• Dell D610 - nie ładuje baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell D610 - nie ładuje baterii

przez mario 6 grudnia 2010, 13:43
Witam.

Laptop Dell D610
Płyta : JM5B rev:G

Laptop nie ładuje baterii. Z zasilacza i z baterii startuje normalnie. W biosie nie wykrywa zasilacza. Zasilacz powinien być sprawny, po podłączeniu do płyty jest 2,74V na pinie detekcji.

Wcześniej było zwarcie w układzie zasilania i laptop nie startował z zasilacza, ale po wymianie PQ24 działa, poza ładowaniem.

Zmierzyłem napięcia w układzie detekcji zasilania.

Sygnały PS_ID i PS_ID_DISABLE idą dalej do kbc , ale nie wiem czy są poprawne, czy nie.

Dlaczego zasilacz nie jest wykrywany?

Obrazek

PS.
Jeszcze jedna sprawa. Przy gnieździe zasilania brakuje RV2. Czy przejmować się tym bardzo? Domyślam się, że to zabezpieczenie, ale czy jest potrzebny?

Re: Dell D610 - nie ładuje baterii

przez Google Adsense [BOT] 6 grudnia 2010, 13:43

#2 Re: Dell D610 - nie ładuje baterii

przez ozox 6 grudnia 2010, 13:49
Sprawdzałeś na innej baterii ?

#3 Re: Dell D610 - nie ładuje baterii

przez mario 6 grudnia 2010, 14:07
Witam.

Na innej baterii nie, bo nie mam takiej. Jednak w biosie pokazuje, że z baterią wszystko ok. Na samej baterii działa, i jest naładowana w 40%. Natomiast w biosie nie wykrywa zasilacza.

#4 Re: Dell D610 - nie ładuje baterii

przez sandro123 6 grudnia 2010, 14:51
a common problem after adaptor damage is LPC47N354

#5 Re: Dell D610 - nie ładuje baterii

przez mario 6 grudnia 2010, 15:07
Też o tym myślałem, ale chciałbym się upewnić czy sygnały które dostaje kbc są poprawne, zanim będę go wymieniał.

#6 Re: Dell D610 - nie ładuje baterii

przez ozox 6 grudnia 2010, 16:54
D5xx, D6xx DELL Latitude Laptop battery pinout
Pin Battery Pinout Pinout description
1 BATT1+ Permanently connected to BATT2+
2 BATT2+ Permanently connected to BATT1+
3 SMB_CLK 2- wire System Management Bus signal (SMbus)
4 SMB_DAT 2- wire System Management Bus signal (SMbus)
5 BATT_PRESS# Battery Output - signal goes to D610 Motherboard
6 SYSPRES# Not used connected permanently to BATT1- and BATT2-
7 BATT_VOLT Battery Output - signal goes to D610 Motherboard
8 BATT1- Permanently connected to BATT2-
9 BATT2- Permanently connected to BATT1-

#7 Re: Dell D610 - nie ładuje baterii

przez mario 7 grudnia 2010, 11:20
Witam.

Korzystając z tej informacji sprawdziłem piny baterii.

Bez podłączonego zasilacza przy podpiętej baterii są następujące napięcia:

1 BATT1+ 11,3V
2 BATT2+ 11,3V
3 SMB_CLK 2- 0,57V
4 SMB_DAT 2- 0,57V
5 BATT_PRESS# -0V
6 SYSPRES# - 0V
7 BATT_VOLT - 0,57V
8 BATT1- 0V
9 BATT2- 0V

Po podłączeniu zasilacza z baterią:

Pin Battery Pinout Pinout description
1 BATT1+ 11,3V
2 BATT2+ 11,3V
3 SMB_CLK 2- 3,3V
4 SMB_DAT 2- 3,3V
5 BATT_PRESS# -0V
6 SYSPRES# - 0V
7 BATT_VOLT - 3,3V
8 BATT1- 0V
9 BATT2- 0V

Natomiast gdy bateria jest odłączona to na pinie 5 pojawia się 3,3V

Obrazek

#8 Re: Dell D610 - nie ładuje baterii

przez farmer 7 grudnia 2010, 13:00
Zostaw baterię na razie w spokoju, w notebookach Dell nie rozpocznie się ładowanie baterii, póki nie zostanie rozpoznany prawidłowo zasilacz. I do tego najpierw musisz doprowadzić. Sprawdź na innym pewnym zasilaczu ew. ten, który masz sprawdź na innym Dell-u, prześledź tor z gniazda (środkowy pin) do KBC, wymień układ podany przez sandro123.

#9 Re: Dell D610 - nie ładuje baterii

przez mario 7 grudnia 2010, 13:07
Wcześniejsze pomiary wykonywałem na oryginalnym zasilaczu 19,5V 4,62A (model PA-1900-02D)

Udało mi się załatwić dwa inne zasilacze (FA90PE0-00 oraz DA90PE1-00 płaskie nowsze modele) o tych samych parametrach 19,5V 4,62A i sprawdziłem je z tą płytą.

Po podłączeniu bez baterii oba są wykrywane w biosie jako 90W (oryginalny nie był wykrywany).
Na pinie detekcji w obu przypadkach jest 2,74V.

Z baterią wszystko jest ok do momentu włączenia płyty. Napięcie zasilania mierzone na gnieździe spada z 19,5V do 0,3V przygasa lampka na zasilaczu i laptop uruchamia się na baterii.

Sprawdzałem jak to wygląda w biosie. Gdy odpalę tylko na baterii pokazuje, że bateria ma 40% ,działa i rozładowuje się podczas pracy.
Po podłączeniu jednego z dwóch wykrywanych zasilaczy na chwilę (około 2-3 sekundy) rozjaśnia się ekran. Pokazuje się, że wykryto zasilacz 90W a bateria jest w stanie IDLE czyli nie jest ładowana po czym ekran przygasa i jest napis, że brak zasilacza - NONE (gaśnie lampka na zasilaczu) i laptop działa z baterii.

PODSUMOWUJĄC.

Zmyliło mnie zachowanie laptopa na oryginalnym zasilaczu, ponieważ było napięcie na pinie detekcji 2,74V i w biosie był aktywny przy podpiętej baterii, lecz nie wykrywało mocy. Natomiast w przypadku dwóch innych zasilaczy są one wykrywane bez baterii, a z podpiętą baterią bios ich nie widzi.

Mogę przypuszczać, że uszkodzony jest oryginalny zasilacz, oraz jest problem w układzie ładowania.
Wcześniej niepotrzebnie skoncentrowałem się na układzie detekcji zasilacza bo po testach okazało się, że inne zasilacze wykrywa.

Gdzie może tkwić problem?
Czy powstaje zwarcie w momencie gdy zasilacz jest poprawnie wykryty i zostaje załączone ładowanie?

----------

Sprawdziłem elementy w układzie ładowania. Po wymianie PQ25, który był przebity na nowym zasilaczu ładnie ładuje baterię i wykrywa zasilacz.

Oryginalny zasilacz nadal nie jest wykrywany i nie ładuje, wiec zakładam, że coś z nim nie tak.
Pluję sobie w brodę, bo mógłbym przysiąc, że gdy na początku było zwarcie i wymieniłem PQ24 to sprawdziłem PQ25 i był sprawny.

W każdym razie dziękuje za pomoc i wsparcie.

Re: Dell D610 - nie ładuje baterii

przez Google Adsense [BOT] 7 grudnia 2010, 13:07