• Jaka stacja hot air do 500 zł?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez intresto1983 23 marca 2010, 07:06
Jaka stacje lutowniczą polecacie kupić dla poczatkującego do reballingu, na podczerwień mnie narazie nie stać. Pozdrawiam

Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez Google Adsense [BOT] 23 marca 2010, 07:06

#2 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez Robgie 23 marca 2010, 09:40
do rebalingu za 500 to nic nie kupisz. chyba ze traktujesz reflow/przelut jako reballing, co jest błędne. Stację hot-air za 500 to chińskie tylko lub ewentualnie nieco droższe naprawdopodobniej również chińskie QIUCK. pracowałem i na chińskich i na quicku to jakby lepiej troche na tym Quick.

przez intresto1983 23 marca 2010, 10:09
W sumie to glownie chodzi mi o wstawianie nowych mostkow, ew. co mozesz polecic najtansze do reballingu. Nie chce wydac pieniedzy na marne, najwyzej troche poczekam i doloze, a zasilacz profesjonalny do naprawy plyt glownych jaki polecasz?

#4 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez Robgie 23 marca 2010, 10:23
Zasilacz ja używam NDN DF172300TC , a do rebalingu nie wiem co polecić bo sam aktualnie jestem w fazie wyboru czegoś, z tym że to nie tylko moja decyzja więc nie wiem ile to potrwa.

#5 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez majsterx 23 marca 2010, 12:45
Decyzje są proste jeśli ma się bardzo duży nakład gotówki. Na początek i tak nie będziesz w stanie kupić infrared więc można kupić kwarcowy podgrzewacz (w razie co jestem dystrybutorem AOYUE i możemy dogadać cene) no i hotaira i pozarabiać na innych robotach. Reflow wyjdzie spoko, ale wiadomo tego nie możemy porównywać :-)

#6 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez Robgie 23 marca 2010, 13:10
Skoro są proste to pisz co kupić dlaczego i ewentualnie za ile. Interesuje mnie dobry sprzęt.

#7 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez majsterx 23 marca 2010, 13:30
Robgie - sprawdzonym i bardzo dobrym systemem są RE-7500, popularne na całym świecie i spotykane u naprawdę dobrych serwisantów, albo inaczej z kokosami, ale i dobrze im wychodzi
Równie dobrze można by zacząć i nieźle brnąć z czarną podczerwienią koszt ok 3tys czyli dużo taniej niż Jovy.
Zależy co robisz jak często i ile tego masz.

A dla czego, nie wygniesz płyty, ładne i rzetelne nagrzewanie temp na przynajmniej dwóch czujnikach. I praktycznie bezobsługowe. Wiadomo jedynie ściagasz, i zakładasz no i co bardzo ważne jest kulturka, żaden specjalny syf nie zostaje itd.

#8 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez intresto1983 23 marca 2010, 22:00
Czy ten zasilacz wystarczy mi na początek do nauki serwisowania laptopów NDN DF1730SB5A? Zastanawiam się również nad tą stacją lutowniczą Aoyue / PT 968. A propo szukam dobrego nauczyciela :P:P bardzo chcę się tym zająć profesjonalnie, komputery to całe moje życie :) czy oscyloskop też potrzebny na początek i ew. jaki? pozdrawiam

#9 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez Robgie 24 marca 2010, 09:14
Ta stacja ma grotówkę 35W , przy robieniu lapków będziesz się męczył jest za słaba po prostu szybko grot stygnie przy tak dużych płytach łatwo oddaje ciepło. Pracowałem na takiej i w sumie da się ale obowiązkowy podgrzewacz albo dogrzewanie powietrzem .

#10 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez Pawelbul 24 marca 2010, 10:55
Podgrzewacz jest obowiązkowy jakiej stacji byś nie używał. Bez tego będziesz tylko tracił nerwy psół płyty i układy. Najlepiej z polem grzewczym min. 200x200. Kolejnym bardzo pomocnym sprzętem przy używaniu stacij hot air jest pirometr abyś miał kontrolę nad temperaturą lutowanych układów.

