• Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

przez pepeso 14 września 2014, 22:49
Witam,

płyta : BA41-02118A UMT
Jak w temacie brak podświetlenia, matryca sprawna.

Proszę o wycinek złącza LCD.

Re: Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

przez Google Adsense [BOT] 14 września 2014, 22:49

#2 Re: Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

przez Usunięty Użytkownik 402 15 września 2014, 23:30
Mając rozpiskę złącza samej matrycy, nie potrzeba już schematu gniazda na płycie laptopa. Potem pomiar napięcia zasilania części inwertera i sterowania, w razie braku któregoś z napięć można prześwietlić taśmę. Jak mamy rozpiskę złącza matrycy to wiemy które kabelki nas interesują.

#3 Re: Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

przez pepeso 16 września 2014, 22:23
LAZY napisał(a):Mając rozpiskę złącza samej matrycy, nie potrzeba już schematu gniazda na płycie laptopa. Potem pomiar napięcia zasilania części inwertera i sterowania, w razie braku któregoś z napięć można prześwietlić taśmę. Jak mamy rozpiskę złącza matrycy to wiemy które kabelki nas interesują.

Adamie jasne jak nie będzie rozpiski złącza LCD to tak zrobię :)

Podaje pełną nazwę kodową wg. Samsung:
LOTUS-13CML
REV.1.1

#4 Re: Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

przez figofag 16 września 2014, 22:30
Z Lotus-13
Obrazek

#5 Re: Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

przez pepeso 18 września 2014, 21:26
figofag napisał(a):Z Lotus-13

Cóż brak napięcia VOD LED , C120 nie jest zwarty.
Co produkuje te V ?
Proszę o pomoc , wycinek schemaciku przetworniczki czy przejścia z 5V ?

#6 Re: Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

przez Usunięty Użytkownik 402 18 września 2014, 23:36
O ile mnie moje doświadczenie nie myli to powinno tam być na VDD LED 19v gdy jest podłączony zasilacz i odpowiednio mniejsze gdy jest podłączony sam akumulator.
Specyfikacja matrycy wyjaśniła by tą kwestię.

#7 Re: Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

przez pepeso 19 września 2014, 00:18
Mea culpa...

Popier. kolejność pinów, sytuacja jest następująca:
1. VOD LED wynosi na baterii standby 7,9V, on 7,45V- nie za mało?!
2. Reszta VDD i P : 3,3V i 5V występuje popranie.
3. Jest sygnał LCD3BRIT 3,3V oraz LCD3BKLTON.

4. Brak sygnału CHP3_APS_ON - podałem analog 3,3V i nie świeci.

Data na ekranie wyświetlana poprawnie.

Jakieś sugestie ?

#8 Re: Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

przez pawel80 19 września 2014, 02:28
Bez podpiętej matrycy, też masz na VOD LED zaniżone napiecie?

#9 Re: Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

przez Vogelek23 19 września 2014, 02:56
pepeso napisał(a):Co produkuje te V ?
Nic - to napięcie jest brane niemalże z głównej gałęzi zasilania VDC.

pepeso napisał(a):1. VOD LED wynosi na baterii standby 7,9V, on 7,45V- nie za mało?!
Spójrz na schemat - powinien Ci wszystko wyjaśnić.

Obrazek

#10 Re: Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

przez pepeso 24 września 2014, 20:26
Vogelek23 napisał(a):Spójrz na schemat - powinien Ci wszystko wyjaśnić.

Dziękuje za schemacik.

Wymieniłem przebity Q7 oraz profilaktycznie Q6 na wersje bez diody.
Reszta elementów C i R są poprawne.

VDD LED wynosi 7,5V czyli tyle ile podaje bateria główna - niestety nie mam zasilacza.

Wg. specyfikacji matrycy LTN133AT23-0 zasilanie PSV (LED driver) winno wynosić min.7V, same LED'y 3,2V - więc wnioskuje że LED mają odpowiednie zasilanie.

Sygnał CHP3_APS_ON wg.ww. specyfikacji LCD to PWM i winno być 3.3V jest 0 - podałem z AVDD i NIC ?!
Wciąż nie świeci.
Sygnał z MB: LCD3_BKLON = na LCD: BL_EN - jest 3.3V.
Brakuje mi sygnału z MB: LCD3_BRIT nie mogę dopasować do złącza matrycy:
Obrazek

Brak mi pomysłów i doświadczenia z LCD.
Proszę o pomoc.

#11 Re: Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED  [ROZWIĄZANY]

przez Usunięty Użytkownik 402 24 września 2014, 20:47
PWM to sygnał jasności(brit), najczęściej wychodzi z KBC. W twoim przypadku sygnał LCD3_BRIT wychodzi z kulki P45 układu HM65.
Sygnał LCD3_BKLTON wychodzi z układu U501 noga 4
Sygnał CHP3_APS_ON wychodzi zHM65 kulka U2

Ciebie interesują dwa pierwsze sygnały żeby podświetlenie było obecne. 3,3v na BKLON (on-off)
i sygnał lcd_brit (regulacja jasności), podanie 3,3v w to miejsce powinno uruchomić podświetlenie.
Mam nadzieję że pomiarów dokonywałeś z podłączoną matrycą, bo bez niej te napięcia nie będą obecne.

Zapomniałem dodać że LCD3_BRIT to sygnał na nogę 35 matrycy.

#12 Re: Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

przez Vogelek23 24 września 2014, 23:41
Jednego nie rozumiem - dlaczego nie spróbujesz zmierzyć w/w napięć przy podłączonym zasilaczu warsztatowym? Jeśli nie masz i tego, to nie masz podstawowego narzędzia diagnostycznego.
I druga sprawa - czy jesteś pewny, że matryca ma sprawny inwerter (mowa oczywiście o wbudowanej w matrycę przetwornicy, zasilającej listwę LED)? Próbowałeś podstawić inną matrycę?

#13 Re: Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

przez pepeso 25 września 2014, 23:43
Vogelek23 napisał(a):Jednego nie rozumiem - dlaczego nie spróbujesz zmierzyć w/w napięć przy podłączonym zasilaczu warsztatowym? Jeśli nie masz i tego, to nie masz podstawowego narzędzia diagnostycznego.
I druga sprawa - czy jesteś pewny, że matryca ma sprawny inwerter (mowa oczywiście o wbudowanej w matrycę przetwornicy, zasilającej listwę LED)? Próbowałeś podstawić inną matrycę?

Normalnie poczułem się zielono:
1. Zasilacz mam dobrego chińczyka ba 10A, ale z lenistwa nie chciało mi się nawet pod lutować przewodów, a końcówki do tego ultra czy tam slima nie mam....
2. W pierwszym poście napisałem że oryginalna LCD sprawna ... :) ale ODP: oczywiście.

OK. Dzięki Lazy odnalazłem mój błąd tzn. zwierałem sygnał BL_EN będący na MB: LCD3_BKLTON z punktem NC na LCD myśląc że to brakujący CHP3_APS_ON.
Teraz jest tak że brakuje LCD3_BKLTON, a wrócił CHP3_APS_ON.

Po podaniu 3,3V na wysterowanie podświetleniem matryca świeci - to rozwiązanie klientowi odpowiada bo i tak sam to popsuł otwierając komputer do konserwacji :lol:
Dziś dostałem drugi też po próbie konserwacji z wystrzelonym KBC :P

Kończę naprawę, ale U501 jaki to układ bo na MB brak oznaczeń?

#14 Re: Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

przez figofag 26 września 2014, 08:10
U501-7SZ08

Re: Samsung 535U Brak podświetlenia na matrycy LED

przez Google Adsense [BOT] 26 września 2014, 08:10