• DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

by Orczyk 3 April 2014, 19:11
Witam!

Jestem zarejestrowany na forum od jakiegoś czasu, z Waszą pomocą udało mi się skompletować warsztat, który teraz musi zacząć działać. Do rzeczy! Jako, że nigdy nie ściągałem układów BGA a bardzo chcę zrobić to pierwszy raz dla testów i nauki po raz kolejny liczę na waszą pomoc!

Ofiarą jest Dell z tematu a dokładnie BGA ATI Radeon 1150.
W czym problem? Nie wiem od czego zacząć. Usunąłem już klej, który znajdował się wokół układu, a teraz chcę ściągnąć sam układ. Potrzebuje waszych rad jak ustawić przebieg itp.

Maszyna to TECHOT 550, proszę o pomoc by mój dzień stał się lepszy!

Image

Re: DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

by Google Adsense [BOT] 3 April 2014, 19:11

#2 Re: DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

by hlw 3 April 2014, 19:58
Oki, może kilka rad ode mnie, jak usuwasz klej hotem, pomagaj sobie przy tym wykałaczką do zębów, masz większą pewność, ze nie uszkodzisz laminatu. Termopary jak najbliżej zdejmowanego układu. Taśma na elektrolity aby ich nie uszkodzić. Podlać układ odpowiednim topikiem. Przy temperaturze zbliżającej się do rozpływu lutowia, delikatnie zruszyć układ czy już możesz go zdjąć, ale nie od razu, ponieważ temperatura płyty może różnie się rozkładać i gdy z jednej strony układu jest lutowie płynne, z drugiej może jeszcze być twarde (czytaj, nie pourywać padów). Łatwo się ściąga układ posiadając chwytak podciśnieniowy, czy to ze stacji czy to ręczny z pompką. Dobrą radą jest od razu po ściągnięciu układu podlać płytę topikiem i ściągnąć stare lutowie z płyty i wyczyścić pady (plecionka, itd.) pod nowy układ, ewentualnie kulkowany na nowo, w miarę zaistniałej potrzeby.
PS. do Twojej stacji dorobiłbym (według mnie) na wymiar taflę szkła pokrywającą dolne promienniki :) Ot ciekawostka ;)

#3 Re: DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

by Vogelek23 3 April 2014, 21:24
hlw wrote:PS. do Twojej stacji dorobiłbym (według mnie) na wymiar taflę szkła pokrywającą dolne promienniki
A czy mogę wiedzieć, w jakim celu?

#4 Re: DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

by hlw 4 April 2014, 12:58
Z kilku powodów, łatwiej utrzymać porządek, nie zabrudzi promienników, skoro jest początkujący może mu się zdarzyć:
- że gdzieś pogubi drobnicę, a tak od razu ma ją na szkle i nie musiałby szukać między szczelinkami,
- podleje za dużo topika i ten mu spłynie z płyty.
Takie rozwiązanie ma np: Jovy w swoich stacjach. Jest to oczywiście moje subiektywne zdanie.

Re: DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

by Google Adsense [BOT] 4 April 2014, 12:58
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).