• Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD po wymianie HM67 SLJ4N

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD po wymianie HM67 SLJ4N

przez slawmix1234 10 listopada 2014, 21:12
Cześć Wszystkim na wstępie
Problem taki jak w tytule, nie widzi hdd i napędu DVD, po wymianie mostu HM67, ślęczę już 4 dzień nad tą płytą i nic, znalazłem podobny temat niestety bez rozwiązania, wszelkie napięcia na cewkach i złączach hdd i nagrywarki OK, wgrałem też inny bios ale sytuacja bez zmian, poświęcone dni i 154zł na nowy układ więc chyba stracone chyba że możecie jakoś pomóc ?
Pozdro SK

Re: Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD po wymianie HM67 SLJ4N

przez Google Adsense [BOT] 10 listopada 2014, 21:12

#2 Re: Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD powymianie HM67 SLJ4N

przez lookash81 10 listopada 2014, 21:17
Głupie pytanie - stawiałeś układ drugi raz na ołowiu? Może po prostu źle usiadł?

#3 Re: Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD powymianie HM67 SLJ4N

przez slawmix1234 10 listopada 2014, 21:38
Nie ale robiłem reflow nowego mostu w ten sam dzień po jego wlutowaniu z lekkim tyrpnięciem układu i bez zmian, we wszystkich przypadkach jakie miałem do tej pory (ponad 2 lata) nie było takiej historii ,za 2 razem zawsze było ok

-- poniedziałek, 10 lis 2014, 20:40 --

Most oczywiście nowy z pewnego źródła (lap.....pl)

#4 Re: Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD po wymianie HM67 SLJ4N

przez lookash81 10 listopada 2014, 21:59
Myślę, że powinieneś tak czy inaczej ściągnąć układ i postawić go jeszcze raz na ołowiu. Masz duże doświadczenie więc sam wiesz, że przy małych kulkach na hm intela zdarzają się różne sytuacje. I tak jesteś pod ścianą ;) Jaki był powód wymiany mostu?

#5 Re: Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD po wymianie HM67 SLJ4N

przez slawmix1234 10 listopada 2014, 22:06
lookash81 napisał(a):I tak jesteś pod ścianą ;) Jaki był powód wymiany mostu?

Niewątpliwa racja , 4 zwarcia w liniach zasilania mostu, dziękuję za zainteresowanie Kol.

#7 Re: Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD po wymianie HM67 SLJ4N

przez WIOLAD 10 listopada 2014, 22:24

#8 Re: Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD po wymianie HM67 SLJ4N

przez slawmix1234 15 listopada 2014, 23:43
Wpadłem na pewien pomysł żeby odpalić bootowalnego mini xp z pendrive i w jego menadżerze urządzeń jest sobie po prostu hdd i odd i jeszcze działają, co o tym sądzicie? no ale w Biosie bez zmian

#9 Re: Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD po wymianie HM67 SLJ4N

przez grisza69 16 listopada 2014, 01:58
slawmix1234 napisał(a):Wpadłem na pewien pomysł żeby odpalić bootowalnego mini xp z pendrive i w jego menadżerze urządzeń jest sobie po prostu hdd i odd i jeszcze działają, co o tym sądzicie? no ale w Biosie bez zmian

A próbowałeś odpalić pendriva z WIN7 lub 8 ?
Jeżeli da się to pewnie zatrzymuje się instalacja na wyborze dysku ?

#10 Re: Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD po wymianie HM67 SLJ4N

przez damianozim247 16 listopada 2014, 08:09
Najpierw zresetuj niosą, jak nie pomoże to zrób flash biosu, jak nie pomoże to prawie pewne ze to most

#11 Re: Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD po wymianie HM67 SLJ4N

przez slawmix1234 16 listopada 2014, 09:18
grisza69 napisał(a):A próbowałeś odpalić pendriva z WIN7 lub 8 ?

Tak
damianozim247 napisał(a):Najpierw zresetuj niosą, jak nie pomoże to zrób flash biosu,

Możesz co to "niosą"? chodziło może o CMOS?
Biosy wgrywałem programatorem 4 różne - bez zmian :(
HM67 - wszyscy piszą że programowalny i narazie nie ma na to sposobu - nie wierzę

#12 Re: Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD po wymianie HM67 SLJ4N

przez grisza69 16 listopada 2014, 13:05
slawmix1234 napisał(a):
grisza69 napisał(a):A próbowałeś odpalić pendriva z WIN7 lub 8 ?

Tak

Jak masz okno z wyborem dysków, wciśnij Shift + F10.
W oknie poleceń wpisz :

diskpart -> enter
disk list -> enter

Pokazał się dysk ?

#13 Re: Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD po wymianie HM67 SLJ4N

przez slawmix1234 16 listopada 2014, 18:48
A partycje już przy próbie instalacji Win7 się pokazały, lecz po kliknięciu dalej wyskakuje błąd: sprawdź czy kontroler dysku w biosie jest włączony, więc wracamy do punktu wyjścia, myślę że problem ewidentnie leży w biosie i że celowo został z niego usunięty sterownik SATA po wcześniejszym zaprogramowaniu HMa przez producenta laptopa ale to tylko taka teoria, i potrzebny jest zmodyfikowany Bios

#14 Re: Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD po wymianie HM67 SLJ4N

przez slawmix1234 21 listopada 2014, 21:54
OK więc tak Nowy HM67 udało się zaprogramować po długim ślęczeniu i pomocy jednej Osoby której bardzo jestem wdzięczny za pomoc i wskazówki ,tak więc okazało się że jest to możliwe i widzi już hdd i odd, pozostaje jeszcze wymiana lub naprawa uszkodzonego modułu LAN-WIFI
Temat do zamknięcia

#15 Re: Dell Inspiron N5110 - Nie widzi dysku i napędu DVD po wymianie HM67 SLJ4N

przez baner81 21 listopada 2014, 23:01
To może podzielisz się na forum jak należy to wykonać. Zamykanie tematu należy do użytkownika go otwierającego, możesz go zablokować lub przyznać "pomógł" osobie najbardziej pomocnej w temacie.