Witam ! Chciałbym się was spytać czy warto zakupić Infra 2001 i ten zestaw sit //Aukcja.//? Oprócz tego posiadam PT-852 i i PT 937 . Planuję robić reballing w laptopach i konsolach na nie dużą skale . Myślę o przeznaczeniu na to kwoty około 2,5tyś . Może lepiej zamiast Infry kupić podgrzewacz i działać na Hotair ?
Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Re: Zakup sprzętu do 2,5tys
Google Adsense [BOT] • 29 Листопада 2010, 15:03
Za taką kasę chyba nie kupisz gotowej stacji do BGA, z której byłbyś zadowolony. Moc podanej przez Ciebie stacji jest bardzo mała. Pole grzewcze preheatera również. Nie pracowałem na tym, ale ta stacja nadaje się raczej do telefonów. Jeśli chcesz się nauczyć i robić to sporadycznie to już chyba lepiej jak wykorzystasz ten hotair co masz i dokupisz dysze. Oczywiście musisz mieć porządny preheater.
Co do sit to, wybrane przez Ciebie raczej nadają się do pieca niż pod hot'a. Gną się jeśli nierównomiernie je nagrzewasz.
Co do sit to, wybrane przez Ciebie raczej nadają się do pieca niż pod hot'a. Gną się jeśli nierównomiernie je nagrzewasz.
Dawid20 написав:Czyli infra odpada , jaki polecacie podgrzewacz zamiast infry ?
A może zdecydujesz się na zbudowanie swojego podgrzewacza - jest wiele informacji na ten temat a przy Twoim budzecie uważam że to będzie najlepsza droga - przemyśl to na spokojnie.
Dawid20 написав:.... Ważne też żeby była ramka do sit
Nie wiem jakie masz doświadczenie praktyczne ale ..... nie znam nikogo kto bawi się ramką przy stawianiu kulek na pojedynczym układzie - ramka jest dobra jak kulkujesz 30 układów np GBM jeden za drugim - wtedy rozumiem - nie tracisz czasu na ustawanie ( robisz to tylko raz ) a potem układ za układem i lecisz..... ., przy pojedynczych sztukach, łatwiej ,prościej ,taniej , stawiasz dwie kulki po przekątnej , nakładasz mgiełkę topnika na układ ,na gorę suche podkreślam suche sitko - zasypujesz kulki - ściągasz sitko i układ do pieca .
Nie niszczysz sit, nie walczysz z odklejeniem sitka od układu a co za tym idzie nie narażasz układu na mechaniczne wyrwanie padu ,kulki zawsze masz dokładnie osadzone na polach lutowniczych ( wykluczasz niedokładność wykonania sita).
Po umyciu resztek topnika od razu wychodzą ewentualne błędy np nie przylutowane kulki .
Zamiast inwestować w sprzęt z którego i tak nie skorzystasz ( do takiego kawałka aluminium to trzeba mieć piec wielkości piekarnika aby go równo nagrzać) szukaj jak największego zestawu sit - to się wróci najszybciej a Tobie pozwoli na dalsze bardziej profesjonalne inwestycje.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.
Dawid20 написав:No właśnie za 999 jest 160 sit więc dość sporo ,z sitami się zastanowie , jeżeli znajde coś ciekawego to zapytam o opinie , co do własnego podgrzewacza to nawet dobra myśł , poczytam i myślę że zrobie odpowiedni sam Dzieki za pomoc
Ja mam zestaw 110 sit Xbox, PS3 (na sprzedaż) do grzania bezpośredniego, sam takich używam i jestem bardzo zadowolony. Jeżli jesteś zainteresowany to proszę na PW.
-- wtorek, 30 listopada 2010, 08:00 --
Mam też do sprzedania stację T862++ na podczerwień. Zobacz na Allegro jest taka sama.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kupiłem zestaw 103 szt. wysokiej jakości sit stalowych plus flux w strzykawce oraz komplet kulek: 4 opakowania po 25 tys. sztuk o średnicy 0,45; 0,5; 0,6; 0,76mm za 450zł więc myślę że to dobra cena , a ramkę sobie darowałem . Podgrzewacz najprawdopodobniej jaki kupie to T8280 (podgrzewacz kwarcowy 1,6kW ) na początek powinno mi to starczyć , ma funkcje PID więc za 1000zł nic lepszego nie znajdę . Na górę mam Hota PT 852 do którego dokupię dysze i zrobię jakiś stojak do niego .
tutaj link do 24x24 http://www.biall.com.pl/item,Nasadka_BGA_24x24_A1280_do_Quick855PG_706,202491.html
oczywiście firma posiada inne rozmiary.
oczywiście firma posiada inne rozmiary.
To ja się dołączę do problemu . Dziś pierwszy raz zacząłem reballing , sprzęt to podgrzewacz t8280 i hotair pt 852a wraz z sitami do grzania bezpośredniego . Panowie co mam zrobić jak kulki w pojemniczku mi się elektrolizują ? Druga sprawa to samo sypanie kulek bez ramki . Smaruje delikatnie układ topnikiem nakładam sito , centruje żeby pasowało i teraz pytanie jak sypiecie kulki na to sito żeby ich nie marnować i wlatywały kulki do dziurek ? niestety nie wychodzi mi to kulki nie chcą wlatywać wszystkie do dziurek . Pełno się ich zawsze gdzie rozsypie i potrafią się przykleić na rantach układu . Macie jakieś dobre sposoby na sypanie tych kulek ? Używam rękawiczek esd
Ale te kulki to się potem do niczego nie nadają raczej ... druga sprawa to ze sito strasznie pływa na układzie . Ogólnie podczas podnoszenie układu podlałem go topnikiem , podgrzewacz ustawiłem na 330 stopni na górze płyty miałem około 170 stopni mierzone termopara od multimetru . W tedy dałem hota ustawionego na 380 stopni i układ po malej chwili pływał mimo to 3 pady z płyty głównej zostały zerwane . Jutro sprawdzę czy może nie są NC
Re: Zakup sprzętu do 2,5tys
Google Adsense [BOT] • 2 Січня 2011, 22:03
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
| Подібні Теми |
|---|
| Zakup multimetru z termoparą [РІШЕНО] |
| Zakup zasilacza laboratoryjnego do 500 zł |
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.