• Wickowanie padów a łączenie spoiwa PB/Sn z PB Free

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Wickowanie padów a łączenie spoiwa PB/Sn z PB Free

kamilj 27 Листопада 2010, 11:48
Witam. Takie pytanko.

Byłem na szkoleniu w renexie z tematu reballingu i tam mi trochę przemaglowali pogląd na reballing

Chodzi o to, że gdy rozlutowujemy układ PB Free i wickujemy pady, zawsze zostanie choć troszkę starego spoiwa (przynajmniej mi nie zdarzyło się oczyścić do czysta każdego pola).

Kładziemy potem na to kulki Pb/Sn, które jak wiadomo mają niższą temp. rozpływu.

Moje pytanie - czy takie połączenie dwóch różnych spoiw, w praktyce jest wytrzymałe i laptopy nie wracają z powrotem na serwis?

Czy lutujecie kulki Pb/Sn w ich nominalnej temp. rozpływu, czy podnosicie ją do temp. rozpływu Pb Free?

Pozdrawiam

Re: Wickowanie padów a łączenie spoiwa PB/Sn z PB Free

Google Adsense [BOT] 27 Листопада 2010, 11:48

#2 Re: Wickowanie padów a łączenie spowiwa PB/Sn z PB Free 

grisza69 27 Листопада 2010, 12:02
Bezpieczniej jest przed czyszczeniem padów plecionką ściągnąć pozostałości cyny grotem , ponieważ bezołowie ma dużo krótszy czas zastygania ( istnieje duże ryzyko urwania padu grotem lub przegrzania ścieżki) zrób tak - nałóż topnik na pole następnie zrób duża kule cyny na końcu grota i ściągnij resztkę kulek z płyty , po takim zabiegu wystarczy delikatnnie przyłożyć plecionkę i masz pady wyczyszczone do zera.
Co do temperatury rozpływu - zawsze priorytetem jest układ - stosuj najniższą temperaturę w której prawidłowo wystąpi zjawisko adhezji.
Łączenie tych spoiw nie ma żadnego wpływu na zwrot z powodu odlutowywanie się układu od płyty - to nie jest przyczyna - przyczyną są zmiany strukturalne w jądrze układu.

#3 Re: Wickowanie padów a łączenie spowiwa PB/Sn z PB Free

Listek 29 Листопада 2010, 14:23
Ja podczas czyszczenia układu z cyny plecionką nagrzewam go od góry promiennikiem IR 250W. Oczywiście układ zamontowany w imadełko do tego przeznaczone.

#4 Re: Wickowanie padów a łączenie spowiwa PB/Sn z PB Free

h3nry 29 Листопада 2010, 14:54
Przy tamponowaniu dodawaj stopu SnPb ,sporo topnika .
Tak na marginesie to chyba nie jest odpowiedni dział do tego typu tematów :)

#5 Re: Wickowanie padów a łączenie spowiwa PB/Sn z PB Free

kamilj 30 Листопада 2010, 02:19
h3nry написав:Przy tamponowaniu dodawaj stopu SnPb ,sporo topnika .
Tak na marginesie to chyba nie jest odpowiedni dział do tego typu tematów

Czyli lekko "zwilżyć" wicka cyną SnPb, czy nanieść ją na pady?

#6 Re: Wickowanie padów a łączenie spowiwa PB/Sn z PB Free

jabollukas 30 Листопада 2010, 08:04
Jeśli bardzo ci na tym zależy,to najpierw wywikuj pady. Następnie nałóż topnik tak jak przed kładzeniem układu BGA. Na grot nałóż lutowie ołowiowe i pobiel pady tak, aby powstały góreczki na padach i znowu wywikuj. Gotowe, w ten sposób wymienisz lutowie na ołowiowe.

#7 Re: Wickowanie padów a łączenie spowiwa PB/Sn z PB Free 

Listek 30 Листопада 2010, 13:42
kamilj- chodzi o imadełko do ramki 90x90
Зображення
mniej więcej takie http://tinyurl.com/39ezqwd
Od góry podgrzewacz ir, dużo topnika, dobra plecionka i "ścięty" grot
Зображення

#8 Re: Wickowanie padów a łączenie spowiwa PB/Sn z PB Free

Maxur 1 Грудня 2010, 06:08
" Płaski " ( w kształcie płaskiego śrubokręta ) grot też nadaję się do wickowania.

#9 Re: Wickowanie padów a łączenie spowiwa PB/Sn z PB Free

kamilj 1 Грудня 2010, 10:13
Maxur написав:" Płaski " ( w kształcie płaskiego śrubokręta ) grot też nadaję się do wickowania.

