• Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez delp 25 października 2014, 23:49
Acer V3-771G
VA70/VG70
Nie działa karta NVIDIA, laptop działa na karcie z CPU jakby był w wesji UMA (karta NVIDIA nie jest wogóle wykrywana)
CPU podmienione.
Napięcie na karcie jakie są to
VGACORE - 0.9 V (czy to jest prawidłowe :( )
Jest 1.05V oraz 1.5V
@paweł80 sugeruje że brakuje jeszcze 3.3VGA, ale nie potrafię namierzyć. Elementy na płycie nie opisane.

Obrazek

Obrazek

Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez Google Adsense [BOT] 25 października 2014, 23:49

#2 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez grisza69 26 października 2014, 00:27
Cała komunikacja jest w PCH, DMI odpowiada za komunikację PCI na której masz podwieszoną kartę.
Napięcie 0,9V to napięcie pracy karty w idle, w czasie obciążenia Nvidia zasila kłady powyżej 1,1V a nie wyżej niż 1,4V, włączenie i przełączanie jest realizowane przez intela.

Intele zdziadziały a w nich jest 90% instrukcji płyty. Brak chłodzenia - śmiałe rozwiązanie ale jak widać mało skuteczne.

Może mu zrobisz reflow a nuż wykryję kartę.

#3 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez wolek 26 października 2014, 00:33
Ja miałem podobny przypadek z msi. Po podniesieniu grafiki okazało się, że laptop został uderzony z pięści w klawiaturę czego efektem były oderwane pady.

#4 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez delp 26 października 2014, 10:06
3.3VGA, się znalazło,. Podgrzanie PCH nic nie dało.
@grisza69 czy wymieniać tego intela ?
Brak mi pomysłu co z tym zrobić.

#5 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez grisza69 26 października 2014, 12:16
delp napisał(a):3.3VGA, się znalazło,. Podgrzanie PCH nic nie dało.
@grisza69 czy wymieniać tego intela ?
Brak mi pomysłu co z tym zrobić.

delp i co mam napisać :).
Nie ma gorszej usterki jak wszytko teoretycznie jest ok a praktycznie płyta nie działa.
Według mnie PCH albo sama grafika padła, Nvidia dobrze reaguje na podgrzanie.

Bios Twój pierwotny trop jest też jak najbardziej słuszny - analogicznie było z Asusami z Nvidią które przy złym wsadzie nie rozpoznawały prawidłowo karty - startowały prawidłowo, ale nie można zainstalować sterownika, różnica - płyta z jednym GPU aktywnym.

Podgrzanie PCH .... mnie statystycznie wychodzi że PCH nie reaguje na podgrzanie, natomiast pełny reflow jak najbardziej tak.

Poczekałbym na 100% pewny wsad - a potem już operacja wymiany.

#6 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez wolek 26 października 2014, 13:41
Czy bios w tym laptopie umożliwia wybranie karty graficznej, która ma działać?
Ja bym jednak w tym przypadku skłaniał się do usterki układu graficznego.

#7 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez pawel80 26 października 2014, 15:05
Sprawdź jeszcze ten bios, jest to tylko 4MB, jak uda mi się skleić drugi to go podeśle.
Jeżeli po wgraniu odpali normalnie, spróbuj wtedy jeszcze raz upgratować z pod systemu.

#8 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez delp 26 października 2014, 21:06
@wolek, nie ma możliwości wyboru w biosie karty, brak informacji o karcie NVDIA w BIOS.
Dziękuje za wsad, zaraz oczywiście spróbuję.
Martwi mnie jeszcze ten wentylator na MAX dokładnie po 30 sek. nie zależnie od BIOS`u jaki wgrywałem.
Próbowałem aktualizować FW ME pod DOS, ale nie wiele to zmieniło, ciekawe co będzie po wymianie PCH.
Zastanawiam się czy problem z ME może mieć wpływ na nie wykrywanie karty :oops:

@pawel na tym wsadzie laptop uruchamia się, ale brak obrazu.

