• Samsung N150 mb: Bloomington rev.1.0 nie można uruchomić / zainstalować systemu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Samsung N150 mb: Bloomington rev.1.0 nie można uruchomić / zainstalować systemu

przez insert 28 marca 2014, 11:40
Witam!
Trafił do mnie Samsung N150 z uszkodzonym włącznikiem.
Netbook był mocno zabrudzony, wyczyściłem płytę, układ chłodzenia i wymieniłem uszkodzony włącznik.
W dwóch miejscach były małe ślady zielonego nalotu. Miejsca te oczyściłem i podejrzany rezystor wymieniłem.
Płyta się uruchamia, bateria ładuje ale niestety system się nie uruchamia tylko restartuje się.
Sprawdziłem dysk pod kątem wirusów (na innym komputerze) i okazało się, że system jest bardzo zainfekowany.
Po odwirusowaniu efekt nadal ten sam. Stwierdziłem, że to raczej kwestia systemu ale z powodu ważnych danych nie moglem zrobić reinstalacji systemu dlatego podjąłem próbę naprawy systemu. Po nie udanej próbie poddałem się i postanowiłem podmienić dysk i zainstalować system. Ta operacja się również nie udała.
Spróbowałem uruchomić system z live CD ale również zakończyło się to restartem.
Wcześniej oczywiście wykonałem test pamięci, dysku. Potem przeprogramowałem bios ale nie odniosło to skutku.
Co dziwne test MHDD działa bez problemu czyli uszkodzenie kabelka S-ATA raczej odpada.
Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Re: Samsung N150 mb: Bloomington rev.1.0 nie można uruchomić / zainstalować systemu

przez Google Adsense [BOT] 28 marca 2014, 11:40

#2 Re: Samsung N150 mb: Bloomington rev.1.0 nie można uruchomić / zainstalować systemu

przez Usunięty Użytkownik 402 28 marca 2014, 21:47
Most ruszałeś- reflow? Zazwyczaj jest to ostatnia czynność, aczkolwiek nie zaszkodzi spróbować.

#3 Re: Samsung N150 mb: Bloomington rev.1.0 nie można uruchomić / zainstalować systemu

przez insert 28 marca 2014, 23:33
Most przekulkowałem ale bez zmian. Zrobiłem reflow CPU ale również nic.
Przed tą operacją dociskałem w okolicach mostka i z Live CD mi system wstał.
Może któryś z padów pod CPU jest utleniony i reflow nie pomogło.
Nie znam programu do testu procesora, żeby to ustalić przed dalszym ruchem.

#4 Re: Samsung N150 mb: Bloomington rev.1.0 nie można uruchomić / zainstalować systemu

przez ADAMK101 29 marca 2014, 12:36
Pierwsze pytanie, które zadajemy sobie w takim przypadku to: restart jest hardware czy software?
Jest trochę różnych narzędzi typu BIOS, DOS. miniXP, Ubuntu, liveCD.
Lub połączenie 'hard-and-soft' restart w przypadku, gdy po sekwencji startowej następuje przełączenie (prędkości, trybu SATA, trybu grafiki).
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi w tym przypadku.
Najlepiej ustawić BIOS jako default.
Najlepiej sprawdzić pobór prądu i doprowadzić do pracy FAN bez obciążenia, a potem obciążyć softem.

#5 Re: Samsung N150 mb: Bloomington rev.1.0 nie można uruchomić / zainstalować systemu

przez Cyb0rg 29 marca 2014, 13:18
Próbował również kolega z wyłączonym trybem AHCI ?

#6 Re: Samsung N150 mb: Bloomington rev.1.0 nie można uruchomić / zainstalować systemu

przez insert 29 marca 2014, 14:14
Przytoczę trochę więcej szczegółów.
Ten N150 miałem już kilka razy na warsztacie z problemami z software. Ostatnio padł dysk i wymieniłem na nowy.
Oczywiście zainstalowałem tam system operacyjny i nie było żadnych problemów z boot'owanie czy instalacją.
Tym razem wrócił z uszkodzonym włącznikiem. Analizując całą sytuację dochodzę do wniosku, że gdyby nie to, że system się nie uruchamiał to pewnie jeszcze do mnie by nie trafił. Klient włączał go przesuwając włącznik wykałaczką lub czymś takim bo wyleciał mu suwak. Dopiero jak system się zawieszał to ciągłego włączania nie wytrzymał włącznik i się doszczętnie rozleciał.
Nie udało mi się uruchomić czy na tym notebooku instalatora WinXP, Win7, MiniXP z HBC, Ubuntu i Linux Mint.
Programowałem bios dwoma wsadami i po każdym razie robiłem load default. Zmieniłem tryb AHCI. Żadna z tych operacji nie odniosła skutku. Jednie gdy nacisnąłem pod klawiaturą mostek to uruchomił się z boot'owany z DVD mini Windows XP z HBC.
CO dziwne memtest z tego samego nośnika działa, MHHD i Video Stress Test również. Instalatory systemów resetują się a system ładując zawiesza się pa załadowaniu z tego co pamiętam biblioteki od PLUG & PLAY czy coś w tym rodzaju (musiał bym to sprawdzić ale mam teraz stanowiska zajęte innym sprzętem).
Dlatego przekonany jestem, że to przyczyna sprzętowa i podejrzewam nie łączenie CPU. Niestety nie mam w tym momencie takiego na podmianę ani sita do niego. Dlatego chciałem się jakimś testem podeprzeć.

Re: Samsung N150 mb: Bloomington rev.1.0 nie można uruchomić / zainstalować systemu

przez Google Adsense [BOT] 29 marca 2014, 14:14
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).