• Samsung R580 wysokie temperatury CPU

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung R580 wysokie temperatury CPU

przez darole 24 marca 2014, 17:07
Trafił do mnie laptop Samsung R580-JS09PL z niby typowym problemem ,,przegrzewa się i wyłącza". Temperatury w idlu ok 50-60 stopni, po obciążeniu procesora przewyższające 100 stopni. Po dostaniu się do układu chłodzenia i oczyszczenia go wraz z wymianą past termoprzewodzących problem wyłączania się znikł, natomiast temperatury procesora są nadal bardzo wysokie. Tzn. w idlu temperatura około 40-50 stopni, ale po dosłownie paru sekundach obciążenia, wzrasta o około 30 stopni, wentylator pracuje prawidłowo, wzrastają jego obroty. Zmieniałem procesor na inny, dalej jest tak samo, wgrałem najnowszy bios, dalej temperatury są takie same. Podgrzałem gorącym powietrzem element chłodzenia znajdujący się nad procesorem, po chwili temperatura przy radiatorze odpowiednio wzrosła.
Czy może spotkał się ktoś z takim problemem w takim laptopie?

Płyta główna:
BREMEN-N
REV:1.1 (091217)-6

Re: Samsung R580 wysokie temperatury CPU

przez Google Adsense [BOT] 24 marca 2014, 17:07

#2 Re: Samsung R580 wysokie temperatury CPU

przez brynek 24 marca 2014, 22:19
Czy sam radiator nie jest uszkodzony - podmieniałeś?

#3 Re: Samsung R580 wysokie temperatury CPU

przez iras72 24 marca 2014, 23:17
Witaj, jeśli temperatura w stresie dochodzi do 90°C to nie ma co panikować, w laptopach to normalne. Jeśli układ chłodzenia jest sprawny i czysty, pasta odpowiednia to nie będzie problemu, czy jakieś inne objawy poza "wysoką" temperaturą zauważyłeś? Zawieszanie, zamulanie itp?

#4 Re: Samsung R580 wysokie temperatury CPU

przez darole 25 marca 2014, 09:31
Niestety drugiego takiego radiatora nie posiadam, a raczej nie chciałbym inwestować w coś czego raczej nie jestem pewien :). Jeżeli chodzi o te temperatury, to klient wspominał, że też czyścił i przez ok 2 tygodnie było ok, ale później znów zaczął się przegrzewać. Podejrzewam, że teraz będzie dokładnie to samo. Co najdziwniejsze to to, że temp. CPU po paru sekundach obciążenia skacze o ponad 30 stopni. Komp chodzi stabilnie, nie wiesza się.

#5 Re: Samsung R580 wysokie temperatury CPU

przez iras72 25 marca 2014, 10:19
darole napisał(a):Komp chodzi stabilnie, nie wiesza się.

Proponuję poinformować klienta, żeby przyniósł laptopa po dwóch tygodniach na kontrolę. Jakiej pasty użył klient na procesor? Może nie jest odpowiednia do temperatur panujących w laptopie i zbyt szybko wysycha.

#6 Re: Samsung R580 wysokie temperatury CPU

przez darole 25 marca 2014, 10:29
Niestety nie wie jaka pasta była wcześniej użyta, teraz zastosowałem Revoltec Thermal Grease Nano. Oczyszczając chłodzenie zauważyłem, że wcześniejsza pasta nie była wyschnięta, miała prawidłową konsystencję.

#7 Re: Samsung R580 wysokie temperatury CPU

przez Usunięty Użytkownik 7103 26 marca 2014, 09:06
darole napisał(a):Podgrzałem gorącym powietrzem element chłodzenia znajdujący się nad procesorem, po chwili temperatura przy radiatorze odpowiednio wzrosła.

Fakt temperatury nie są najniższe ale po jakiej chwili temp. wzrostła ? 15s? 30s? Jeżeli masz temp ok 90*C a wieje Ci lekko ciepłym powietrzem to znaczy że masz układ chłodzenia do wymiany, sądzę że tu jest przyczyna.

#8 Re: Samsung R580 wysokie temperatury CPU

przez darole 3 kwietnia 2014, 08:04
Zakupiłem nowy układ chłodzenia i temp. wróciły do normy :) tzn. bez obciążenia ok 40-45 stopni, po obciążeniu dochodzi do 80-82, ale nie dzieje się to tak jak wcześniej po paru sekundach skokowo, wzrost temperatury jest proporcjonalny do czasu obciążenia. Dziękuję za podpowiedź.