• Lenovo Z460 płyta główna la-5751p z grafiką, wyłącza się po kilku sekundach

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo Z460 płyta główna la-5751p z grafiką, wyłącza się po kilku sekundach

przez Krzys 18 sierpnia 2014, 18:58
Trafił do mnie laptop Lenovo Z460, płyta główna LA-5751P. Laptop wyłącza się po kilku sekundach.
Napięcia :
PL4- 3,35V
PL6- 5V
PL7- 0,87V
PL8- 1,14V
PL10,11- 0,84V
PL13- 1,62V
Pobór prądu po uruchomieniu płyty 0,5A, ładowanie baterii jest, bios przeprogramowany.

Re: Lenovo Z460 płyta główna la-5751p z grafiką, wyłącza się po kilku sekundach

przez Google Adsense [BOT] 18 sierpnia 2014, 18:58

#2 Re: Lenovo Z460 płyta główna la-5751p z grafiką, wyłącza się po kilku sekundach

przez indicheq 18 sierpnia 2014, 21:24
CPU i RAM podmieniane?

#3 Re: Lenovo Z460 płyta główna la-5751p z grafiką, wyłącza się po kilku sekundach

przez Krzys 18 sierpnia 2014, 21:35
Podmieniałem CPU i RAM. Bez procesora też uruchamia się na kilka sekund tylko pobór prądu na poziomie 200mA.
Nie jestem pewien biosu który mam, może ktoś dysponuje wsadem biosu.
Bez kości biosu WINBOND 25Q32BVSIG i płyta zachowuje się tak samo, może mam zły wsad biosu.

#4 Re: Lenovo Z460 płyta główna la-5751p z grafiką, wyłącza się po kilku sekundach

przez jarko30 19 sierpnia 2014, 16:22
W Z500 pomogła zmiana biosu, taki sam objaw był

#5 Re: Lenovo Z460 płyta główna la-5751p z grafiką, wyłącza się po kilku sekundach

przez Krzys 20 sierpnia 2014, 10:24
Zauważyłem, że przed wyłączeniem się laptopa mrygnie dioda od dysku.

#6 Re: Lenovo Z460 płyta główna la-5751p z grafiką, wyłącza się po kilku sekundach

przez 2informaticos 20 sierpnia 2014, 15:43
Do you get voltage on PL12 too?
Did you reprogram BIOS with clean Intel ME Region?
Post values for VGATE and GFXVR_PWRGD signals...

#7 Re: Lenovo Z460 płyta główna la-5751p z grafiką, wyłącza się po kilku sekundach

przez Krzys 20 sierpnia 2014, 17:31
Moja płyta nie ma PL12, ani PU5.
Nie wiem czy bios był z czystym intel ME Region, otrzymałem bios na forum do obu kości.
VGATE po załączeniu 3,34V.
GFXVR_PWRGD brak bo brak PU5.

#8 Re: Lenovo Z460 płyta główna la-5751p z grafiką, wyłącza się po kilku sekundach

przez 2informaticos 21 sierpnia 2014, 10:32
If you used BIOS dump from other machine, then Intel ME Region doesn't match your PCH...
You need to keep ME Region from your backup; I hope you did backup.

#9 Re: Lenovo Z460 płyta główna la-5751p z grafiką, wyłącza się po kilku sekundach

przez Krzys 21 sierpnia 2014, 12:01
Oba wsady otrzymałem od jednej osoby więc myślę , że są z jednego komputera.
W którym układzie zapisywany jest Intel ME Region ?.
Niestety wiem moja wina nie zrobiłem kopii układów.
Moje niedopatrzenie, bios który wgrałem był do płyty z grafiką ATI a ja mam z Nvidia, i tu może być przyczyna.

#10 Re: Lenovo Z460 płyta główna la-5751p z grafiką, wyłącza się po kilku sekundach

przez Krzys 22 sierpnia 2014, 20:09
Po odpięciu zwory PJ1 i PJ7, czyli zasilania na mostek BD82HM55 notebook się nie wyłącza.

Re: Lenovo Z460 płyta główna la-5751p z grafiką, wyłącza się po kilku sekundach

przez Google Adsense [BOT] 22 sierpnia 2014, 20:09
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).