Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).
Re: MSI CX620 MS-16881 - Nie uruchamia się
przez Google Adsense [BOT] • 26 lipca 2014, 23:25
Lukaszek napisał(a):Posiadam multimetr więc mogę zrobić pomiaryPomiary powinieneś wykonać PRZED napisaniem wątku. Podstawa to pomiar prądu (i jego zmian w funkcji czasu), pobieranego przez płytę, a także napięcia, występujące na wszystkich cewkach przetwornic - przed i po włączeniu. Nie czytałeś działu SZKOLENIA (obligatoryjnego dla nowych użytkowników), więc nie miej do nikogo pretensji, że błądzisz.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Lukaszek napisał(a):Pobór płyty to 1.40A na włączonej a na zgaszonej to 12.6mAWychodzą z tego wierutne bzdury, ponieważ - według Twoich pomiarów - nie masz podstawowych napięć na płycie. Zdecyduj się, która informacja jest prawdziwa.
Lukaszek napisał(a):Bios resetowałem.Resetuje się pamięć CMOS a nie BIOS.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Trzeba było napisać, że zaktualizowałeś zdjęcie z pomiarami napięć - wcześniej wszędzie było 0V (lub jakieś szczątkowe wartości). Mimo wszystko jednak coś z tymi pomiarami jest nie tak - z której strony mierzyłeś? Od strony kondensatorów czy kluczy? Jeśli to drugie, wykonaj pomiary jeszcze raz, ale od strony kondensatorów, ponieważ nie każdy multimetr radzi sobie z pomiarami napięć impulsowych.
Napięcia wyglądają OK. Bios musi być wgrany dokładnie do tego modelu płyty. Dobrze by było podmienić CPU.
Tutaj jest BIOS.
msi-cx620-ms16881-t33712.html
Tutaj jest BIOS.
msi-cx620-ms16881-t33712.html
Re: MSI CX620 MS-16881 - Nie uruchamia się
przez Google Adsense [BOT] • 6 września 2014, 00:15
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).