• Dell Latitude D830, DAJM7MB8F0, wyłącza się.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dell Latitude D830, DAJM7MB8F0, wyłącza się.

przez Nox2 14 kwietnia 2014, 18:45
Witam, w/w laptop trafił do mnie po zalaniu oraz po innym serwisie. Niestety jedynie do czego płyta się nadawała to kosz. Zakupiłem płytę, która w opisie miała "odpala ale brak obrazu lub artefakty" myślę super łatwa robota. Płytę otrzymałem ale niestety nie działa jak ją opisano. Mianowicie odpala na ok 1,17A i po 2-3s wyłącza się. Bios przeprogramowany, dla pewności podmieniłem też grafikę niestety nadal ten sam problem. Czy ktoś miał w tym sprzęcie podobną usterkę, lub może mnie nakierować na jej rozwiązanie?

Pozdrawiam

Re: Dell Latitude D830, DAJM7MB8F0, wyłącza się.

przez Google Adsense [BOT] 14 kwietnia 2014, 18:45

#2 Re: Dell D830, DAJM7MB8F0, wyłącza się.

przez adeq4 15 kwietnia 2014, 11:20
Po włączeniu masz wszystkie napięcia ?

#4 Re: Dell D830, DAJM7MB8F0, wyłącza się.

przez Nox2 15 kwietnia 2014, 18:36
Doesn't work on external monitor.

Napięcia na cewkach przed i po włączeniu:

PL 1,2,3 - 0V / 0,91V
PL4 0V / 1,26V
PL5 0V / 1,17V
PL6 0V / 1,04V
PL7 5V / 5V
PL8 3,3V / 3,3V
PL9 0V / 0.25V
PL10 0V / 0V
PL11 0V / 1,5V

#5 Re: Dell Latitude D830, DAJM7MB8F0, wyłącza się.

przez adeq4 16 kwietnia 2014, 09:50
Płyta to wersja UMA czy DISCRETE ? Schemat mi bardziej pasuje do tej drugiej.

Nox2 napisał(a):PL 1,2,3 - 0V / 0,91V
PL4 0V / 1,26V
PL5 0V / 1,17V
PL6 0V / 1,04V
PL7 5V / 5V
PL8 3,3V / 3,3V
PL9 0V / 0.25V
PL10 0V / 0V
PL11 0V / 1,5V

Na PL9 powinieneś mieć napięcie +1.8V. Zainteresuj się tą linią i przetwornicą, która to napięcie redukuje.

Re: Dell Latitude D830, DAJM7MB8F0, wyłącza się.

przez Google Adsense [BOT] 16 kwietnia 2014, 10:04
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).