• Emachines E730 LA-5891P NEW70 brak podświetlenia.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Emachines E730 LA-5891P NEW70 brak podświetlenia.

przez Gregoor 19 marca 2014, 21:35
Witam.
Laptop po innym serwisie gdzie zmieniali matrycę na ledową z konwerterem, laptop ruszył im bez podświetlenia, trafił do mnie i jak wszystko złożyłem podświetlenie było, pomyślałem że może wkładali wtyczkę w konwerterze w niewłaściwe gniazdo, laptop wrócił po kilku dniach z brakiem podświetlenia, na INVTPWM złączu LVDS 0,6V, sygnał ten wychodzi z 25n KBC, jest połączenie od taśmy konwertera do KBC, wymieniłem KBC bez zmian, sprawdziłem czujnik zamknięcia klapy, co może powodować brak tego napięcia.

Re: Emachines E730 LA-5891P NEW70 brak podświetlenia.

przez Google Adsense [BOT] 19 marca 2014, 21:35

#2 Re: Emachines E730 LA-5891P NEW70 brak podświetlenia.

przez indicheq 19 marca 2014, 22:12
Gregoor napisał(a): sygnał ten wychodzi z 25n KBC

A jaka ma Kolega rezystancję na tym pinie względem masy?

#3 Re: Emachines E730 LA-5891P NEW70 brak podświetlenia.

przez Gregoor 19 marca 2014, 23:00
Rezystancja 10k, po podniesieniu nogi w KBC jest te 0,6V na nodze, nic po drodze nie przywiera.

#4 Re: Emachines E730 LA-5891P NEW70 brak podświetlenia.

przez indicheq 19 marca 2014, 23:51
INVPWM to sterowanie jasnością podświetlenia więc powinno zmieniać się z wciśnieciem kalwiszy na klawiaturze odpowiadającymi za jasność. Większa jasność = większe napięcie.

Proszę sprawdzić czy istnieje taka zależność, z podłączoną matrycą aby była wykrywana.

Tak dla pewności, próbował Kolega z inną matrycą?

#5 Re: Emachines E730 LA-5891P NEW70 brak podświetlenia.

przez Gregoor 20 marca 2014, 00:04
Nie reaguje na klawiaturę, matryca podstawiana. Jak podam 3V to matryca świeci.

#6 Re: Emachines E730 LA-5891P NEW70 brak podświetlenia.

przez indicheq 20 marca 2014, 00:35
Czy inne funkcje typu głośność reagują na klawisze funkcyjne? Proszę spróbować pod Windows zmienić podświetlenie w zarządzaniu zasilaniem na maksymalne, czy zmienia się wtedy napięcie na podniesionej nodze od KBC? Jeżeli inne klawisze funkcyjne działają a podświetlenie nadal nie reaguje na zmianę w systemie to proszę przeprogramować BIOS.

#7 Re: Emachines E730 LA-5891P NEW70 brak podświetlenia.

przez Gregoor 20 marca 2014, 15:27
Włączyłem rano, podświetlenie jest, nic nie robiłem, nawet go nie ruszyłem, ale po restarcie już nie było, bios wgrałem z forum. Uruchomiłem system i okazało się że podświetlenie działa ale tylko na maksymalnym ustawieniu, jak cofnę o jedną pozycję wygasza całkowicie, na INVTPWM z 3,3 spada do 0,6V, dodatkowym objawem jest wyłączenie się po 5 minutach jak by mu wyłączyć zasilanie, wgrałem 7 wersji biosu ze strony producenta, podświetlenie jest jak ustawione jest na max, nie wyłącza się po 5 minutach.

#8 Re: Emachines E730 LA-5891P NEW70 brak podświetlenia.

przez amorphe 20 marca 2014, 15:45
Na małej płytce ze złączami inwertera (mowa o konwerterze) sprawdź sygnał włączenia podświetlenia i regulacji podświetlenia - czy nie są zamienione miejscami.

#9 Re: Emachines E730 LA-5891P NEW70 brak podświetlenia.

przez delp 20 marca 2014, 15:46
Nie masz zamienionej w tej przejściówce INVTPWM z DAC_BRIG

Re: Emachines E730 LA-5891P NEW70 brak podświetlenia.

przez Google Adsense [BOT] 20 marca 2014, 15:46
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).