Witam, trafił do mnie tablet BB, ktoś już w nim grzebał, lutowane było gniazdo mikro USB do ładowarki. Trafił do mnie w takim stanie, że po podłączeniu ładowarki zapala się czerwona dioda i po kilkunastu sekundach dioda gaśnie i miga na biało (żółto) 5 razy. Bateria się nie ładuje, ma 2.7V (powinno być 3.7V), po podłączeniu ładowarki wzrasta do 2.9V. Na głównej cewce przy podłączonej ładowarce jest 4.08V, tablet reaguje na włącznik tak samo jak na podpięcie łądowarki, przy układach pojawiają się wtedy napięcia rzędu 1V-1.2V i zanikają po zgaśnięciu czerwonej diody. Ekran cały czas martwy, nic nie wyświetla, brak podświetlania.
Forumsregeln: Die Forumsregeln lesen
- Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
- Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
- Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
- Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
- Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
- Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.
Re: Tablet Blackberry playbook 32gb nie ładuje, miga 5 razy
von Google Adsense [BOT] • 26 Juni 2013, 07:37
Witam, w Playbook'u gdy bateria się za mocno rozładuje zaczyna się problem. Zabezpieczenia baterii nie pozwalają jej naładować (po podłączeniu zasilacza ładuje aż do zgaśnięcia czerwonej diody i koniec). Sposobem na naładowanie było ładowanie do zgaśnięcia czerwonej diody, wyciągnięcie kabla zas. odczekanie 2-3 sek. i znowu ładowanie, aż bateria się kompletnie naładuje.
Jest tak, gdyż procesor jest zasilany z baterii, dlatego tablet się nie uruchamia bez minimalnego dla procesora zasilania.
Pozdrawiam
Jest tak, gdyż procesor jest zasilany z baterii, dlatego tablet się nie uruchamia bez minimalnego dla procesora zasilania.
Pozdrawiam
Zainteresowałem się tym tematem ostatnio, gdyż mam możliwość zakupienia większych ilości tych tabletów z zachodu, wszystkie dokładnie z tym defektem. Osobiście jeszcze żadnego nie miałem na stole, ale już za kilka dni powinno kilka przyjść. Sporo czytałem na ten temat na anglojęzycznych stronach.
Ze wszystkich źródeł wynika ta sama usterka - zbyt niskie rozładowanie baterii, które powoduje brak zasilania procesora, a elektronika baterii LiOn blokuje ładowanie z obawy przed przegrzaniem itp. Po podłączeniu zasilacza elektronika baterii blokuje ładowanie dopiero po ok 10 sek., więc trzeba około 20-30 razy powtórzyć cykl z wyciąganiem i wkładaniem ładowarki. Do szybszego naładowania można dokupić "rapid charger" czyli ładowarkę z dużo większym prądem ładowania.
Ze wszystkich źródeł wynika ta sama usterka - zbyt niskie rozładowanie baterii, które powoduje brak zasilania procesora, a elektronika baterii LiOn blokuje ładowanie z obawy przed przegrzaniem itp. Po podłączeniu zasilacza elektronika baterii blokuje ładowanie dopiero po ok 10 sek., więc trzeba około 20-30 razy powtórzyć cykl z wyciąganiem i wkładaniem ładowarki. Do szybszego naładowania można dokupić "rapid charger" czyli ładowarkę z dużo większym prądem ładowania.
Zuletzt geändert von farmer am 28 Juli 2013, 09:18, insgesamt 1-mal geändert.. Grund: Błędy poprawiłem, następnym razem wyląduje w Koszu.
Witam
Miałem podobny problem z dwoma tabletami w domu. Wnuki pozostawiły włączone PlayBook'i
i o nich zapomniały na 3 tygodnie.
............. Ładowanie pustego akumulatora poprzez USB nie było możliwe.
Początkowo otrzymałem info z BB Forum że należy ładować jedynie włączony tablet.
Okazało się to jednak bzdurą, no bo jak włączyć tablet z pustym ako.
Zamówiłem w GB za 12 funtów, zasilacz do magnetycznego gniazda dokującego (-) (+) (+)
i zastosowanie go wyleczyło problem na wyłączonym tablecie. Używanie tego zasilacza jest genialne, nawet w nocy po ciemku podłączysz zasilacz, wtyk i gniazdo dokujące same się znajdą i nie ważne czy podłączasz wtyk z prawej strony czy z lewej, plus zawsze jest po środku.
Widocznie te styki dok. są podłączone do ako, a nie jak usb do płyty.
Całym problemem w tym tablecie, jest sugerowane przez producenta, ładowanie PlayBook'a poprzez USB........żółtym wielkim chamskim wtykiem, który przy odrobinie nie ostrożności wyłamuje zazwyczaj gniazda USB na płycie tabletu.
(nie wiem który dystrybutor wpadł na tak genialny pomysł).
pzdr.
Miałem podobny problem z dwoma tabletami w domu. Wnuki pozostawiły włączone PlayBook'i
i o nich zapomniały na 3 tygodnie.
............. Ładowanie pustego akumulatora poprzez USB nie było możliwe.
Początkowo otrzymałem info z BB Forum że należy ładować jedynie włączony tablet.
Okazało się to jednak bzdurą, no bo jak włączyć tablet z pustym ako.
Zamówiłem w GB za 12 funtów, zasilacz do magnetycznego gniazda dokującego (-) (+) (+)
i zastosowanie go wyleczyło problem na wyłączonym tablecie. Używanie tego zasilacza jest genialne, nawet w nocy po ciemku podłączysz zasilacz, wtyk i gniazdo dokujące same się znajdą i nie ważne czy podłączasz wtyk z prawej strony czy z lewej, plus zawsze jest po środku.
Widocznie te styki dok. są podłączone do ako, a nie jak usb do płyty.
Całym problemem w tym tablecie, jest sugerowane przez producenta, ładowanie PlayBook'a poprzez USB........żółtym wielkim chamskim wtykiem, który przy odrobinie nie ostrożności wyłamuje zazwyczaj gniazda USB na płycie tabletu.
(nie wiem który dystrybutor wpadł na tak genialny pomysł).
pzdr.