• Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

von michal1490 28 März 2014, 11:15
Witam
Trafił do mnie komputer stacjonarny klient skarżył się na wolne działanie windowsa. Zmieniłem system na nowy i usterka nadal występuje ( wolno się ładuje system). Podmieniłem dysk, ram( 2GB) sprawdzałem na różnych slotach , grafikę, instalowałem kilka systemów, wymieniłem taśmy SATA, odpiąłem cd . przywróciłem fabryczne ustawienia biosu i nadal to samo. Nie mam procesora na podmiane.

Co mogę jeszcze sprawdzić by zlokalizować usterke

Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

von Google Adsense [BOT] 28 März 2014, 11:15

#2 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system 

von mar244 28 März 2014, 11:34
Zerknij na elektrolity (kondensatory) na płycie, czy nie są napuchnięte lub coś dziwnego się z nimi nie stało

#3 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

von bimit 28 März 2014, 11:36
Z jakim procesorem to działa ? Co to znaczy że wolno się ładuje system jaki system i jaki czas mniej więcej ładowania ?

#4 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

von michal1490 28 März 2014, 12:06
Kondensatory wyglądają w porządku ( elektrolity są takie same jak w laptopach ,,srebrne,,) nie widać spuchnięć, ani uszkodzeń.

Jest to procesora AMD ATLHON 64 DUAL CORE 4800+, System długo się uruchamia średnio ok 2min niezależnie od systemu

#5 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

von bimit 28 März 2014, 12:10
Dziwny problem. Klawiatura i mysz na USB czy na PS?

// Posty scalono

Możesz sprawdzić na samej klawiaturce USB

#6 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

von michal1490 28 März 2014, 12:13
Klawiatura i mysz na PS

Na samej klawiaturze USB to samo

#7 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

von Usunięty Użytkownik 18777 31 März 2014, 13:04
Podaj screeny SMART z HDtune lub Crystal, profilaktycznie bym zmienił pastę na CPU.

#8 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

von matisblu 31 März 2014, 19:11
Witam!
Ostatnio miałem podobny przypadek, okazało się że ktoś tak dokładnie czyścił komputer, że pościerał pastę z procka i zapomniał nałożyć nowej. System instalował się bardzo długo, włączał jeszcze dłużej. Czarowałem z pamięciami, napędami zasilaczem i nic. Przez przypadek wpadłem na pomysł żeby zdjąć radiator z procesora i udało sie znaleźć "usterkę". Wiem, banał a jednak.

#9 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

von bimit 31 März 2014, 19:16
Spróbuj podmienić zasilacz.

#10 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

von Usunięty Użytkownik 18777 2 April 2014, 01:05
bimit hat geschrieben:Spróbuj podmienić zasilacz.

Kolega michal1490 już "podmienił" dysk,ram,grafikę,nawet taśmy SATA,systemy,reset BIOS-u,więc został do podmiany tylko zasilacz,procesor no i obudowa... :lol: a może jeszcze "podmienić" kabel zasilający? :frustry:

#11 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

von Vogelek23 2 April 2014, 04:30
COMBOY75 hat geschrieben:a może jeszcze "podmienić" kabel zasilający?
A wiesz, Kolego, że to nie jest wcale taki zły pomysł? Dawno temu miałem podobny przypadek wolno działającego komputera. Podstawiałem w nim niemal wszystko, łącznie z inną płytą główną. Okazało się, że... kabel zasilający miał wyrobione styki i zasilacz pracował niestabilnie, powodując takie właśnie objawy.

#12 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

von mar244 2 April 2014, 09:17
Vogelek23 hat geschrieben:
COMBOY75 hat geschrieben:a może jeszcze "podmienić" kabel zasilający?
A wiesz, Kolego, że to nie jest wcale taki zły pomysł? Dawno temu miałem podobny przypadek wolno działającego komputera. Podstawiałem w nim niemal wszystko, łącznie z inną płytą główną. Okazało się, że... kabel zasilający miał wyrobione styki i zasilacz pracował niestabilnie, powodując takie właśnie objawy.

To ja miałem też taki przypadek tylko winą było brak uziemienia u klienta

#13 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

von michal1490 2 April 2014, 16:19
Witam

Problem rozwiązany okazały się uszkodzone kondensatory na płycie głównej. Po wymianie komputer uruchamia się ok 40s, uważam że to dobry wynik. Dziękuje kolegom za zainteresowanie tematem. Pomógł leci do kolegi mar 244

Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

von Google Adsense [BOT] 2 April 2014, 16:19