Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
- Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?
przez Google Adsense [BOT] • 23 marca 2010, 07:06
Decyzje są proste jeśli ma się bardzo duży nakład gotówki. Na początek i tak nie będziesz w stanie kupić infrared więc można kupić kwarcowy podgrzewacz (w razie co jestem dystrybutorem AOYUE i możemy dogadać cene) no i hotaira i pozarabiać na innych robotach. Reflow wyjdzie spoko, ale wiadomo tego nie możemy porównywać :-)
Robgie - sprawdzonym i bardzo dobrym systemem są RE-7500, popularne na całym świecie i spotykane u naprawdę dobrych serwisantów, albo inaczej z kokosami, ale i dobrze im wychodzi
Równie dobrze można by zacząć i nieźle brnąć z czarną podczerwienią koszt ok 3tys czyli dużo taniej niż Jovy.
Zależy co robisz jak często i ile tego masz.
A dla czego, nie wygniesz płyty, ładne i rzetelne nagrzewanie temp na przynajmniej dwóch czujnikach. I praktycznie bezobsługowe. Wiadomo jedynie ściagasz, i zakładasz no i co bardzo ważne jest kulturka, żaden specjalny syf nie zostaje itd.
Równie dobrze można by zacząć i nieźle brnąć z czarną podczerwienią koszt ok 3tys czyli dużo taniej niż Jovy.
Zależy co robisz jak często i ile tego masz.
A dla czego, nie wygniesz płyty, ładne i rzetelne nagrzewanie temp na przynajmniej dwóch czujnikach. I praktycznie bezobsługowe. Wiadomo jedynie ściagasz, i zakładasz no i co bardzo ważne jest kulturka, żaden specjalny syf nie zostaje itd.
Czy ten zasilacz wystarczy mi na początek do nauki serwisowania laptopów NDN DF1730SB5A? Zastanawiam się również nad tą stacją lutowniczą Aoyue / PT 968. A propo szukam dobrego nauczyciela :P:P bardzo chcę się tym zająć profesjonalnie, komputery to całe moje życie
czy oscyloskop też potrzebny na początek i ew. jaki? pozdrawiam

Od kilku miesięcy mam jeden z najtańszych na znanym portalu aukcyjnym CA380 i jestem z niego bardzo zadowolony.
Do inentyfikacij grzejących się elementów nie próbowałem go używać. Sprawdzam nim np. temp. mostów na pracującej płycie i przy lutowaniu BGA. Niestety po przerobieniu stacji z hot-air na podczerwień podaje mi zawyżoną temperaturę gdyż część promieniowania się odbija od lutowanych elementów.
Do inentyfikacij grzejących się elementów nie próbowałem go używać. Sprawdzam nim np. temp. mostów na pracującej płycie i przy lutowaniu BGA. Niestety po przerobieniu stacji z hot-air na podczerwień podaje mi zawyżoną temperaturę gdyż część promieniowania się odbija od lutowanych elementów.
Również używam pirometru jest to model AR300, cudów nie ma, ale temperaturka ok jednak trzeba pamiętać, że jeśli w grę wchodzi podgrzewacz + Hot-Air temperatura jest bardzo zmienna i na takim sprzęcie ciężko utrzymać ją na stałej tak wysokiej granicy. Pirometr wtedy pokazuje wariackie pomiary, ale idzie sobie z tym poradzić, jest to również ułatwienie w poszukiwaniu usterek - idzie wyłapać elementy które się nadto nagrzewają.
Ja wolę PT 803 niż 868 ponieważ PT 803 podgrzewa grzałkę non stop, a w modelu 868 impulsowo.
Przekonałem się że skuteczniej grzeje się modelem 803.
Tani podgrzewacz PT853 I HOT AIR PT803 i śmiało bga wychodzą.
Zapomniałem dodać że stacje te PT 803-868 mają lutownicę grotową , jednak od pewnego czasu ich jakość jest jakaś kiepska i ciężko cokolwiek nią wylutować, więc stosuję lutownicę weller wecp-20.
Przekonałem się że skuteczniej grzeje się modelem 803.
Tani podgrzewacz PT853 I HOT AIR PT803 i śmiało bga wychodzą.
Zapomniałem dodać że stacje te PT 803-868 mają lutownicę grotową , jednak od pewnego czasu ich jakość jest jakaś kiepska i ciężko cokolwiek nią wylutować, więc stosuję lutownicę weller wecp-20.
A co sądzicie o tej stacji na podczerwień
http://www.multi-com.pl/index.php/pl_PL ... ories.html
proszę o opinie
http://www.multi-com.pl/index.php/pl_PL ... ories.html
proszę o opinie

wydaje mi się że ta stacja do bga będzie za słaba, chyba że dokupisz jakiś większy podgrzewacz, jeżeli chodzi o lutownicę Salomon to jest dosyć solidna, jednak w tej cenie znajdziesz xytronica, model bodajże lf1600 - o wiele szybciej się nagrzewa (większa moc) w stosunku do salomona i cenowo chyba nawet taniej wyjdzie.
Jaki możecie polecić dobry podgrzewacz bo ten co podał
ronson
http://www.hakkousa.com/detail.asp?CID= ... 754&Page=1
to cena trochę zaporowa
szukam coś do 1500zł
zastanawiałem się nad stacją RE-7500 ale wyczytałem że ten podgrzewacz niej jest za słaby, któryś z kolegów tu pisał że go przerabiał (może się pochwali w jaki sposób)
ronson
http://www.hakkousa.com/detail.asp?CID= ... 754&Page=1
to cena trochę zaporowa
szukam coś do 1500zł
zastanawiałem się nad stacją RE-7500 ale wyczytałem że ten podgrzewacz niej jest za słaby, któryś z kolegów tu pisał że go przerabiał (może się pochwali w jaki sposób)
Problem z dużymi podgrzewaczami jest taki że nagrzewa też gniazda - które potem wyglądają jak zapiekanki, oklejanie każdego z osobna kaptonem i odrywanie foli ochronnych to masakra- nieraz tak się trzymają że zdarcie jej w całości graniczy z cudem.
W warunkach domowych używam podgrzewacza punktowego nadmuchowego PT 853 i doskonale sobie radzi- jest skuteczniejszy niż normalne kwarcowe podgrzewacze tej firmy.
W warunkach domowych używam podgrzewacza punktowego nadmuchowego PT 853 i doskonale sobie radzi- jest skuteczniejszy niż normalne kwarcowe podgrzewacze tej firmy.
Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?
przez Google Adsense [BOT] • 27 marca 2010, 19:44