#9 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez pawel80 26 października 2014, 22:03
Widocznie ważny jest jeszcze od PCH, ale ze strony Acera wersja 2.28 po rozpakowaniu ma 5,5 MB. Porównując twoje wsady z ich wykroiłem tylko do EC. Ciekawe jest, że w wsadzie od Acera poniżej flashu EC. jest instrukcja procesu instalacji, oraz coś na temat ME-Region.

#10 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez delp 26 października 2014, 22:17
Trafił się grat, który nie bardzo wiem jak ugryź. Próbowałem wsady z elvikom, notebook1, 1bios - efekt ten sam.
Nie ma efektu podgrzewania GPU i PCH. Jakby była uwalona grafika to nie powinno być obrazu, ewentualnie po podgrzaniu być obraz DC GPU 1241, w miarę świeża,
Czy problem z ME może mieć wpływ na brak wykrywania NVIDIA, może się ktoś orientuje. PCH nie posiadam na podmianę.
@pawel tobie jak i innym, bardzo dziękuje za pomoc.
Chyba Adam pisał że podmiana ME w HM77 czy 76 nie jest taka prosta jak HM55, ale nie mogę namierzyć tego wątku.
Jeszcze jedno na laptopie jest naklejka WIN8, czy BIOS nie powinien być z UEFI ( te co wgrywałem nie ma takiej opcji ).

#11 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez pawel80 26 października 2014, 22:57
A twoja wersja bios pokazuje?
Ja w hexie widzę że masz V2.28 w oryginale, ale klucza nigdzie nie widać usuwałeś go?
Nalepka Win8 świadczyła by o tym, że klucz powinien być w biosie.
Sprawdź jeszcze drugi wsad, jeżeli odpali nie wybieraj samego GPU, bo powita cię czarny ekran i bedziesz musiał wgrywać jeszcze raz. ;)

delp napisał(a):Trafił się grat, który nie bardzo wiem jak ugryź. Próbowałem wsady z elvikom, notebook1, 1bios - efekt ten sam.
Nie ma efektu podgrzewania GPU i PCH. Jakby była uwalona grafika to nie powinno być obrazu, ewentualnie po podgrzaniu być obraz DC GPU 1241, w miarę świeża,

To jest platforma jak Optimus GPU przy starcie nie jest inicjowane do końca, jedynie w biosie powinno ci pokazać jaka nVidia tam siedzi. Nawet jak byś ją ściągnął to laptop bez problemu powinien się włączyć i obraz pokazać.
Ale ten układ jest zbyt nowy na zepsucie, aczkolwiek co nowe nie znaczy lepsze :frustry:, można bardzie snóć domysły że GPU może jest oderwany lub jakaś drobnica nie ma połaczenia i PCH nie rozpoznaje grafiki. Możliwe, że klient na Windows 8 się wk... że powoli trybi i mu lekko oddał.
Ja osobiście jeszcze nie trafiłem na przegrzany N14M-GL-B-A2, oraz HM77.
Kierował bym się bardziej w stronę GPU i brak jego wykrycia, do tego w biosie Acera powinno ci pokazać jakie masz GPU zewnętrzne podłączone, jedynie co mnie spotkało to jak na płytach np. z i3, i5 montowałem i7, to już tej informacji nie było.

#12 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez grisza69 27 października 2014, 01:29
Wróć ... patrząc się na diagram VA70 , magistrala PCIe X16 podwieszona jest pod CPU, może podmień procesor na początek.

Obrazek

#13 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez wolek 27 października 2014, 07:55
pawel80 napisał(a):To jest platforma jak Optimus GPU przy starcie nie jest inicjowane do końca, jedynie w biosie powinno ci pokazać jaka nVidia tam siedzi. Nawet jak byś ją ściągnął to laptop bez problemu powinien się włączyć i obraz pokazać.

W tym MSI o którym wspominałem wcześniej opartym o hm65 po ściągnięciu układu graficznego laptop nie startuje, podobnie w innym gdzie karta graficzna jest na złączem mxm 3, tam po wgraniu biosu który umożliwiał wybranie na której karcie laptop ma działać, po usunięciu zewnętrznej karty laptop startował ale nie dawał obrazu (system startował normalnie), na standardowym biosie laptop nie przechodził procedury post do końca.
W obu przypadkach były procesory i5.

