• Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

przez Google Adsense [BOT] 1 grudnia 2010, 14:34

#2 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

przez farmer 1 grudnia 2010, 21:14
Jak najbardziej można, chociaż w nowszych płytach używane są pamięci SPI, do których wymagany jest inny programator.

#3 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

przez rrouterr 1 grudnia 2010, 23:35
Żeby zaprogramować większość FLESH z płyt to potrzebujesz kilka adapterów no i programator który je obsłuży mogę ci polecić: ( sam używam i jest ok tylko te ceny)

http://programatory.com/index.php?p53,adapter-plcc-28-32-44 << STARE NOTKI
http://programatory.com/index.php?p98,adapter-tsop-48-zif-universal << TOSHIBA
http://programatory.com/index.php?p62,adapter-sop-20-zif << DV6 DV7 ACER i większość nowych płyt PC.

http://programatory.com/index.php?p236,programator-vp-590 << obsłuży większość pamięci które występują w notebookach i PC

#4 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

przez DjDave 2 grudnia 2010, 20:38
No właśnie ceny :/ Skoro za pomocą UFP mogę zaprogramować większość BIOS-ów, to po co mam wydawać więcej kasy. Po za tym w nowszych płytach z reguły występuje DUAL-BIOS więc programator raczej będzie zbędny. Teraz pozostało tylko pytanie, czy do płyt głównych zamawiać oba adaptery, czy wystarczy jeden z nich?

#5 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

przez grisza69 2 grudnia 2010, 21:16
Pracuje na tym programatorze od 4 lat, powiem tak - 10 razy lepszy od każdego willema, ale żeby nie było kolorowo nie zawsze działa na zasadzie "plug & play" - kup jak najwięcej podstawek ponieważ niektóre kości nie będą widziane w jednej a w drugiej idą od strzała - ceny adapterów nie są wysokie a zrobienie przejściówki we własnym zakresie jest niezmiernie pracochłonne.
Co do biosów podwójnych pamiętaj że kości również się uszkadzają ,na szczęście jest tani programator SPI tutaj masz link :
http://spiflash.org/ , działa znakomicie.

#6 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

przez DjDave 3 grudnia 2010, 00:51
Zdecydowałem że go wezmę i teraz mam gorącą prośbę do użytkowników tegoż programatora o podrzucenie softu do niego.

#8 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

przez DjDave 6 grudnia 2010, 16:19
Dziękuje wszystkim za pomoc. Programator właśnie przyszedł i zaraz wyjmę jakiegoś BIOS-a i spróbuje go zaprogramować.

#9 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

przez h3nry 7 grudnia 2010, 10:14
Jak postępy ?

#10 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

przez DjDave 7 grudnia 2010, 14:32
Pierwsze problemy nieuniknione. Pierwszym był mój system Windows 7 x64. Poradziłem sobie instalując WMvare player i na nim Windows 98. Wziąłem na próbę kostkę ST49LF002A, odczyt ok, kasowanie ok ale nie mogłem zaprogramować BIOS-u ściągniętego ze strony producenta, aczkolwiek kopię którą wykonałem mogłem wgrać. Gdy zmieniłem zworkę J1 na programatorze poszło.

#11 Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

przez grisza69 7 grudnia 2010, 15:37
Podziel dysk na partycje i postaw na nim czystego xp-ka z sp2 ( idealnie było by zainstalować na osobnym dysku) nie dotykaj tym systemem internetu, bez programu antywirusowego, wyłączona zapora dograne user porty , jest szansa że nie bedziesz nim rzucał o podłoge ;) .

W7 i emulator to najkrótsza droga przy takim zestawie do pełnej irytacji - szkoda życia.

Re: Programowanie BIOS-u za pomocą UFP v 6.03

przez Google Adsense [BOT] 7 grudnia 2010, 15:37