• Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

Napisal/-a Sylas25 20 April 2014, 19:34
Witam.
Posiadam płytę DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS od około 3 lat. Od początku jak ją kupiłem występował problem z gniazdami DDR1 i DDR3, mianowicie po włożeniu do nich pamięci płyta nie wstaje. Po włożeniu do DDR2 oraz DDR4 działa normalnie. Więc nie mogę używać pamięci w Dual Channel. Mam wyświetlacz podglądowy gdzie po uruchomieniu mam C1 a potem wskakuje 25 i bodajże 2b, natomiast na uszkodzonych gniazdach jest C1 a potem jakby próbowało coś zamigać w ułamku sekundy i dalej C1. Z tego co zaobserwowałem ścieżki łączą się w obu gniazdach czyli 1 i 3 i idą prawdopodobnie pod mostek północny. Co byście panowie doradzili?

Re: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 20 April 2014, 19:34

#2 Re: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

Napisal/-a pawel80 21 April 2014, 02:14
DDR1 nie włożysz w DDR3, tak samo z DDR2 do DDR4 (których jeszcze na rynku nie ma).
Zapewne chodzi tobie o slot 1-4.
Czy pamięci DDR, są tego samego producenta i mają tą samą prędkość taktowania?

#3 Re: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

Napisal/-a Sylas25 22 April 2014, 20:48
Dziękuje za wyjaśnienie pawel80 :) opisałem gniazda, aby było jak najbardziej zrozumiale. Więc płyta ma gniazda na pamięć DDR2. Gniazdo 1 i 3 nie działa, natomiast 2 i 4 wykrywa pamięć i jak najbardziej działa. Pamięci są kingston hyperx black edition. Próbowałem wiele innych i żadne nie wstają. Zastanawiam się tylko czy nie jest uwalony most północny bo prawdopodobnie do niego idą ścieżki. Tylko myślałem czy po drodze nie ma innych elementów które odpowiadają za to.

#4 Re: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

Napisal/-a pawel80 22 April 2014, 21:11
Przed rwaniem mostu, warto jest dokładnie sprawdź drobnice od ramu (kondesatory ceramiczne) od gniazda 1-3, może któryś jest spuchniety i podaje złe zasilanie na DDR-y.

#5 Re: Odp: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

Napisal/-a bax001 22 April 2014, 22:13
A jest ten sam problem po obsadzeniu wszystkich 4 slotów pamięci? Spotkalem sie z jakaś płytą Gigabyte s1156 i tam też były problemy z pamięcią, bo ważne było które sloty są obsadzone i jakimi pamięciami (nie wszystkie sloty obslugiwały dwustronne kości)

#6 Re: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

Napisal/-a Sylas25 23 April 2014, 17:21
bax001 próbowałem bardzo dużo pamięci i w różnych konfiguracjach. Kingston, goodram, patriot, corsair, enyah czy jakaś taka nazwa, samsung, 1gb, 2gb,4gb. Naprawdę różnie. kondensatory sprawdzałem, nie są spuchnięte ani uszkodzone, mają dobrą pojemność i małą rezystancję.

#7 Re: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

Napisal/-a Sylas25 29 Junij 2014, 19:05
Płyta sprzedana. Problem z głowy. Temat do zamknięcia.

Re: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 29 Junij 2014, 19:05

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov