• Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the full model of data carrier and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem, what was checked, your conclusions and the question.
  3. Uploading of any complete instruction/schematics files is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more than one complete page of instruction/schematic per single topic.
  4. It is only allowed to describe one faulty device per topic - you should always open a new topic for each subsequent device.

#1 Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

by Grubskee 21 November 2013, 21:13
Witam, dysk nie uruchamia się, nie jest wykrywalny i nie kręcą się talerze, mam nadzieję że to nie wina silniczka, więc na początek zrobiłem pomiary na płytce lecz nie mam ich do czego odnieść dlatego proszę forumowiczów o pomoc, robię to pierwszy raz i chciałbym wynieść trochę z tej praktycznej lekcji. Zamieszczam zdjęcie z pomiarami (do masy) transila i innych elementów wokół niego oraz dwóch nieznanych mi elementów które także postanowiłem podać (po lewej).

Image

Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

by Google Adsense [BOT] 21 November 2013, 21:13

#2 Re: ST9250410AS - Staram się naprawić zepsutą elektronikę.

by Jozef18 5 January 2014, 17:41
Witam

Czy słychać jakieś dźwięki w dysku jak jest podpięty ?

#3 Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

by Vogelek23 5 January 2014, 18:10
Na tych "elementach po lewej" (cewki) jest już źle - 5V powinno być obecne po obu stronach cewki.
Proszę zacząć od zmierzenia rezystancji tych cewek oraz elementów, zaznaczonych na obrazku poniżej na żółto (bez podłączania zasilania!).

Image

Układ HPACB V1 to driver silnika - może być z powodzeniem zastąpiony układem SH6966A.

#4 Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

by Grubskee 5 April 2014, 22:31
1. Zwarcie
2. Zwarcie
3. Rozwarcie

#5 Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

by Vogelek23 5 April 2014, 23:50
Grubskee wrote:3. Rozwarcie
Na ile cm? ;)
A tak poważnie - nie widzę pomiaru rezystancji cewek (tych po lewej stronie).

#6 Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

by Grubskee 18 April 2014, 00:42
Cewka u góry 1 Ohm a jeżeli chodzi o cewkę na dole to właśnie odkryłem że ma zerwane jedno połączenie.

#7 Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

by Grubskee 19 May 2014, 12:21
Wystarczyło podlutować i działa :)

Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

by Google Adsense [BOT] 19 May 2014, 12:21