• Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

by gandek 26 May 2014, 18:14
Witam

Koledzy szperam i szperam po internecie i nie mogę znaleźć złącze ZIF 8pin. Złącze jest oznaczone HEADER 10 występuje w laptopie HP G62-b70SW służy do podłączenia płytki z on/off do płyty głównej. Oznaczenia płyty głównej PM_I_HPC_S MV_MB_V3. Poniżej zdjęcie poszukiwanego elementu. Wykonałem też pomiary suwmiarką może to pomoże w lokalizacji: Szerokość 8mm wysokość 4mm, szerokość pinów przylutowanych do pcb 3,5mm raster?? hmm kurcze jest naprawdę mały jak by 0,3mm a może 0,5mm nie mam czym już tego zmierzyć, ale chyba bym był skłonny bardziej powiedzieć że jest to raster 0,3mm.

Jeżeli ktoś posiada takie gniazdo na sprzedaż z chęcią kupię, nie musi być to nowe gniazdo, z wylutu też mnie interesuje.

Image

Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

by Google Adsense [BOT] 26 May 2014, 18:14

#3 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

by gandek 27 May 2014, 08:14
Kolego mar244 wydaje mi się że wymiary tego złącza co podałeś nie są prawidłowe widziałem je w TME. No i kolejna sprawa, te gniazdo co jest w tym modelu, taśmę ZIF do płyty dociska dźwignią z góry, a z noty katalogowej wynika że jest to złącze, które taśmę dociska po przez wsunięcie dźwigni do środka gniazda. No i z przodu gniazda gdy zdjęcie powiększymy, widać że wystają z jednej i z drugiej strony "ząbki" które także lutujemy do PCB, ma to za zadanie mocniejszego połączenia gniazda z płytą.

#4 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

by morph 27 May 2014, 08:31
Witaj

Nie jest to przypadkiem takie samo złącze jak w serii HP dv9000, łączące płytkę przełącznika Wifi z MB (np. cn5 dla platformy AT7).

Jednak widzę, że tam jest 10 pinowe złącze, ale mam już jakieś porównanie.

#5 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

by gandek 27 May 2014, 08:47
morph nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie, nie posiadam żadnej płytki z DV9000. A powiem szczerze że nie pamiętam czy to jest takie samo gniazdo. Jak by było zdjęcie tego gniazda w dobrej rozdzielczości był bym w stanie określić czy faktycznie jest to te same gniazdo.

#6 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

by morph 27 May 2014, 08:50
Spróbuj poszukać jeszcze na matrycach LED, niektóre złącza do zasilania podświetlenia mają taki raster i ilość pinów.

#7 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

by gandek 27 May 2014, 09:16
Trop był dobry :) Ale na moich uszkodzonych matrycach LED nie znalazłem takich złączy, ale za to same 10 pinowe :)

#8 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

by morph 27 May 2014, 09:23
Ja znalazłem w matrycy 12", rastej raczej się zgadza, tylko sama obudowa jest mniejsza.
Znalazłem jeszcze 8 pinowe na płycie sony MBX-177.
Jest szansa znaleźć coś takiego przy touchpadach i przy napędach optycznych, często występują tam zif'y, ale nie wiem jak z ilością pinów.

#9 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

by amorphe 27 May 2014, 09:54
Właśnie natknąłem się na bardzo podobne złącze na touchpadzie od Toshiba SPA40 - nie mam w tej chwili aparatu, ale złącze te dość dobrze widać na zdjęciu umieszczonym na znanym portalu aukcyjnym (4223154012)

#10 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin  [SOLVED]

by gandek 29 May 2014, 21:46
Dziękuje wszystkim za pomoc, a w szczególności dla adam4333 znalazł u siebie takie gniazdo i odsprzedał. Już wlutowane i działa jak należy.

#11 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

by Vogelek23 29 May 2014, 21:57
gandek wrote:a w szczególności dla adam4333
Szkoda, że "adam4333" nie napisał tutaj - byłby Pomógł. A tak to zamykam temat.

Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

by Google Adsense [BOT] 29 May 2014, 21:57