• Fujitsu Siemens Lifebook A532 płyta DA0FH6MB6E0 REV: E - miga dioda zasilania

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Fujitsu Siemens Lifebook A532 płyta DA0FH6MB6E0 REV: E - miga dioda zasilania

przez saquaro 10 maja 2014, 17:04
Witam. Mam problem z laptopem Fujitsu Lifebook A532 płyta DA0FH6MB6E0 REV: E. Wewnątrz niestety latała śrubka od CPUFan. Usunąłem ją rozbierając laptop. Niestety teraz problem wyglądający następująco: laptop się włącza, zapalają się diody zasilania i WiFi, słychać CPUFan, migną inne diody, słychać napęd, niestety dioda zasilania za kilka sekund zaczyna szybko migać. Matryca nic nie wyświetla, brak też beep kodów BIOS. Na razie zresetowałem BIOS przez wyjęcie baterii na płycie. Nie bardzo wiem co dalej pomierzyć i proszę o pomoc w zakresie dalszej diagnostyki.

Re: Fujitsu Siemens Lifebook A532 płyta DA0FH6MB6E0 REV: E - miga dioda zasilania

przez Google Adsense [BOT] 10 maja 2014, 17:04

#2 Re: Fujitsu Siemens Lifebook A532 płyta DA0FH6MB6E0 REV: E - miga dioda zasilania

przez piter58 11 maja 2014, 19:39
Dział szkolenia do zapoznania. Ewentualnie zapraszam kolegę do dobrego serwisu w Twoim mieście.

#3 Re: Fujitsu Siemens Lifebook A532 płyta DA0FH6MB6E0 REV: E - miga dioda zasilania

przez saquaro 14 maja 2014, 18:54
Zgadza się kolego. Ruszyłem z diagnostyką tego laptopa. Wynika z niej, że nie pracuje przetwornica z elementami PQ72, PQ20, PL12. Brak napięcie na kondensatorach PC95, PC96. Moje w związku tym pytanie co zasila ta przetwornica i czy może ktoś przypadkiem dysponuje fragmentem schematu ideowego z tą przetwornicą? Wole być pewnym co tam jest zepsute, nie chce bez sensu pruć płyty w rocznym laptopie ;)

#4 Re: Fujitsu Siemens Lifebook A532 płyta DA0FH6MB6E0 REV: E - miga dioda zasilania

przez Vogelek23 14 maja 2014, 20:40
saquaro napisał(a):Moje w związku tym pytanie co zasila ta przetwornica i czy może ktoś przypadkiem dysponuje fragmentem schematu ideowego z tą przetwornicą?
Schemat FH6 jest na chwilę obecną nieosiągalny, pozostaje zatem oprzeć się na zdjęciach płyty. W tym celu proszę wykonać dokładne jej zdjęcia w dużej rozdzielczości (obie strony płyty, warunki jak w tym wątku: viewtopic.php?f=2&t=95) i zamieścić je w nowym wątku w dziale DOWNLOAD » SCHEMATY LAPTOPÓW » FUJITSU-SIEMENS (dzięki temu otrzyma Kolega dodatkowe punkty na ewentualne dalsze potrzeby).

Re: Fujitsu Siemens Lifebook A532 płyta DA0FH6MB6E0 REV: E - miga dioda zasilania

przez Google Adsense [BOT] 14 maja 2014, 20:40
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).