• Jaka jest szansa na uszkodzenie układu BGA po upadku?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Jaka jest szansa na uszkodzenie układu BGA po upadku?

DaCoPL 30 Листопада 2010, 18:29
Witam.

Z wysokości pół metra upadł mi na panele most południowy Intel NH82801HBM SLA5Q. Jaka jest szansa, że w wyniku upadku układ się uszkodził? Dodam, że nic się nie ukruszyło/ułamało/wygięło.

Może macie jakieś niestety niemiłe doświadczenia z upadkami chipów?

Pozdrawiam i nikomu nie życzę takich upadków.

Re: Jaka jest szansa na uszkodzenie układu BGA po upadku?

Google Adsense [BOT] 30 Листопада 2010, 18:29

#2 Re: Jaka jest szansa na uszkodzenie układu BGA po upadku?

Kiba 30 Листопада 2010, 18:55
Mi osobiście układy upadły 2 razy, każdemu się zdarzy. Ale nie było z nimi żadnego problemu.

#3 Re: Jaka jest szansa na uszkodzenie układu BGA po upadku?

h3nry 30 Листопада 2010, 19:17
Miałem glebowanie z 80cm GPU X-kloca jedyny widoczny efekt to zmiany kształtu kulek . Układ po lutowaniu działał poprawnie .

#4 Re: Jaka jest szansa na uszkodzenie układu BGA po upadku?

jurek1980 30 Листопада 2010, 19:52
DaCoPl pamiętaj jedno, w transporcie nikt się z tymi układami nie cacka. Niejednokrotnie idą z Chin tylko w papierku i plastikowej obudowie. Czy myślisz, że ludzie przerzucający paczki lub listonosz traktują je z "należytym szacunkiem".

#5 Re: Jaka jest szansa na uszkodzenie układu BGA po upadku?

DaCoPL 30 Листопада 2010, 20:05
Qrcze to czemu mi płyta nie wstała po wlucie? :/

#6 Re: Jaka jest szansa na uszkodzenie układu BGA po upadku?

greg464 30 Листопада 2010, 20:42
Może uszkodził się nie w czasie upadku albo coś innego jest powodem niewstawania płyty.

#7 Re: Jaka jest szansa na uszkodzenie układu BGA po upadku?

Listek 30 Листопада 2010, 21:06
Jeżeli na panele, to nic nie powinno się stać. Mi się zdarzyło kilka razy upuścić układ i po wlutowaniu działał.

#8 Re: Jaka jest szansa na uszkodzenie układu BGA po upadku?

DaCoPL 30 Листопада 2010, 21:48
greg464 написав:Może uszkodził się nie w czasie upadku albo coś innego jest powodem niewstawania płyty.

W odpowiedzi:
Płyta miała zimny lut... gdy się dociskało wstawała. Zreballowana północ i dalej to samo, ruszyłem jakąś przetwornicę, też nic nie dało. Zauważyłem, że płyta częściej wstaje jak docisnę południe, więc też zreballowałem i w tym momencie już w ogóle płyta nie wstaje i bardziej grzeje się procesor. Cewki procesora mają 3,5 ohma.

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей