• [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] BIOS KBC Dell Inspiron N7110 DAV03AMB8E1 Rev.E

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] BIOS KBC Dell Inspiron N7110 DAV03AMB8E1 Rev.E

aryann 26 Листопада 2014, 10:56
Witam wszystkich.
Trafił do mnie laptop z niedziałająca klawiaturą, po wymianie na fizycznie nową bez zmian.

Skorzystałem z wsadu zamieszczonego tu:
dell-inspiron-n7110-dav03amb8e1-rev-e-t18301.html
i wgrałem w U10 25X40BVSIG - efekt jest teraz taki jakby płyta nie dostawała zasilania, zupełnie martwa.

Mam 2 pytania :
1. czy ktoś może się podzielić właściwym w pełni sprawnym/sprawdzonym wsadem ?
2. czy Wasze doświadczenia są takie, że przy załóżmy błędnym wsadzie w U10 ten model płyty będzie kompletnie martwy?

Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.

Re: [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] BIOS KBC Dell Inspiron N7110 DAV03AMB8E1 Rev.E

Google Adsense [BOT] 26 Листопада 2014, 10:56

#2 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: BIOS KBC Dell Inspiron N7110 DAV03AMB8E1 Rev.E

mario 3 Грудня 2014, 11:28
Zaprogramuj jeszcze raz obie kości.

#3 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: BIOS KBC Dell Inspiron N7110 DAV03AMB8E1 Rev.E

aryann 3 Грудня 2014, 12:15
Hmm...
Zrobiłem tak:
Stąd (jak już wspominałem):
ściągnąłem obydwa wsady - najpierw zaprogramowałem U4 WINBOND 25Q32BVSIG, czyli BIOS płyty ver. A12 (w płycie był A06), po zaprogramowaniu płyta się podniosła z A12 - nadal nie działała klawiatura (również fizycznie nowa).

Następnie wyjąłem, sczytałem na wszelki wypadek i zaprogramowałem kość U10 WINBOND 25X40BVSIG - po tej operacji i włożeniu układu płyta martwa, jakby nie dostawała zasilania. Zaprogramowałem U10 jeszcze dwoma innymi wsadami, które udało mi się zdobyć w sieci, ale jedyne określenia były, że są to wsady do Inspiron N7110. A nie konkretnie płyty DAV03AMB8E1 Rev.E, co chyba będzie miało kolosalne znaczenie.

Ostatecznie wróciłem do wsadu, który oryginalnie siedział w U10, ale efekt "martwicy" pozostał.

Zwróciłem jednak uwagę na pewien niuans - o ile BIOS U4 miał jakby prawidłowy rozmiar, to ten do U10 miał deko większy, niż sczytany z oryginalnego układu, który to miał 512kB (bajtów: 524288). A ten stąd:
512kB (bajtów: 524304).

Oprogramowanie "krzyknęło", że jest za duży, że obetnie i tak też zaprogramowało - po czym płyta już była martwa.

Nie wiem co mam myśleć, sczytany przeze mnie wsad ponownie wgrany tez niczego nie przyniósł, no chyba, że układ był już konkretnie uszkodzony (dlatego klawiatura nie działała) i proces czytania i wgrywania ponownie uszkodził go kompletnie.

Zdaję się nie dysponuję odpowiednim wsadem i/lub ODPOWIEDNIM KOMPLETEM do DAV03AMB8E1 Rev.E

Pomóżcie, bo jestem w czarnej...
Bardzo dziękuję za zainteresowanie.

#4 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: BIOS KBC Dell Inspiron N7110 DAV03AMB8E1 Rev.E

Vogelek23 3 Грудня 2014, 12:57
aryann написав:Zwróciłem jednak uwagę na pewien niuans - o ile BIOS U4 miał jakby prawidłowy rozmiar, to ten do U10 miał deko większy, niż sczytany z oryginalnego układu, który to miał 512 KB (bajtów: 524288). A ten stąd: (...) 512 KB (bajtów: 524304).
A czy próbowałeś porównać (np. WinHEX) obydwa wsady pod kątem tego, w którym miejscu (na początku, na końcu, w środku pliku) umiejscowiony jest ten "nadmiar bajtów" we wsadzie o wielkości 524304B? Najczęściej ten "nadmiar", spowodowany rodzajem użytego oprogramowania do zrzutu zawartości, znajduje się na końcu pliku i jego późniejsze przycięcie do właściwego rozmiaru (524288B) w trakcie programowania załatwia sprawę.

