• Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Napisal/-a michal1490 28 Marec 2014, 11:15
Witam
Trafił do mnie komputer stacjonarny klient skarżył się na wolne działanie windowsa. Zmieniłem system na nowy i usterka nadal występuje ( wolno się ładuje system). Podmieniłem dysk, ram( 2GB) sprawdzałem na różnych slotach , grafikę, instalowałem kilka systemów, wymieniłem taśmy SATA, odpiąłem cd . przywróciłem fabryczne ustawienia biosu i nadal to samo. Nie mam procesora na podmiane.

Co mogę jeszcze sprawdzić by zlokalizować usterke

Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 28 Marec 2014, 11:15

#2 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system 

Napisal/-a mar244 28 Marec 2014, 11:34
Zerknij na elektrolity (kondensatory) na płycie, czy nie są napuchnięte lub coś dziwnego się z nimi nie stało

#3 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Napisal/-a bimit 28 Marec 2014, 11:36
Z jakim procesorem to działa ? Co to znaczy że wolno się ładuje system jaki system i jaki czas mniej więcej ładowania ?

#4 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Napisal/-a michal1490 28 Marec 2014, 12:06
Kondensatory wyglądają w porządku ( elektrolity są takie same jak w laptopach ,,srebrne,,) nie widać spuchnięć, ani uszkodzeń.

Jest to procesora AMD ATLHON 64 DUAL CORE 4800+, System długo się uruchamia średnio ok 2min niezależnie od systemu

#5 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Napisal/-a bimit 28 Marec 2014, 12:10
Dziwny problem. Klawiatura i mysz na USB czy na PS?

// Posty scalono

Możesz sprawdzić na samej klawiaturce USB

#6 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Napisal/-a michal1490 28 Marec 2014, 12:13
Klawiatura i mysz na PS

Na samej klawiaturze USB to samo

#7 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Napisal/-a Usunięty Użytkownik 18777 31 Marec 2014, 13:04
Podaj screeny SMART z HDtune lub Crystal, profilaktycznie bym zmienił pastę na CPU.

#8 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Napisal/-a matisblu 31 Marec 2014, 19:11
Witam!
Ostatnio miałem podobny przypadek, okazało się że ktoś tak dokładnie czyścił komputer, że pościerał pastę z procka i zapomniał nałożyć nowej. System instalował się bardzo długo, włączał jeszcze dłużej. Czarowałem z pamięciami, napędami zasilaczem i nic. Przez przypadek wpadłem na pomysł żeby zdjąć radiator z procesora i udało sie znaleźć "usterkę". Wiem, banał a jednak.

#9 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Napisal/-a bimit 31 Marec 2014, 19:16
Spróbuj podmienić zasilacz.

#10 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Napisal/-a Usunięty Użytkownik 18777 2 April 2014, 01:05
bimit napisal/-a:Spróbuj podmienić zasilacz.

Kolega michal1490 już "podmienił" dysk,ram,grafikę,nawet taśmy SATA,systemy,reset BIOS-u,więc został do podmiany tylko zasilacz,procesor no i obudowa... :lol: a może jeszcze "podmienić" kabel zasilający? :frustry:

#11 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Napisal/-a Vogelek23 2 April 2014, 04:30
COMBOY75 napisal/-a:a może jeszcze "podmienić" kabel zasilający?
A wiesz, Kolego, że to nie jest wcale taki zły pomysł? Dawno temu miałem podobny przypadek wolno działającego komputera. Podstawiałem w nim niemal wszystko, łącznie z inną płytą główną. Okazało się, że... kabel zasilający miał wyrobione styki i zasilacz pracował niestabilnie, powodując takie właśnie objawy.

#12 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Napisal/-a mar244 2 April 2014, 09:17
Vogelek23 napisal/-a:
COMBOY75 napisal/-a:a może jeszcze "podmienić" kabel zasilający?
A wiesz, Kolego, że to nie jest wcale taki zły pomysł? Dawno temu miałem podobny przypadek wolno działającego komputera. Podstawiałem w nim niemal wszystko, łącznie z inną płytą główną. Okazało się, że... kabel zasilający miał wyrobione styki i zasilacz pracował niestabilnie, powodując takie właśnie objawy.

To ja miałem też taki przypadek tylko winą było brak uziemienia u klienta

#13 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Napisal/-a michal1490 2 April 2014, 16:19
Witam

Problem rozwiązany okazały się uszkodzone kondensatory na płycie głównej. Po wymianie komputer uruchamia się ok 40s, uważam że to dobry wynik. Dziękuje kolegom za zainteresowanie tematem. Pomógł leci do kolegi mar 244

Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 2 April 2014, 16:19

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov