• Asus K54c (x54c) nie działa usb

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez matrixmm 31 lipca 2014, 13:39
Potrzebuję pomocy w zdiagnozowaniu USB. Wymieniałem klientowi gniazd zasilana i dziś wrócił, że po operacji nie działają usb (2 porty ani usb2 ani usb3) co prawda nic takiego nie robiłem poza wymiana gniazda zasilania (grzałem płytę do 140 st). Jednak nie mam powodu klientowi nie wierzyć, że wcześniej działało. Chciałbym to jakoś rozwiązać bez konfliktowo a nie wiem gdzie szukać usterki. Softłerowo wszystko jest ok. USB w biosie włączone i nie działają już na starcie nawet w biosie. Na USB w ogóle nie ma zasilania.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Zrobiłem upgrade bios i dalej nic. Sprawdziłem kamerkę i działa ok. Nie działa chyba card reader. Mam tylko jedną kartę i jej nie wykrywa.
Nie mogę nigdzie znaleźć schematu. Czy jak nie ma napięcia na USB to też może być SB?

Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez Google Adsense [BOT] 31 lipca 2014, 13:39

#2 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez matrixmm 1 sierpnia 2014, 13:58
Znalazłem podobny przypadek na notebook1.ru. Doczytałem że to może być wina klucza ze zdjęcia. Pomierzyłam napięcia na wszystkich nogach klucza 0V. Na USB też 5V nie występuje. Może ktoś mi poradzi gdzie szukać dalej?
Obrazek

#3 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez matrixmm 3 sierpnia 2014, 17:01
Pomierzyłem porty.
VCC - 1,06V zarówno na USB2.0 jak i USB3.0

Czytam i czytam i najczęściej jest to wina mostka. W moim przypadku: BD82HM65 SLJ4P
Przekopałem internet i nigdzie nie znalazłem nawet śladu schematu by sprawdzić czy jest coś pomiędzy mostkiem a portami :( Czy w przypadku mostka robi się rablling czy po prostu wymienia? Można to jakoś zdiagnozować?

#4 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez pawel80 3 sierpnia 2014, 17:37
Zazwyczaj napięcie 5V na USB, pośrednio brane jest z przetwornicy głównej.
Skoro ty masz tam tylko 1,06V, to raczej coś ci zwiera to napięcie.
Zrób próbę zwarciową dla tej gałęzi zasilania, opisaną w dziale szkoleń (maksymalne napięcie jakie możesz tam podać to 5V).
Patrząc na zdjęcie, które zamieściłeś to czy dławik pod mosfetem czasami nie masz uszkodzony.

#5 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez matrixmm 3 sierpnia 2014, 17:50
Ale płyta cała chodzi ok. Zmierzyłem rezystancję pomiędzy VCC a masą i jest 7,8 KOhma więc na zwarcie mi nie wygląda.
Możesz mnie naprowadzić jak mam zrobić tą próbę zwarciową?
Robiłem nie dawno w/g działu szkoleń próbę zwarciową podając niskie napięcie i mały prąd na przetwornicę i szukając grzejącego się elementu. Tu nie mam schematu i nie mam pojęcia gdzie miałbym podać to napięcie. :(
Na dławiku jest kropelka kleju więc tak na zdjęciu wygląda dziwnie. Na żywo wygląda ok :)

#6 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez matrixmm 7 sierpnia 2014, 20:12
Wymieniłem mostek, jednak niczego to nie zmieniło. USB nadal nie ma :(
Może ktoś podpowie gdzie dalej szukać?
Będę wdzięczny.

#7 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez WIOLAD 7 sierpnia 2014, 23:25
matrixmm napisał(a):Wymieniłem mostek, jednak niczego to nie zmieniło. USB nadal nie ma :(

Zupełnie niepotrzebnie wymieniłeś układ, nie tu jest problem.
Brak zasilania jest problemem.
Sprawdź bezpiecznik widoczny na foto, podaj napięcia z niego.
Drugie gniazdo jest na dodatkowej płytce?

Obrazek

#8 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez matrixmm 8 sierpnia 2014, 10:35
Dzięki za odzew :) Już tracę nadzieję :)
Bezpiecznik jest cały 1,07V to samo po stronie USB 2.0
USB 2.0 jest na kablu. po drugiej stronie.

Poniżej link do zdjęć całej płyty w HD.
https://www.elvikom.pl/post95027.html

Niestety do schematu nie dotarłem pomimo naprawdę długich poszukiwań. Dopiero się uczę więc nawet nie potrafię ocenić który mógłby być podobny :(

A tu zdjęcie USB 2.0
Obrazek

#9 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez matrixmm 10 sierpnia 2014, 15:11
Próbowałem sprawdzić od strony USB dokąd po ścieżkach idzie VCC. Jednak mi nie poszło :( Więc miernikiem szukałem po poszczególnych elementach i wyszło mi że napięcie VCC na USB pochodzi w prostej linii od klucza o oznaczeniu "B20N03 EDJ1315" Zamieszczam foto. jest on podłączony (wraz z drugim identycznym) bezpośrednio do 5V. Z jednego z kluczy odchodzi normalnie 5V a z tego do USB idzie 1,07V. Czy mam to odczytywać, że ten klucz jest uszkodzony?

Obrazek

Czy dalsza część oznaczenia B20N03 (EDJ1315) jest istotna?
Jak mogę sprawdzić czy ten tranzystor jest sprawny? Mogę go jakoś pomierzyć miernikiem? Trzeba go wylutować? Proszę kolegów specjalistów aby nie oburzali się moim brakiem podstaw :(.

#10 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez WIOLAD 10 sierpnia 2014, 16:01
Czy w przetwornicy ze zdjęcia jest dziurka?
Jakie są napięcia na cewkach na zdjęciu?

#11 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez matrixmm 10 sierpnia 2014, 16:14
Nie, na fotce zaznaczyłem kropkę (1pin)
Cewka 2D2 22O - 5,07V
Cewka 68EFK - 19,4V

#12 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez WIOLAD 10 sierpnia 2014, 16:42
matrixmm napisał(a):Nie, na fotce zaznaczyłem kropkę (1pin)

Pytałam o sterownik przetwornicy nie o tranzystory.
matrixmm napisał(a):
Cewka 2D2 22O - 5,07V

Na obydwu?

#13 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez matrixmm 10 sierpnia 2014, 16:53
Ok może trochę nie precyzyjnie się wyrażam. Niestety czasami nie do końca rozumiem.
Zdjęcie płyty jest z forum. Nie jest to real foto mojej płyty. Nie mam możliwości zrobić tak dobrego zdjęcia.

Co do cewek to są dwie na zdjęciu:
z czarnym paskiem 68EFK - 19,4V
z różowym paskiem 2D222O (u mnie 1L5220) - 5,07V
Oczywiście (tak myślę, że tak powinno być :)) napięcie jest tylko na jednej nodze od strony +

Tak sobie myślę, że na Gate powinno chyba być jakieś napięcie? jak nie ma to mosfet nie podaje napięcia dalej. Dobrze myślę?
Tylko w tym przypadku czy po podaniu napięcia na Gate prąd powinien płynąć z Source do Drain czy odwrotnie?
Zastanawiam się czy problemem nie jest właśnie brak napięcia na gtae a nie samego mosfetu.

#14 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez WIOLAD 10 sierpnia 2014, 22:12
Wylutuj tranzystor, zmierz go ewentualnie podstaw inny jeśli masz wątpliwości.
Odpowiadaj precyzyjnie, szczegółowo na zadane pytania.

#15 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez matrixmm 11 sierpnia 2014, 14:44
Mosfet wygląda na sprawny.
Jak testowałem:
Po wylutowaniu ustawiam miernik na mierzenie diody. Czrny do drena, czerwony do Source. Wskazania miernika: 556. Na chwilę czerwonym dotykam do Gate. Następnie znowu do source i jest pełna przewodność (miernik piszczy). Dotykam na chwilę palcem S i G. Mierzę znowu znowu pomiędzy D a S wskazanie 524.
Czy jakoś jeszcze powinienem go sprawdzić? czy to znaczy, że jest sprawny.

Po wyjęciu mofsetu na płycie w miejscu S dalej jest 1,07V na G 0V i na D 5,07V

#16 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez matrixmm 13 sierpnia 2014, 08:17
Czy na Gate bez obciążenia może być 0V, czy jednak powinno być jakieś napięcie? Czy 1,07V na miejscu source po wylutowaniu mosfetu zasilającego tą gałąź nie świadczy o jakimś przebiciu? Czy mogę bezpiecznie zewrzeć na krótko D i S i sprawdzić czy będzie działać USB?

#17 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez slawmix1234 13 sierpnia 2014, 09:36
Niczego w tym wypadku nie zwieraj, możesz podać +5V z zasilacza serwisowego (0,5A) i zmierzyć napięcie po przytknięciu do S ,Mosfet na mierniku może wyglądać na sprawny jednak pod obciążeniem już tak nie będzie ,miałem kilka takich przypadków

#18 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez amorphe 13 sierpnia 2014, 11:16
Co prawda nie mam takiej płyty (do wglądu), ale proponuję usunąć ten tranzystor (jeśli go wlutowałeś) i przy odłączonym zasilaniu zmierzyć opór względem masy na padzie bramki (G).
Następnie zmierzyć wartość rezystora w bramce - obok rzeczonego tranzystora, za kondensatorem.

#19 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez matrixmm 14 sierpnia 2014, 10:55
Dzięki wielkie za zaangażowanie. Tracę już nadzieję :(.
Rezystancja względem masy na padzie bramki:
G - 200 KΩ
S - 7,8 KΩ
D - 8,4 KΩ
Wartość rezystora w bramce: 100 KΩ
wartość rezystora w bramce obok która działa (przepuszcza 5,06V) jest taka sama: 100 KΩ. Rezystancja na padzie G również identyczna 200 KΩ.
Wylutowany mosfet sprawdzę pod obciążeniem po południu i napiszę wynik pomiarów.

#20 Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez matrixmm 14 sierpnia 2014, 23:09
Nie wiem czy dobrze mierzę ten mosfet. Robię to tak. (oczywiście operuję na wylutowanym)
Com z miernika podłączam do "-" zasilacza serwisowego. "+" z zasilacza (5,14V, max 0,5A) podłączam do drena w mosfecie. Czerwony z miernika podłączam do source. Wskazanie 3,7V. Następnie trzymając dalej "+" zasilacz przy drenie dotykam czerwonym z miernika na 2 sek. Gate. Następnie znowu dotykam czerwonym z miernika source i mam wskazania różne raz -1,17V dotknę znowu G mam 1,5 potem dotknę jeszcze raz G i mam 5,14V w zasadzie nie ma reguły. Odłączam wszystko od mosfeta. Zwieram wszystkie nogi palcem. Czynność powtarzam czyli "+" do D czerwony z miernika do S i mam wskazanie 3,7V. Znowu dotyka G i tu znowu raz 4 raz 1 raz 5,14...
Czy ja to dobrze robię?
Pyt 2 jak to interpretować?

Re: Asus K54c (x54c) nie działa usb

przez Google Adsense [BOT] 14 sierpnia 2014, 23:09