• Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

przez ndarko1 15 kwietnia 2014, 03:47
Laptop HP pavilion dv7, płyta DAUT1AMB6E0 rev.E

CPU: Turion II M500
BIOS version: F.04
most północny: 215-0752007
most południowy: 218-0660017
vga: ATI 216-0729042

Przy pierwszej usterce płyty ( nie startowała ) został wymieniony PQ41 wówczas płyta ożyła po około 3 miesiącach laptop wrócił. Aktualnie:
Płyta w standby 05mA. Działa wtedy przetwornica 3,3V i 5V.
Po włączeniu POWER uruchamia się na około 4 sekundy pobór prądu do ok. 2600-2800 mA ( i od razu wyłącza się) na cewkach napięcia są:
PL6 1,86V 1 kOhm
PL12 5,13 1,46 kOhm
PL13 3,38 1,46 kOhm
PL10 1,04 1,59 kOhm
PL9 1,20 330 kOhm i spada
PL8 1,20 2,2 MOhm
PL7 1,27 376 Ohm
PL14 1,12 4,79 Ohm

Do tej pory zrobiłem:

Wymiana PQ41 FDS 6676AS na inny żadnych zmian , wymiana na sprawny 6690AS który był w tej płycie fabrycznie montowany też bez efektów.
Wymiana RAM,CPU ten sam efekt, oryginalny CPU sprawdzony na innej płycie: działa
Wymiana Mostka północnego 215-0752007 na fabrycznie nowy oraz reflow socketu CPU
Po tym etapie potrafiła się włączyć działając kilka godzin ( aktualnie już się nie uruchamia ).
Przy zdjętym mostku północnym płyta nie wyłączała się pobór około 1100mA )
Wymiana PQ42 Nikos P2003BVG na inny z płyty dawcy raczej sprawny
Wymiana przetwornicy PU1 JL=AH ( tej podmienionej nie jestem pewien)
Wymiana PD1, PR53, oraz kondensator PC4 z płyty dawcy ( chyba sprawne ) porównując parametry między jedną a drugą płytą były praktycznie identyczne.
Thermal sensor to U36 G786 nie wymieniałem, 3 pin 1,2 Ohm, pin1 jeśli przyłożę bolec miernika automatycznie płyta wyłącza się.
Przy zdjętym PR53 nie wyłącza się ( co ciekawe musiałem 3 razy nacisnąć włącznik power by w końcu ruszyła )

Pomiary PU1
PU1:
n.4 -w standby 0V w power ON 3,3V 79 kOhm
n.7 - w standby 0V w power ON 4V 13 MOhm
n.8 - w standby 0V w power ON 4,58V 6 Mohm
n.9 - w standby 5,12V w power ON 5,12V 1,5kOhm
n.10 - w standby 0V w power ON 0,39V 10 kOhm
n.12 - w standby 0V w power ON 1,68V 6,8 Mohm
n.13 - w standby 5,06V w power ON 6,72V 0,5Mohm

PD1 w standby anoda 5,13 a katoda 5,05 w power ON anoda 5,13 a katoda 6,72V
PR53 w standby 0V w power ON koniec bliższy układu PU1 0,75V drugi koniec 0V
PC4 w standby koniec bliższy krawędzi płyty głównej 5,06v , druga strona 0V
w power ON koniec bliższy krawędzi płyty głównej 6,72V , druga strona 1,27V
PQ41
1-3 źródło „GND”
4 brama 4,58V 1,4 Ohm
5-8 dren 1,27V 10 Ohm

Na KBC
n.14 HUPG przy OFF power 0V przy ON power 3,3V
n.63 ECPWork przy OFF power 0V przy ON power 3,3V

Czy ktoś ma jakiś pomysł na tą płytę?

Re: Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

przez Google Adsense [BOT] 15 kwietnia 2014, 03:47

#2 Re: Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

przez iras72 15 kwietnia 2014, 08:11
Witaj.

ndarko1 napisał(a):Wymiana Mostka północnego 215-0752007 na fabrycznie nowy oraz reflow socketu CPU
Po tym etapie potrafiła się włączyć działając kilka godzin

Polecam montaż nowego socketu.

ndarko1 napisał(a):PL9 1,20 330 kOhm i spada
PL8 1,20 2,2 MOhm

Wykonaj jeszcze raz pomiary z procesorem i bez, wyniki powinny być porównywalne.

#3 Re: Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

przez ndarko1 15 kwietnia 2014, 15:47
Gniazda Socketu nowego aktualnie nie posiadam.
Pomiary bez CPU ( teraz użyty miernik z ręcznym zakresem)

PL9 pomiar zaczyna się od kilku Mohma i cały czas spada... spada do koło 1 MOhm
PL8 pomiar zaczyna się od kilku Mohma i cały czas spada... spada do koło 1 MOhm
po krótkiej przerwie ( 1 minuta ) od pomiaru ponowny wynik już inny:
PL9 0,450 MOhm
PL8 0,450 MOhm

Pomiar z CPU
PL9 9,5 Ohm
PL8 9,5 Ohm

#4 Re: Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

przez bekerek 16 kwietnia 2014, 00:02
Zainteresuj się mostem SB. Jakiś czas temu na zbliżonej platformie z Hp miałem przypadek podobny do Twojego. Postanowiłem podstawić kolejny nowy most PN, sprzęt podziałał kilka dni i znowu objaw jak u Ciebie. Niemoc powoli mnie ogarniała, jednak po wymianie południa sprzęt działa do tej pory. Prawdopodobnie podczas wymiany północy itp. pod wpływem temperatury południe zachowuje się tak jak po diagnostycznym podgrzaniu hotem.

#5 Re: Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

przez dariuszj 16 kwietnia 2014, 12:35
W tej konfiguracji wiele innych modeli może zachowywać się podobnie. Nagminnym jest, że po wymianie północy ATI-AMD po krótkim czasie do wymiany jest południe.

#6 Re: Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

przez ndarko1 18 kwietnia 2014, 01:49
Witam, po krótkiej przerwie.
Most południowy wymieniłem, niestety płyta dalej się wyłącza.
Czas na wymianę socketu.

#7 Re: Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

przez ndarko1 19 kwietnia 2014, 02:37
Zamontowałem nowe gniazdo socketu ( pierwszy mój montaż ) raczej nie udało się poprawnie.
Tester CPU pokazuje stan diod jak wcześniej ale tester RAM teraz pokazuje przerwy ( co gorsza przy lekkim przeginaniu płyty diody testera RAM z lewej strony mrugają )
Płyta już się nie wyłącza, napięcia są wszystkie na cewkach pobór zatrzymuje się na około 1500mA z włożoną kością RAM czy bez w sumie ten sam pobór prądu. Może laminat płyty jest uszkodzony ?

Obrazek
Obrazek

#8 Re: Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

przez Machine 19 kwietnia 2014, 09:28
I apologize because not related to the problem.
I need the link where you can buy cards with diagnostic LEDs.
Thanks sorry.
PL14 1,12 4,79 Ohm

Low resistance is a partial short
PQ41
1-3 źródło „GND”
4 brama 4,58V 1,4 Ohm
5-8 dren 1,27V 10 Ohm

Low resistances there is a short

#9 Re: Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

przez iras72 19 kwietnia 2014, 11:32
W tego typu płyty (UT1, QT8) podstawek wlutowałem już kilkanaście, na początku też czasem miałem problem, podlej jeszcze raz topnikiem i zrób reflow, pamiętając o dokładnym wymyciu podstawki. Procesor zamontuj na gorącej płycie (około 80°C) to pomaga jeśli zostały jakieś ślady topnika na stykach. Upewnij się czy nie zrobiłeś popcornu z płyty ;)

#10 Re: Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

przez ndarko1 25 kwietnia 2014, 01:05
Machine napisał(a):I apologize because not related to the problem.
I need the link where you can buy cards with diagnostic LEDs.
Thanks sorry.

