• Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez adam1114 28 listopada 2014, 01:33
Witam,

mam problem z którym nie potrafię sobie jak na razie poradzić w moim prywatnym laptopie (dv7-7260ew), mianowicie system nie jest w stanie poprawnie rozpoznać urządzeń typu pendrive, karty pamięci, przejściówki USB->SATA itp, wszystkie inne urządzenia jak drukarki, czytnik kodów kreskowych, i wiele wiele innych działają bez problemu, jedyny problem to pamięci.

W menadżerze urządzeń, każdy pendrive jest wykrywany jednak jest błąd jak na screenie. Od razu powiem, że nieznane urządzenie to czytnik linii papilarnych którego nie potrzebuję.
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024247.jpg]Obrazek[/url]

Próbowałem skanowania partycji narzędziami Windowsa, naprawy rejestru, aktualizacji wszystkich sterowników, odinstalowania sterowników magistrali szeregowej i instalacji i dalej nic. Nie spotkałem się z czymś takim jeszcze, może ktoś miał taki problem ? niespecjalnie widzi mi się format.
Dodatkowo na tym laptopie nigdy nie są wkładane żadne podejrzane nośniki, ani też instalowane co popadnie, po prostu sprzęt do użytku domowego, zainstalowany jest też ESET.

Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez Google Adsense [BOT] 28 listopada 2014, 01:33

#2 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez amorphe 28 listopada 2014, 08:31
Nie mam pewności czy na pewno pomoże, ale spróbuj podziałać narzędziem "USBDeview".
W głównym oknie programu zaznacz i pousuwaj (ppm -> Uninstall Selected Devices) wszystko, co w kolumnie "Device Type" ma nazwę "Mass Storage".
Jeśli na liście są nazwy urządzeń których nie potrzebujesz lub nie znasz, to też je odinstaluj.

Jeśli masz softy do telefonów (Ovi Suite, Samsung Kies...), to odinstaluj je dedykowanymi deinstalatorami.

Na koniec dobrze jest z konsoli wykonać "sfc /scannow"

#3 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez adam1114 28 listopada 2014, 13:35
Dziękuję za pomysł, jednak bez zmian :(.

sfc /scannow nic nie wykazał, poprzez USBDeview pousuwałem masę rzeczy, ale problem niestety pozostał.

#4 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez pawel80 28 listopada 2014, 17:05
Czy jest to płyta z USB 3 na pokładzie, jaki masz system operacyjny?
Sprawdzałeś jak zachowuje się pen-drive w innym systemie np. na Linux live cd?
Co do code 10, to ja miałem podobne cyrki po instalacji aplikacji, nie pamiętam jak się nazywała, ale było to coś w stylu "ładowanie przez USB".
Cały dzień z nim walczyłem, a wystarczyło aplikację odinstalować. :frustry:

#5 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez Usunięty Użytkownik 402 29 listopada 2014, 01:23
Sterowniki do usb 3.0 są potrzebne jak masz tam takowe. Najczęściej pomaga.

#6 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez adam1114 29 listopada 2014, 11:26
Win 7 PRO x64.
USB 3.0 mam x3, jest też jedno USB 2.0 które w zasadzie powinno działać bez sterowników kontrolera, jednak sterowniki wykluczyłem, ściągałem z strony HP, Intela, używałem kilku menadżerów typu Slim drivers, Driver Booster, za każdym razem to samo.

Później spróbuję odpalić Linuxa z pendrivea, w zasadzie nie próbowałem, bo mam wrażenie, że to tylko usterka softwaerowa.
Najdziwniejsze jest to, że nie instalowałem nic, po prostu z dnia na dzień, podłączam dysk z przelotką USB-SATA i echo.
Dodatkowo pousuwałem wszelkie programy z których nie korzystam lub są mi średnio potrzebne, wszelkie KIESy, sterowniki USB do innych telefonów itp.

#7 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez koloboro 29 listopada 2014, 13:22
Spróbuj pod linuxem aby wykluczyć usterkę hardware.

#8 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez jocherix 3 grudnia 2014, 12:48
it is possible that there is some system files damaged! Try to install the service pack windows 7

#9 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez arekkozuch 5 grudnia 2014, 09:14
Wejdź do Menedżera urządzeń, usuń wszystkie kontrolery USB i zrestartuj komputer. Powinien się zainstalować od nowa kontroler i powinno zacząć działać, jeżeli nie ma usterki sprzętowej.

#10 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez adam1114 8 grudnia 2014, 21:05
Niestety dalej bez zmian.
Laptop bootuje po USB nawet 3.0 linuxa bez problemu (foto).
usunięcie kontrolerów USB - bez zmian.
I already have SP1 for Win7, also was use error check tool for drive C when system boot.

[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024325.jpg]Obrazek[/url]
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024326.jpg]Obrazek[/url]

#11 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez pawel80 8 grudnia 2014, 21:10
To daj jeszcze zdjęcia z okna dodaj, usuń programy, ustaw od najnowszej daty utworzenia.

#12 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez adam1114 8 grudnia 2014, 21:18
Oczywiście jakieś sterowniki ostatnio zainstalowane, mają związek z próbą naprawy problemu.
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024328.jpg]Obrazek[/url]

#13 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez pawel80 8 grudnia 2014, 21:23
Ja bym spróbował jeszcze usunąć Rapid Intela i wtedy sprawdzić.
Jak to nic nie da to jeszcze mam jeden pomysł na naprawę systemu, ale to dopiero po sprawdzeniu z tym Rapidem.
Jeszcze jedno przyszło mi do głowy, zainstaluj jeszcze raz sterowniki od Realtek Card Reader Driver.
A tak nawiasem mówiąc, to trzeba też uważać na te automaty do sterowników. Ja nieraz korzystałem z DPS, ale nieraz potrafi więcej namieszać w sterownikach niż je zainstalować. ;)

#14 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez adam1114 8 grudnia 2014, 22:20
Trochę zeszło, bo poszły jeszcze zaległe Update'y + usunięcie Intel Rapid i nic.
Automaty ze sterownikami szły już w sytuacji rozpacz z powodu braku pomysłów :(.
Usunięcie Card reader, bez zmian, instalacja ponowna - bez zmian.
Po prostu jakaś tragedia z tym systemem.

#15 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez pawel80 8 grudnia 2014, 22:31
To może teraz prostsza opcja, przywróć system z dnia przed awarią.
Zapewne będzie to coś koło 1 listopada.
A jak to nie pomoże to trzeba będzie luknąć w rejestr:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Class

#16 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez adam1114 8 grudnia 2014, 22:46
Ekhmm ekhmm... mam wyłączoną opcję ochrony systemu, więc z przywracania nic nie będzie.
Co do rejestru chodzi o klucze 4d36e974 ?

#17 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez pawel80 8 grudnia 2014, 22:56
Szukaj klasy w której masz universal serial bus controler, u mnie jest pod 36FC9E60.
Jeszcze jedno stwórz nowego użytkownika i sprawdź na nim, czy dalej występuje problem z USB Storage

#18 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez adam1114 8 grudnia 2014, 22:58
U mnie także, chodzi o lower filters ? Prosił bym o jakieś instrukcje co z tym fantem zrobić :)
Pod nowym, innym kontem admina to samo.

#19 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez pawel80 8 grudnia 2014, 23:05
1. Click “Start”, type “REGEDIT” (without quotation marks) in the “Search” bar and press Enter.
Note: If UAC (User Account Control) pops up, please accept it.
2. Right click “Computer” (the root node) in the left pane, click “Export” under the “File” menu, choose “All” under “Export range”, and select “Desktop” in the “Save” in box and type backup in “File Name”. Click “Save”.
Note: The backup file is on the Desktop and named backup.reg. We can simply restore the registry by double-clicking the backup.reg file.
3. Click “Start”, type “REGEDIT” (without quotation marks) in the “Search” bar and press Enter again.
4. Locate the “UpperFilters” value under the following key in the registry:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{36FC9E60-C465-11CF-8056-444553540000}
5. On the “Edit” menu, click “Delete”, and then click “OK”.
6. Locate the “LowerFilters” value under the same key in the registry:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{36FC9E60-C465-11CF-8056-444553540000}
7. On the “Edit” menu, click “Delete”, and then click “OK”.
8. Quit Registry Editor and restart the computer.

Sorry że po angielsku, ale zapewne nie stworzy ci to problemu.
Pamiętaj żeby najpierw zrobić kopię zapasową rejestru.

#20 Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez adam1114 8 grudnia 2014, 23:16
U mnie akurat występowała tylko zmienna LowerFilters i po jej usunięciu i restarcie bez zmian :(.

Re: Windows 7 - nie działa tylko pamięć masowa pod USB

przez Google Adsense [BOT] 8 grudnia 2014, 23:16