#11 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez Robgie 24 marca 2010, 11:17
No własnie zastanawiam się nad zakupem pirometru, możesz cos polecic? ewentualnie napisać czy jest np możliwe tak jakby omiatanie plyty zeby znalezć elemnt ktory się grzeje?

#12 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez Pawelbul 24 marca 2010, 12:35
Od kilku miesięcy mam jeden z najtańszych na znanym portalu aukcyjnym CA380 i jestem z niego bardzo zadowolony.
Do inentyfikacij grzejących się elementów nie próbowałem go używać. Sprawdzam nim np. temp. mostów na pracującej płycie i przy lutowaniu BGA. Niestety po przerobieniu stacji z hot-air na podczerwień podaje mi zawyżoną temperaturę gdyż część promieniowania się odbija od lutowanych elementów.

#13 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez majsterx 24 marca 2010, 14:11
Również używam pirometru jest to model AR300, cudów nie ma, ale temperaturka ok jednak trzeba pamiętać, że jeśli w grę wchodzi podgrzewacz + Hot-Air temperatura jest bardzo zmienna i na takim sprzęcie ciężko utrzymać ją na stałej tak wysokiej granicy. Pirometr wtedy pokazuje wariackie pomiary, ale idzie sobie z tym poradzić, jest to również ułatwienie w poszukiwaniu usterek - idzie wyłapać elementy które się nadto nagrzewają.

#14 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez intresto1983 25 marca 2010, 06:24
majsterx, Witam, w jaki sposób mogę zamówić stację, czy macie w ofercie zasilacze,
pirometry? Ew. proszę o pełną ofertę, chciałbym zamówić wszystko co
niezbędne u jednej osoby. Proszę o mail, mam problem z wysłaniem maila z forum. Pozdrawiam

#15 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez Usunięty Użytkownik 402 25 marca 2010, 23:30
Ja wolę PT 803 niż 868 ponieważ PT 803 podgrzewa grzałkę non stop, a w modelu 868 impulsowo.
Przekonałem się że skuteczniej grzeje się modelem 803.
Tani podgrzewacz PT853 I HOT AIR PT803 i śmiało bga wychodzą.

Zapomniałem dodać że stacje te PT 803-868 mają lutownicę grotową , jednak od pewnego czasu ich jakość jest jakaś kiepska i ciężko cokolwiek nią wylutować, więc stosuję lutownicę weller wecp-20.

#17 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez eprom 27 marca 2010, 10:53
wydaje mi się że ta stacja do bga będzie za słaba, chyba że dokupisz jakiś większy podgrzewacz, jeżeli chodzi o lutownicę Salomon to jest dosyć solidna, jednak w tej cenie znajdziesz xytronica, model bodajże lf1600 - o wiele szybciej się nagrzewa (większa moc) w stosunku do salomona i cenowo chyba nawet taniej wyjdzie.

#18 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez delp 27 marca 2010, 11:59
Jaki możecie polecić dobry podgrzewacz bo ten co podał
ronson
http://www.hakkousa.com/detail.asp?CID= ... 754&Page=1
to cena trochę zaporowa
szukam coś do 1500zł
zastanawiałem się nad stacją RE-7500 ale wyczytałem że ten podgrzewacz niej jest za słaby, któryś z kolegów tu pisał że go przerabiał (może się pochwali w jaki sposób)

#19 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez Usunięty Użytkownik 402 27 marca 2010, 16:05
Problem z dużymi podgrzewaczami jest taki że nagrzewa też gniazda - które potem wyglądają jak zapiekanki, oklejanie każdego z osobna kaptonem i odrywanie foli ochronnych to masakra- nieraz tak się trzymają że zdarcie jej w całości graniczy z cudem.
W warunkach domowych używam podgrzewacza punktowego nadmuchowego PT 853 i doskonale sobie radzi- jest skuteczniejszy niż normalne kwarcowe podgrzewacze tej firmy.

#20 Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez intresto1983 27 marca 2010, 19:44
podgrzewacz kupię osobno albo wykonam sam, jak na razie nic interesującego nie znalazłem

Re: Jaka stacja hot air do 500 zł?

przez Google Adsense [BOT] 27 marca 2010, 19:44