• Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

von Google Adsense [BOT] 1 Dezember 2010, 15:34

#2 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

von farmer 1 Dezember 2010, 22:14
Jak najbardziej można, chociaż w nowszych płytach używane są pamięci SPI, do których wymagany jest inny programator.

#3 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

von rrouterr 2 Dezember 2010, 00:35
Żeby zaprogramować większość FLESH z płyt to potrzebujesz kilka adapterów no i programator który je obsłuży mogę ci polecić: ( sam używam i jest ok tylko te ceny)

http://programatory.com/index.php?p53,adapter-plcc-28-32-44 << STARE NOTKI
http://programatory.com/index.php?p98,adapter-tsop-48-zif-universal << TOSHIBA
http://programatory.com/index.php?p62,adapter-sop-20-zif << DV6 DV7 ACER i większość nowych płyt PC.

http://programatory.com/index.php?p236,programator-vp-590 << obsłuży większość pamięci które występują w notebookach i PC

#4 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

von DjDave 2 Dezember 2010, 21:38
No właśnie ceny :/ Skoro za pomocą UFP mogę zaprogramować większość BIOS-ów, to po co mam wydawać więcej kasy. Po za tym w nowszych płytach z reguły występuje DUAL-BIOS więc programator raczej będzie zbędny. Teraz pozostało tylko pytanie, czy do płyt głównych zamawiać oba adaptery, czy wystarczy jeden z nich?

#5 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

von grisza69 2 Dezember 2010, 22:16
Pracuje na tym programatorze od 4 lat, powiem tak - 10 razy lepszy od każdego willema, ale żeby nie było kolorowo nie zawsze działa na zasadzie "plug & play" - kup jak najwięcej podstawek ponieważ niektóre kości nie będą widziane w jednej a w drugiej idą od strzała - ceny adapterów nie są wysokie a zrobienie przejściówki we własnym zakresie jest niezmiernie pracochłonne.
Co do biosów podwójnych pamiętaj że kości również się uszkadzają ,na szczęście jest tani programator SPI tutaj masz link :
http://spiflash.org/ , działa znakomicie.

#6 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

von DjDave 3 Dezember 2010, 01:51
Zdecydowałem że go wezmę i teraz mam gorącą prośbę do użytkowników tegoż programatora o podrzucenie softu do niego.

#8 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

von DjDave 6 Dezember 2010, 17:19
Dziękuje wszystkim za pomoc. Programator właśnie przyszedł i zaraz wyjmę jakiegoś BIOS-a i spróbuje go zaprogramować.

#9 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

von h3nry 7 Dezember 2010, 11:14
Jak postępy ?

#10 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

von DjDave 7 Dezember 2010, 15:32
Pierwsze problemy nieuniknione. Pierwszym był mój system Windows 7 x64. Poradziłem sobie instalując WMvare player i na nim Windows 98. Wziąłem na próbę kostkę ST49LF002A, odczyt ok, kasowanie ok ale nie mogłem zaprogramować BIOS-u ściągniętego ze strony producenta, aczkolwiek kopię którą wykonałem mogłem wgrać. Gdy zmieniłem zworkę J1 na programatorze poszło.

#11 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

von grisza69 7 Dezember 2010, 16:37
Podziel dysk na partycje i postaw na nim czystego xp-ka z sp2 ( idealnie było by zainstalować na osobnym dysku) nie dotykaj tym systemem internetu, bez programu antywirusowego, wyłączona zapora dograne user porty , jest szansa że nie bedziesz nim rzucał o podłoge ;) .

W7 i emulator to najkrótsza droga przy takim zestawie do pełnej irytacji - szkoda życia.

Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

von Google Adsense [BOT] 7 Dezember 2010, 16:37