aryann написав:Ostatecznie wróciłem do wsadu, który oryginalnie siedział w U10, ale efekt "martwicy" pozostał.
Skoro wcześniejsze zaprogramowanie układu U4 (przy oryginalnym wsadzie U10) nie spowodowało "martwicy", wniosek nasuwa się w zasadzie jeden - uszkodzona kość U10. Czy wsad, zaprogramowany w tej kości, przechodzi poprawnie weryfikację?

aryann написав:Zdaję się nie dysponuję odpowiednim wsadem i/lub ODPOWIEDNIM KOMPLETEM do DAV03AMB8E1 Rev.E
Zdaje się, że ktoś jednak w tamtym wątku potwierdził działanie obydwu wsadów w tej konkretnej płycie.

aryann написав:Oprogramowanie "krzyknęło", że jest za duży, że obetnie i tak też zaprogramowało - po czym płyta już była martwa.
Jakie to jest oprogramowanie?

#5 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: BIOS KBC Dell Inspiron N7110 DAV03AMB8E1 Rev.E

mario 3 Грудня 2014, 15:41
Sprawdź ten wsad: post136791.html#p136791

#6 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: BIOS KBC Dell Inspiron N7110 DAV03AMB8E1 Rev.E

aryann 3 Грудня 2014, 17:27
Vogelek23 написав:A czy próbowałeś porównać (np. WinHEX) obydwa wsady pod kątem tego, w którym miejscu (na początku, na końcu, w środku pliku) umiejscowiony jest ten "nadmiar bajtów" we wsadzie o wielkości 524304B? Najczęściej ten "nadmiar", spowodowany rodzajem użytego oprogramowania do zrzutu zawartości, znajduje się na końcu pliku i jego późniejsze przycięcie do właściwego rozmiaru (524288B) w trakcie programowania załatwia sprawę.

zgodnie z podpowiedzią porównałem w WinHex 4 pliki którymi na ten moment dysponuję i śmiem twierdzić ,że każdy jest inny.
Jest tak:
plik sczytany przez mnie ma identyczny początek jak plik z forum Elvikom (ten większy 524304B) ,ale jest zapisany wartościami w OSTATNIEJ dodatkowej jakby linii Offset 0008000 której nie ma zarówno w sczytanym jak i w pozostałych dwóch plikach które kończą się odpowiednio linią 0007FFF0. Pliki które zdobyłem w sieci różnią się zarówno początkiem jak i końcem oraz są różne od sczytanego przeze mnie ,a także tego większego z forum. Najbliższe są mój sczytany i forum z tym że jeśli dodatkowa WYPEŁNIONA wartościami linia jest obcinana to chyba...???

mogę ewentualnie za pozwoleniem wrzucić wszystko czym dysponuję do weryfikacji.

Vogelek23 написав:Skoro wcześniejsze zaprogramowanie układu U4 (przy oryginalnym wsadzie U10) nie spowodowało "martwicy", wniosek nasuwa się w zasadzie jeden - uszkodzona kość U10. Czy wsad, zaprogramowany w tej kości, przechodzi poprawnie weryfikację?

w każdym z przypadków (w jednym dodatkowo najpierw sczytałem)
kasowałem układ ,sprawdzałem czystość ,programowałem i weryfikowałem - w sumie 4 razy układ przeszedł prawidłowo test czystości ,samo programowanie i Weryfikację.

Vogelek23 написав:Zdaje się, że ktoś jednak w tamtym wątku potwierdził działanie obydwu wsadów w tej konkretnej płycie.

Nie chciałem podważać wiarygodności wypowiedzi użytkownika "mii" (aktualnie zablokowanego) tylko podzielić się tym że ja nie dałem rady a zauważyłem inny rozmiar wsadu.

Vogelek23 написав:Jakie to jest oprogramowanie?

aktualnie używam w sumie dwóch programatorów ale te układy mogłem programować tylko w CH341A v1.17 i sofcie v.1.18 (SkyGz)
oraz v1.24 do którego na mail dostałem dwa keye do pełnej wersji.

tyle że (chyba) jeśli przyczepić się do tego programatora w jakimś względzie to jednak kość U4 robił poprawnie.

Bardzo dziękuję jeszcze raz za wszelkie sugestie i podpowiedzi Vogelek23 i mario - teraz dojrzałem wsady A13. Dziś już nie dam rady ,jutro od 10 jadę z kompletem A13.

[ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: BIOS KBC Dell Inspiron N7110 DAV03AMB8E1 Rev.E

Google Adsense [BOT] 3 Грудня 2014, 17:27
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей