• Chwytak podciśnieniowy

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom ;)
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 Chwytak podciśnieniowy

Napisal/-a Macpod 25 Junij 2014, 19:55
Do DIY się nie nadaje, a całkiem tanio można mieć dosyć dobry i w miarę cichy chwytak podciśnieniowy.
http://www.youtube.com/watch?v=qJWUUK1s_G0
Akurat mam prawie identyczną pompkę, różnica taka, że ma 2 wyjścia (Tetra APS - 300 albo 400), na filmiku jest odpowiednik 100 lub 150 - czyli z pojedynczym wyjściem, ja miałem pod ręką podwójną to taką użyłem.
Rozkręcenie i obrócenie elementów jest bezproblemowe i trwa maksymalnie 5 minut.
Efekt? Według mnie bardzo zadowalający, radzi sobie z praktycznie wszystkimi elementami smd (i nie tylko ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) - poniżej dowód:
Slika
Wyświetlaczem można lekko potrząsnąć, a i tak nie spadnie.
Jeżeli ktoś nie ma jeszcze takiego chwytaka to polecam.
Trzeba oczywiście jakiś przewodzik do powietrza dokupić i zaadaptować np. chiński chwytak ręczny, na zdjęciu samą igłę założyłem, ale to tylko do przetestowania.
Koszt takiego napowietrzacza to około 50zł, także jest to tańsze od chińskich wersji.

Re: Chwytak podciśnieniowy

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 25 Junij 2014, 19:55

#2 Re: Chwytak podciśnieniowy

Napisal/-a PiTTer 12 Julij 2014, 19:03
Pomysł całkiem fajny i bardzo dobry do np. "rwania siłowego" układów z problematycznym, ciężkim do zerwania (między krawędziami układu a płytą) klejem.
Mi jednak, nigdy żaden układ nie spadł z takiego chińskiego chwytaka podciśnieniowego (z którego wziąłeś końcówkę), więc pozostanę przy prostym i operatywnym sprzęcie, bez rurek i pompek :D Mówię o układach BGA, które zawsze tym podnoszę, czyli tych najcięższych i dodatkowo "przyklejonych" siłami spójności topnika przy wylucie.
Pozdrawiam!
Piotrek

Re: Chwytak podciśnieniowy

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 12 Julij 2014, 19:03
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov