale obowiązkowy podgrzewacz albo dogrzewanie powietrzem .

#10 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by Pawelbul 24 March 2010, 09:55
Podgrzewacz jest obowiązkowy jakiej stacji byś nie używał. Bez tego będziesz tylko tracił nerwy psół płyty i układy. Najlepiej z polem grzewczym min. 200x200. Kolejnym bardzo pomocnym sprzętem przy używaniu stacij hot air jest pirometr abyś miał kontrolę nad temperaturą lutowanych układów.

#11 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by Robgie 24 March 2010, 10:17
No własnie zastanawiam się nad zakupem pirometru, możesz cos polecic? ewentualnie napisać czy jest np możliwe tak jakby omiatanie plyty zeby znalezć elemnt ktory się grzeje?

#12 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by Pawelbul 24 March 2010, 11:35
Od kilku miesięcy mam jeden z najtańszych na znanym portalu aukcyjnym CA380 i jestem z niego bardzo zadowolony.
Do inentyfikacij grzejących się elementów nie próbowałem go używać. Sprawdzam nim np. temp. mostów na pracującej płycie i przy lutowaniu BGA. Niestety po przerobieniu stacji z hot-air na podczerwień podaje mi zawyżoną temperaturę gdyż część promieniowania się odbija od lutowanych elementów.

#13 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by majsterx 24 March 2010, 13:11
Również używam pirometru jest to model AR300, cudów nie ma, ale temperaturka ok jednak trzeba pamiętać, że jeśli w grę wchodzi podgrzewacz + Hot-Air temperatura jest bardzo zmienna i na takim sprzęcie ciężko utrzymać ją na stałej tak wysokiej granicy. Pirometr wtedy pokazuje wariackie pomiary, ale idzie sobie z tym poradzić, jest to również ułatwienie w poszukiwaniu usterek - idzie wyłapać elementy które się nadto nagrzewają.

#14 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by intresto1983 25 March 2010, 05:24
majsterx, Witam, w jaki sposób mogę zamówić stację, czy macie w ofercie zasilacze,
pirometry? Ew. proszę o pełną ofertę, chciałbym zamówić wszystko co
niezbędne u jednej osoby. Proszę o mail, mam problem z wysłaniem maila z forum. Pozdrawiam

#15 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by Usunięty Użytkownik 402 25 March 2010, 22:30
Ja wolę PT 803 niż 868 ponieważ PT 803 podgrzewa grzałkę non stop, a w modelu 868 impulsowo.
Przekonałem się że skuteczniej grzeje się modelem 803.
Tani podgrzewacz PT853 I HOT AIR PT803 i śmiało bga wychodzą.

Zapomniałem dodać że stacje te PT 803-868 mają lutownicę grotową , jednak od pewnego czasu ich jakość jest jakaś kiepska i ciężko cokolwiek nią wylutować, więc stosuję lutownicę weller wecp-20.

#17 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by eprom 27 March 2010, 09:53
wydaje mi się że ta stacja do bga będzie za słaba, chyba że dokupisz jakiś większy podgrzewacz, jeżeli chodzi o lutownicę Salomon to jest dosyć solidna, jednak w tej cenie znajdziesz xytronica, model bodajże lf1600 - o wiele szybciej się nagrzewa (większa moc) w stosunku do salomona i cenowo chyba nawet taniej wyjdzie.

#18 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by delp 27 March 2010, 10:59
Jaki możecie polecić dobry podgrzewacz bo ten co podał
ronson
http://www.hakkousa.com/detail.asp?CID= ... 754&Page=1
to cena trochę zaporowa
szukam coś do 1500zł
zastanawiałem się nad stacją RE-7500 ale wyczytałem że ten podgrzewacz niej jest za słaby, któryś z kolegów tu pisał że go przerabiał (może się pochwali w jaki sposób)

#19 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by Usunięty Użytkownik 402 27 March 2010, 15:05
Problem z dużymi podgrzewaczami jest taki że nagrzewa też gniazda - które potem wyglądają jak zapiekanki, oklejanie każdego z osobna kaptonem i odrywanie foli ochronnych to masakra- nieraz tak się trzymają że zdarcie jej w całości graniczy z cudem.
W warunkach domowych używam podgrzewacza punktowego nadmuchowego PT 853 i doskonale sobie radzi- jest skuteczniejszy niż normalne kwarcowe podgrzewacze tej firmy.

#20 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by intresto1983 27 March 2010, 18:44
podgrzewacz kupię osobno albo wykonam sam, jak na razie nic interesującego nie znalazłem

Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

by Google Adsense [BOT] 27 March 2010, 18:44