• Samsung NP530U3C boot manager nie ładuje systemu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung NP530U3C boot manager nie ładuje systemu

przez ozyrys 20 października 2014, 00:46
witam, mam nie mały problem z moim samsungiem NP530U3C. Otóż boot manager nie może załadować systemu, można wejść w BIOS, pozmieniać opcje ale to nic nie daje.
Natomiast przy podłączonym na USB zewnętrznym czytnikiem DVD, laptop bootuje płyte z win7 i w momencie gdy jest informacja o naciśnięcie dowolnego klawisza aby uruchomić instalacje windowsa pomijam ten krok i laptop startuje wtedy z dysku.
Nie wiem co mógłbym dodatkowo jeszcze sprawdzić aby laptop normalnie uruchamiał się z wewnętrznego dysku bo nie wiem czy wina leży w hardware czy software.
Proszę o jakieś sugestie, za wszystkie serdecznie dziękuję. Pozdrawiam

Re: Samsung NP530U3C boot manager nie ładuje systemu

przez Google Adsense [BOT] 20 października 2014, 00:46

#2 Re: Samsung NP530U3C boot manager nie ładuje systemu

przez pawel80 20 października 2014, 00:56
Sprawdź, czy z boot menu po starcie laptopa bodajże F10, po wybraniu dysku system uruchomi się prawidłowo?
Jeżeli tak, to na 99% wina po stronie biosu.
Pierwsze co można zrobić to, update biosu z pod systemu.
Ściągnij sobie, jak nie jest zainstalowany program Samsung Update Plus i sprawdź czy jest nowsza wersja bios, i ją zainstaluj.

#3 Re: Samsung NP530U3C boot manager nie ładuje systemu

przez matrixmm 20 października 2014, 13:40
A czy masz w biosie ustawiony priorytet bootowania na HDD? Może przypadkiem wyłączyłeś boot hdd w biosie .
Może spróbuj w biosie opcji "load default and save" i wtedy powinno zadziałać.
To o czym piszesz dla mnie wygląda na wyłączenie w bois w sekcji boot priotity dysku HDD

#4 Re: Samsung NP530U3C boot manager nie ładuje systemu

przez ozyrys 20 października 2014, 23:37
Klawisze od F8 do F12 nie działają. Wyskakuje tylko okienko z boot manadzerem.
Kilka fotek tego co mam w BIOSIE.
Program Samsung update plus nie wyszukal mi żadnych updatów.
Wydaje mi się ze jest to wina Biosu.

[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0023818.jpg]Obrazek[/url]
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0023819.jpg]Obrazek[/url]
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0023820.jpg]Obrazek[/url]
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0023821.jpg]Obrazek[/url]

#5 Re: Samsung NP530U3C boot manager nie ładuje systemu  [ROZWIĄZANY]

przez pawel80 21 października 2014, 00:08
ozyrys napisał(a):Klawisze od F8 do F12 nie działają. Wyskakuje tylko okienko z boot manadzerem.

I jak masz Boot menadżera, to czy możesz wybrać dysk twardy i system bootuje się normalnie?
Podaj jeszcze dokładny model laptopa, oraz płyty głównej.
Jaki system był oryginalny Windows 7, czy 8, oraz jaki masz teraz zainstalowany?
Teoretycznie najnowsza wersja do twojego laptopa, to P09ABH.
Spróbuj jeszcze raz odinstalować i zainstalować SW Update, a później sprawdź, czy nie pokaże ci się aktualizacja bios.
Możesz jeszcze sprawdzić ostatni plik z tego wątku, może to pozwoli ci zaktualizować bios to nowszej wersji.

#6 Re: Samsung NP530U3C boot manager nie ładuje systemu

przez matrixmm 21 października 2014, 07:33
Możesz jeszcze spróbować odpalić z płyty instalacyjnej Windows 7. Na pierwszym ekranie wybierz region, klawiaturę i wciśnij dalej. Na następnym nie ciskaj "Zainstaluj teraz" tylko w prawym dolnym rogu "napraw komputer". Windows powinien znaleźć dysk z systemem i sam naprawić Boot Managera. Jak nie nic sam od razu nie naprawi to przejdź dalej i w oknie "Opcje odzyskiwania systemu" wybierz pierwszą opcję z góry " Narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia". Po restarcie powinno być ok. Jak nie to możesz spróbować jeszcze raz. Czasami dzieje się tak, że musisz tą operację powtórzyć kilka razy aby zadziałało. Może to Ci pomoże.

#7 Re: Samsung NP530U3C boot manager nie ładuje systemu

przez wolek 21 października 2014, 20:34
Jakie partycje są na tym dysku założone? Czy masz ustawioną aktywną partycję? Prawdopodobnie jest problem z MBR albo PBR, opis przedstawiony przez Kolegę wyżej prawdopodobnie zadziała, ale jeśli na dysku jest partycja recovery to już w łatwy sposób z niej nie skorzystasz bo nadpisany zostanie sektor rozruchowy na domyślny.

#8 Re: Samsung NP530U3C boot manager nie ładuje systemu

przez ozyrys 28 października 2014, 00:21
Witam ponownie.
Problem rozwiązany. Zrobiłem update BIOSu z wersji P03ABH do wersji P12ABH i w końcu wykryło mi dysk z którego urochomił się win8.
Chciałbym podziękować pawel80 za linka do programu. Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odpowiedzi.