#14 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez pawel80 27 października 2014, 13:03
Wszystko zależy od płyty i w zależności jak jest konstrukcyjnie rozwiazane. Łatwo to można sprawdzić, odłączając mu zasilanie GPU.
Ale to troszkę nie na temat tego wątku.
Po za tym Compal to chyba mistrz świata w klepaniu płyt głównych jednego modelu w kilku konfiguracjach. ;-)

#15 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez delp 27 października 2014, 13:43
grisza69 napisał(a):Wróć ... patrząc się na diagram VA70 , magistrala PCIe X16 podwieszona jest pod CPU, może podmień procesor na początek.

Widziałem że jest podłączona pod procesor, podmieniałem go na samym początku, napisałem w pierwszym poście. ;)

@pawel w tym modelu chyba nie ma informacji o NVIDIA w BIOS.
Nie wykasowałem żadnych danych z oryginalnego biosu.

Znalazłem BIOS wersj 2.23, wdusiłem go z DOS`a, zrobiłem aktualizacje do 2.28, zero poprawy
GPU nie widzi i wentylator na MAX.
Na tyle wersji wgranych chyba można wykluczyć BIOS.

#16 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez pawel80 27 października 2014, 14:16
Raczej tak, jeszcze by się przydał pełny dump. Ale pewnie nic on nie zmieni.
Sprubuj jeszcze raz przyjrzeć sie płycie i porównaj ją ze zdjęciami z forum (choć się trochę różnią), możliwe że jakaś drobnica została ładnie usunieta i zewnętrzne GPU jest uśpione.

#17 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez delp 27 października 2014, 23:11
Wgrałem jakiś zmodyfikowany BIOS 2.23, zmiana wyboru grafiki nic nie zmienia, laptop startuje za każdym razem z grafiką INTEL.
Porównywałem foto z forum z moją płytą, ale jest inne GPU.
Elementów urwanych nie widać, nie wiele brakuje a mu sam zaraz przywal..e :mrgreen:

#18 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA  [ROZWIĄZANY]

przez grisza69 27 października 2014, 23:31
Nie wykluczone, że ta Nvidia dostała po wyjściu HDMI i jest martwa pomimo braku zwarć, Intel jak umiera to umiera symultanicznie albo robi resety albo nie widzi SATA, kuleje transmisja etc....
Przy złym wsadzie BIOS Nvidia była widziana w systemie ale nie można było wdusić żadnego sterownika który pracowałby prawidłowo.

Podstaw nVidię nawet nie dokładnie taką samą ( jak nie masz pod ręką identycznego układu), zobaczymy jak się płyta zachowa z innym układem.

#19 Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez delp 31 października 2014, 22:17
grisza69 napisał(a):Nie wykluczone, że ta Nvidia dostała po wyjściu HDMI i jest martwa pomimo braku zwarć, Intel jak umiera to umiera symultanicznie albo robi resety albo nie widzi SATA, kuleje transmisja etc....
Przy złym wsadzie BIOS Nvidia była widziana w systemie ale nie można było wdusić żadnego sterownika który pracowałby prawidłowo.

Podstaw nVidię nawet nie dokładnie taką samą ( jak nie masz pod ręką identycznego układu), zobaczymy jak się płyta zachowa z innym układem.

Nie posiadałem nic podobnego na podstawienie, dzisiaj przyjechało GPU.
Po wymianie wykrywa kartę, przetestje i zamknę temat.
Laptop podobno wyłączył się podczas pracy i po włączeniu brak NVIDIA.
Bardzo Wam dziękuje za pomoc, @grisza i @pawel80 od Ciebie pójdzie "cegiełka" na forum.

Wszystko do tej pory działa jak należy, cegiełka poszła. Dziękuje za pomoc.

Re: Acer V3-771G VA70/VG70, nie działa NVIDIA

przez Google Adsense [BOT] 31 października 2014, 22:17