PL14 1,12 4,79 Ohm

Low resistance is a partial short
PQ41
1-3 źródło „GND”
4 brama 4,58V 1,4 Ohm
5-8 dren 1,27V 10 Ohm

Low resistances there is a short

Karty diagnostyczne zakupiłem tu:

http://www.kocham-basie.pl/karta-testow ... p-886.html

"Low resistance is a partial short PL14 1,12V 4,79 Ohm"
Przy tej obsadzie układów rezystancja raczej dobra, proszę o sprawdzenie. Na mierniku UNI-T UT70A 6,5 Ohm a na niby lepszym mierniku UT71D wynik 4,79 Ohm - któremu wierzyć ? ( UT71D ma automatyczny zakres )
PQ41 - teraz założyłem 6676AS pomiary z masą na płycie a nie na pinach GND:
n.4 6,3MOhm
n.5-8 320Ohm <--> Mohm niestabilny pomiar

-- piątek, 25 kwi 2014, 01:18 --

iras72 napisał(a):W tego typu płyty (UT1, QT8) podstawek wlutowałem już kilkanaście, na początku też czasem miałem problem, podlej jeszcze raz topnikiem i zrób reflow, pamiętając o dokładnym wymyciu podstawki. Procesor zamontuj na gorącej płycie (około 80°C) to pomaga jeśli zostały jakieś ślady topnika na stykach. Upewnij się czy nie zrobiłeś popcornu z płyty ;)

Po pierwszym reflow niektóre diody testera RAM pokazywały przerwę , drugi reflow (przy ostanie fazie lekko stuknąłem z boku gniazdo ) chyba pozytywnie gdyż tester RAM górnego gniazda OK, dolne gniazdo nie mogę do końca zweryfikować gdyż tester jest zbyt duży - haczy o kondensatory i gniazdo CPU.
Płyta po tym zabiegu wyłącza się po około 3 sekundach przy poborze około 2800mA.
Zastanawiam się czy podstawiony PU1 jest sprawny ? Co jeszcze można sprawdzić ?

#11 Re: Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

przez iras72 25 kwietnia 2014, 22:50
ndarko1 napisał(a):Co jeszcze można sprawdzić ?

Procesor podmieniany? - brak wzmianki o tym. Jaki model procesora podstawiasz?

Jak przedstawia się sygnał HWPG i VRM_PWRGD?

#12 Re: Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

przez ndarko1 26 kwietnia 2014, 02:03
iras72 napisał(a):

Oryginalnie zamontowany był procesor Turion II TMM500, na innej płycie ten procesor zadziałał, podstawiałem również inny model CPU.
Co ciekawe jeśli wstawię CPU Sempron SM3500HAX4CM który raczej nie jest obsługiwany przez tą płytę to płyta wstaje na pobór 1500mA chodzi tak przez 10-20 sekund po czym pobór spada na około 600mA i tak pozostaje, wówczas na cewkach od CPU PL8 i PL9 napięcie spada do 0V

#13 Re: Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

przez ndarko1 29 kwietnia 2014, 03:20
iras72 napisał(a):

HWPG OFF: 0V ON: 3,3V
PWRGD OFF: 0V ON: 3,3V

Obrazek

Obrazek

Podsumowanie:
Postanowiłem zwrócić płytę więc zostały wlutowane jego oryginalne mostki - nadal nie działał.
Po zamontowaniu płyty w obudowę i skręceniu w całość laptop zaczął działać. Wszystko wskazuje na uszkodzony laminat płyty, dziękuje za pomocne wskazówki. Wątek zamykam, laptop oddany.

Re: Hp Pavilion DV7 wyłącza się po 3,4 sekundach

przez Google Adsense [BOT] 29 kwietnia 2014, 03:20
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).