Ja posiadam płaski grot o szerokości 20mm do stacji PACE ST-50, w sumie wickowanie z nim to bajka, ale jednak gdzieniegdzie zostają ślady starego spoiwa.

#10 Re: Wickowanie padów a łączenie spowiwa PB/Sn z PB Free

Listek 1 Грудня 2010, 17:08
kamilj написав:
Maxur написав:" Płaski " ( w kształcie płaskiego śrubokręta ) grot też nadaję się do wickowania.

Ja posiadam płaski grot o szerokości 20mm do stacji PACE ST-50, w sumie wickowanie z nim to bajka, ale jednak gdzieniegdzie zostają ślady starego spoiwa.

Zapewne na środku czyszczonego układu. Dlatego grzeję od góry.
Zauważyłem że jakość topnika ma znaczenie... plecionka też plecionce nie równa.

#11 Re: Wickowanie padów a łączenie spowiwa PB/Sn z PB Free

kamilj 1 Грудня 2010, 17:31
Listek написав:
kamilj написав:

Zauważyłem że jakość topnika ma znaczenie... plecionka też plecionce nie równa.

No przeważnie na polach masowych. Jakiego topnika używasz? Ja jadę na Amtechu 223.

#12 Re: Wickowanie padów a łączenie spoiwa PB/Sn z PB Free

Listek 1 Грудня 2010, 17:51
Amtech NC-559-ASM wcześniej na 223.

#13 Re: Wickowanie padów a łączenie spowiwa PB/Sn z PB Free

h3nry 1 Грудня 2010, 17:59
Listek написав:

Ja czasami grzeje od dołu - wyrównuje w ten sposób temperatury , zmniejszam naprężenia .

#14 Re: Wickowanie padów a łączenie spoiwa PB/Sn z PB Free

kamilj 1 Грудня 2010, 19:54
Listek написав:Amtech NC-559-ASM wcześniej na 223.

Duża różnica po zmianie?

#15 Re: Wickowanie padów a łączenie spoiwa PB/Sn z PB Free

Listek 1 Грудня 2010, 20:04
Tak. z tego co pamiętam to 223 bardziej dymi, jest bardziej lepka i musiałem więcej jej nakładać.

#16 Re: Wickowanie padów a łączenie spoiwa PB/Sn z PB Free

kamilj 1 Грудня 2010, 20:05
Listek написав:Tak. z tego co pamiętam to 223 bardziej dymi, jest bardziej lepka i musiałem więcej jej nakładać.

No jeśli chodzi o klejenie, to masakra jest. Dymi też nieźle.

Ale jeśli chodzi o skuteczność ściągania cyny, duża różnica po zmianie?

#17 Re: Wickowanie padów a łączenie spoiwa PB/Sn z PB Free  [РІШЕНО]

Maxur 1 Грудня 2010, 20:49
Kamilj ten topnik który użwyasz do BGA nie nadaje się. Zrób sobie porównanie z tym który Listek używa i zobaczysz sam ze kulki " same " wlutówują się i tak samo łatwo podnosi się każdy układ bez ryzyka wyrwania padów.

#18 Re: Wickowanie padów a łączenie spoiwa PB/Sn z PB Free

kamilj 1 Грудня 2010, 21:10
Maxur написав:Kamilj ten topnik który użwyasz do BGA nie nadaje się. Zrób sobie porównanie z tym który Listek używa i zobaczysz sam ze kulki " same " wlutuwują się i tak samo latwo podnosi się każdy układ bez ryzyka wyrwania padów.

NC-559-ASM też posiadam, ale używam go do wlutowywania, szkoda mi go do rozlutu, ale jeśli to ma pomóc, to spróbuję :)

#19 Re: Wickowanie padów a łączenie spoiwa PB/Sn z PB Free

Maxur 1 Грудня 2010, 21:12
Rozlut jest tak samo ważny jak i sam wlut chipu. Pamiętaj że kto placi mniej i idzie po " cheap'izie "to puźniej płaci dwa razy i dorabia pady do płyty.

#20 Re: Wickowanie padów a łączenie spoiwa PB/Sn z PB Free

kamilj 1 Грудня 2010, 22:31
Maxur написав:Rozlut jest tak samo ważny jak i sam wlut chipu. Pamiętaj że kto placi mniej i idzie po " cheap'izie "to puźniej placi dwa razy i dorabia pady do płyty.

Generalnie różnice w cenie między RMA 223 a NC559 to jakieś 20-30 zł. Więc nie żal spróbować.

Dzięki za wskazówki :)

Re: Wickowanie padów a łączenie spoiwa PB/Sn z PB Free

Google Adsense [BOT] 1 Грудня 2010, 22:31

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 5 гостей