• Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere il modello completo del supporto dati e la breve descrizione del problema.
  2. ToIl messaggio dell'argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema, ciò che è stato verificato, le conclusioni e la domanda.
  3. È ASSOLUTAMENTE VIETATO caricare la documentazione completa. Puoi caricare solo la piccola parte della documentazione che semplifica la diagnostica o la riparazione. Non è consentito caricare più di una pagina completa di documentazione per singolo argomento.
  4. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

da Maniack 16 maggio 2014, 20:45
Witam.

Padł mi dysk z tematu z ważnymi danymi. Po prostu rano przestał go widzieć bios, i jest lekka lipa. Potrzebuję odzyskać z niego te dane.
Dysk jest na kontrolerze SandForce SF-2241VB2-SPC.

Mam drugi sprawny taki sam dysk na identycznym kontrolerze, tylko z update-owanym firmware do 5.25, w uszkodzonym dysku jest 5.06.
Po pomiarach napięć i oporów w punktach pomiarowych widzę, że pomiary są praktycznie identyczne. Dlatego podejrzewam uszkodzenie firmware-u.
Czy mogę podmienić kontroler ze sprawnego dysku i pozwoli mi to na dostęp do danych ?
Jaka jest ewentualnie inna metoda dobrania się do tych danych ? Tylko proszę powstrzymać się od odpowiedzi w stylu oddaj do serwisu odzyskującego dane.
Tą ewentualność ze względów finansowych ( ceny odzysku ) pozostawiam jako ostateczność.
Posiadam odpowiedni warsztat do BGA, umiejętności pomiarowe uważam, że też są, więc na początek chciałbym jeżeli się da spróbować odzyskać to własnymi siłami z waszą pomocą, zanim ewentualnie pogrążę się finansowo.

Bardzo proszę o pomoc, dane są dla mnie dosyć istotne.

Re: Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

da Google Adsense [BOT] 16 maggio 2014, 20:45

#2 Re: Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

da jr120065 16 maggio 2014, 22:47
Skoro są praktycznie identyczne to może wpierw przekonaj się czy ten kontroler z firmware 5.06 będzie działał na sprawnym dysku z firmware 5.25.

#3 Re: Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

da arvika 16 maggio 2014, 23:09
http://www.pcper.com:8080/category/tags ... ce-sf-2241

Ten kontroler szyfruje dane. Prawdopdoobnie przerzucenie kontrolera nie przyniesie rezultatu. Ryzykujesz wyzerowanie kości jak kontroler nie dogra się z resztą. Ale na chwile obecną nie znam skutecznej metody odzysku dla tych kontrolerów :(

#4 Re: Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

da mikesh 16 maggio 2014, 23:13
Z tego co mi się wydaje ten Sandforce szyfruje dane. Więc będzie problem z odzyskiem.
Odradzam zabawy z podmianą kontrolera.
Poczekaj aż się wypowie ktoś mądrzejszy czyli kolega Arvika.

#5 Re: Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

da Maniack 17 maggio 2014, 08:51
Dzięki za szybkie odpowiedzi mimo, że nie są za optymistyczne.
A istnieje jakiś sposób na wrzucenie nowego firmware-u do sandstorme-a po wylutowaniu, z programatora ?
Posiada ktoś jakiś datasheet do tego układu, bo w necie same opisy poglądowe tylko znalazłem ?

Próbowaliście kiedyś takiej operacji z podmianą identycznego kontrolera, i jakie były efekty ?

#6 Re: Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

da Maniack 18 maggio 2014, 22:08
Więc jednak zdecydowałem się na podmianę układu sandforce. Skoro dane są szyfrowane to i tak szanse na odzysk są znikome, więc nie mając nic do stracenia podmieniłem układ. Dodatkowo, z ciekawości czy układ z uszkodzonego dysku działa ( albo jaki będzie efekt ) wlutowałem go do sprawnego dysku z którego zabrałem sandforce-a.
Na tą chwilę wygląda to następująco;
- uszkodzony dysk z wymienionym kontrolerem, nie działa, dalej martwy :(
- Sprawmy dysk po wlutowaniu kontrolera z uszkodzonego dysku, jest wykrywany w biosie i w systemie, ale nie jako ADATA SP800 tylko jako Sandforce D0... coś tam,

Ze względu na porę, jutro sprawdzę jeszcze raz pomiary napięć, i będę kombinował dalej.

A tymczasem może ktoś na coś wpadnie po tych objawach. Czekam na sugestie.

Re: Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

da Google Adsense [BOT] 18 maggio 2014, 22:08
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).