• Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

sezrg72 2 Травня 2014, 20:27
Witam
Mam problem z opanowaniem pracy wentylatorów na karcie jak w tytule. Otóż wentylatory pracują z max szybkością nie reagują na jakiekolwiek programy, które umożliwiają ustawienia prędkości wentylatorów. Edytowanie biosu w kierunku wpływu na prace wentylatora tez nie daje efektu.
Karta działa zupełnie normalnie, pod obciążeniem widać jak rośnie temp oraz wydajność wentylatora w procentach natomiast obroty są takie jak na zrzucie czyli cały czas na max niezależnie od obciążenia
Dodaje screeny z gpuz oraz ati overdrive. Proszę o ewentualne sugestie

// Załączniki usunięto - zasady zamieszczania obrazków: viewtopic.php?f=214&t=15274

Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

Google Adsense [BOT] 2 Травня 2014, 20:27

#2 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

pawel80 2 Травня 2014, 21:45
Spróbuj softu od producenta, jak jeszcze tego nie robiłeś.
http://www.gigabyte.com/support-downloa ... .aspx?cg=3

#3 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

sezrg72 2 Травня 2014, 22:03
Cóż, ten od producenta w wersji F8 był pierwszy ale atiflash generuje komunikat, że takowy już siedzi w kości. Po modyfikacji przez techpowerup radeon bios edytor (tylko ustawienia wentylatora) zapisuje sie poprawnie ale efektów brak

#4 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

Vogelek23 2 Травня 2014, 23:09
No dobrze, ale gdzie te screeny...?

#5 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

sezrg72 3 Травня 2014, 00:42
Зображення
Зображення
Зображення
Były :evil:

#6 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

sezrg72 4 Травня 2014, 22:20
Należy domniemać, że karta ma wewnętrzne uszkodzenie i raczej będzie problem z "bezinwazyjnym" jego usunięciem?

#7 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

pawel80 5 Травня 2014, 01:02
Nie wiem jak w Giga... , ale w kartach Asusa, z tego co pamiętam montowana u mnie 5870, oraz ostatnio jaką mam 6670, to wentylator działał z jednostajną prędkością nie miłą dla ucha.
Sprawę tą, rozwiał dopiero dedykowany soft od producenta, w moim przypadku Asus GPU Tweak.
Czy pierwszy plik z linku, który ci podesłałem nie ma czegoś podobnego?

#8 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

sezrg72 5 Травня 2014, 21:38
Próbowałem tych programów dedykowanych od Gigabyte, niestety żaden z nich nie ma żadnego wpływu na prace wentylatorów. Plus jest taki, że karta w stresie nie przekracza 68°C ale to wycie słychać w całej chałupie. Jak mnie poniesie to zapodam jakiś zewnętrzny układ pomiarowy temperatury i posteruje tymi wentylatorami bo j.bla można dostać. Mimo wszystko nadal proszę o sugestie
Dodam jeszcze, że układ kontroli prędkości wentylatorów działa raczej poprawnie ponieważ przytrzymanie wentylatora palcem skutkuje zmniejszeniem się wyświetlanej prędkości wirowania wentylatorów w gpu-z

#9 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

pocinas 30 Травня 2014, 18:26
Miałem kiedyś podobną sytuację w jakiejśc Grafice ATI, przez moje przypadkowe uszkodzenie mechaniczne, wentyl pracował na MAXA mimo że sterowanie manualne też nic nie dawało efektów. Uszkodzony okazał się malutki tranzystorek końcowy, zaraz na wyjściu jego szło zasilanie do Wentylatora, sterowanie na jego bazę zmieniało się względme ustawień manualnych, jednak Napięcie wychodziło maxymalne więc i wentylator pracował na maxa.
Dlatego proponuję sprawdzić ten tranzystorek lub i bywają tam 2, jakie jest, sterowanie zasilania na ich Bazy względem manualnych ustawień w programie do sterowania wentylem GPU.

Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

Google Adsense [BOT] 30 Травня 2014, 18:26
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей